NEWROZ İÇİN BİNLER DEĞİL MİLYONLAR DİYARBAKIR'A AKTI...

DTK'nın organize ettiği etkinlikte Ortadoğu Halkaları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 2 sayfalık mektubu Kürtçe ve Türkçe okundu.
Bu haber 2015-03-21 09:52:56 eklenmiş ve 626 kez görüntülenmiştir.

NEWROZ İÇİN BİNLER DEĞİL MİLYONLAR DİYARBAKIR'A AKTI...

 

DTK'nın organize ettiği etkinlikte Ortadoğu Halkaları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 2 sayfalık mektubu Kürtçe ve Türkçe okundu. Öcalan, Tarihi Mektubunda Türkiye'ye karşı silahlı mücadele koşullarının bittiğini, Kamu düzenini bozucu hertür faaliyetten uzak durulması, dünyadaki koşullar nedeniyle Kürtlerin silahsız, korumasız olması durumunun söz konusu olmadığını "Silah Bırak" Çağrısı Yapmılyacağı gelen biligiler arasında...

 

DÜNYA DİYARBAKIR'A KİTLENDİ

NEWROZ CANLI YAYIN  VİDESOSU İÇİN TIKLAYINIZ...

http://www.dkmmedyatv.com/files/firm/photo/213be983bd.jpg

 

Diyarbakır'da düzenlenen 21 Mart Nevruz kutlamaları başladı. Öcalan törende okunan mektubunda halkların çatışma değil dünyayı işgal ve ablukaya alan baronlara karşı bütünleşme dönemine geçtiklerini ve insanlığın yeni bir aşamaya geçtiğine vurgu yapıldı...

Diyarbakır'da Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) düzenlediği 21 Mart Nevruz kutlamaları başladı. Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Nevruz Parkı'nda başlayan kutlama için günler öncesinden başlatılan çalışmalar sona erdi. Nevruz kutlamalarına katılmak için Diyarbakır, çevre il ve ilçeler ile yurt dışından gelen çok sayıda katılımcı sabahın erken saatlerinde Nevruz Parkı'na geldi.

 

Dün akşamdan bu yana kutlamanın yapılacağı bölgeye akın eden vatandaşlar, alana girip müzik eşliğinde halay çekmeye başladı. Alana gelen vatandaşlar, görevliler tarafında teker teker aranarak alana giriyor.

 

ÖCALAN'IN MEKTUBU OKUNACAK

 

Çok sayıda gazetecinin takip ettiği Nevruz kutlamasında Abdullah Öcalan'ın tarihi mektubu okunacak.

 

Abdullah Öcalan'ın 2 sayfalık 'Nevruz mektubu', kutlamalar sırasında Türkçe olarak HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Kürtçe olarak da HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan tarafından okunacak.

 

ÖCALAN DİREKT "SİLAH BIRAK" ÇAĞRISI YAPMAYACAK!

 

Öcalan'ın mektubunda, PKK'ya doğrudan "Türkiye'ye karşı silahlı mücadeleden vazgeç" çağrısının yer almadığı belirtiliyor. Ancak PKK'nın toplayacağı olağanüstü kongrenin, 'silahlı mücadeleden vazgeçme' kararı almasının koşulları ve şartları hakkında değerlendirmelerin bulunduğu vurgulanıyor.

 

Mektupta ayrıca 'tahkim edilmiş ateşkes' olarak nitelendirilen güvenlik güçleriyle PKK'lı gruplar arasındaki çatışmazlık halinin devam ettirilmesinin önemi, bölgedeki kamu güvenliğini bozucu uygulamalara son verilmesi de yer alacak.

 

OLAĞANÜSTÜ HAREKETLİLİK!

 

Öte yandan milyonlarca insanın katılım göstermesi beklenen Nevruz kutlaması için Diyarbakır'da da olağanüstü bir hareketlilik yaşanıyor. Güvenlik güçleri Nevruz kutlamaları sırasında yaşanabilecek olası her türlü provakatif girişim için kentte kırmızı alarma geçmiş durumda.

 

97 ÜCRETSİZ OTOBÜS

 

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'nca, nevruz etkinliğinin yapılacağı alana ulaşımın rahat sağlanması amacıyla 25 yerden 97 otobüsle vatandaşlar ücretsiz taşınacak.

 

OTELLER DOLDU, EVLER AÇILDI

 

Nevruz kutlamaları için yurt içi ve dışından çok sayıda kişinin geldiği Diyarbakır'da otellerde de yer kalmadı. Nevruz Komitesi yer kalmaması nedeniyle gelenlerin konaklaması için bin 500 ev hazırladı.

 

700'Ü AŞKIN BASIN MENSUBU

 

Diyarbakır'a gelen yerli ve yabancı basın mensupları, nevruz kutlamalarına ilişkin yayın yapmaya başlarken, alana canlı yayın araçları yerleştirildi. Etkinliği izlemek için 700'ü aşkın basın mensubu akreditasyon yaptı.

 

NEVRUZ ATEŞİNE 15 TON ODUN

 

Seyyar baz istasyonları ile tuvaletlerin yerleştirildiği Nevruz alanına kalabalık nedeniyle 2 dev ekran kuruldu. 500 litre mazotun kullanılacağı nevruz ateşi için alana 15 ton odun getirildi.

 

ETKİLİ YAĞIŞ BEKLENİYOR

 

 

Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Diyarbakır'da Sabah saatlerinden itibaren sağanak olacağını bildirdi. Yağışın 24 saat içerisinde metrekarede 20 ila 30 kilograma ulaşacağı tahmin ediliyor.

ÖCALANDAN TÜRKİYENİN TARTIŞTIĞI KONUYA FARKLI YORUM

 

NEWROZ'DA EŞME RUHUNA VURGU

 

Süleyman Şah Operasyonu'na Öcalan'dan "Eşme Ruhu" Mesajı

 

Newroz mesajında Abdullah Öcalan'ın Süleyman Şah Operasyonu'na "Eşme Ruhu" Mesajı olarak değinmesi Türkiye'nin hem Kürtlerle hemde çevredeki tüm halklarla birleşme bütünleşmesini işaret ederken, hükümet ve siyasetin bu mesajı tam olarak algılamadığı da operasyonun yapıldığı günlerde yapılan açıklamalarla anlaşılmadığı ortaya çıkmaya başladı

 

 

Abdullah Öcalan'ın Nevruz mesajında Şah Fırat Operasyonu'ndan "Eşme ruhu" olarak bahsetmesi dikkat çekti.

 

Haberler.com/Özel Abdullah Öcalan'ın Nevruz mesajı Diyarbakır'da HDP milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder tarafından okundu. Öcalan mektubunda, 40 yıldır süren silahlı mücadelenin sonlandırılmasının zamanının geldiğini söylerken dikkat çeken bir başka nokta ise "Eşme ruhu" mesajıydı.

 

ÖCALAN ŞAH FIRAT OPERASYONUYLA İLE İLGİLİ NE DEDİ?

 

Öcalan, Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi'nin, PYD kontrolündeki Eşme Köyü'ne taşınmasına vurgu yaptığı mektubunda şunları söyledi:

 

"Hem bölgemiz için hem de uluslararası dünya için büyük anlamı olan Kobani direnişini ve zaferini selamlıyorum. Bu temelde gelişen 'Eşme ruhunu' halklarımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum. Yukarıda belirlemeye çalıştığım tüm bu saptamalar tek cümleyle tarihimizin ve güncelliğimizin toplum olarak yeniden revizyonu, restorasyonu ve yeniden inşası için değerli bir çağrıdır."

 

ÖCALAN'IN SÖZLERİNİN ANLAMI

 

Siyasi yorumcular Öcalan'ın bu sözleri, Şah Fırat Operasyonu'nun YPG ve TSK ile koordinasyon içerisinde gerçekleştiğini anlatmak için kullandığını belirtiyor.

 

OPERASYONLA İLGİLİ YPG NE DEMİŞTİ?

 

Öcalan, Şah Fırat Operasyonu'nu "Eşme ruhu" ve "yeni tarihin sembolü" olarak görüyor ancak YPG, PKK ve AK Parti'nin operasyondan sonra yaptığı açıklamalar Öcalan'ın mesajı ile çelişiyor.

 

Hafızalarımızı biraz tazeleyelim. Sizi bundan yaklaşık 1 ay öncesine götürelim.

 

Tarih: 23 Şubat 2015

 

YPG, operasyonun hemen ardından bir açıklama yaparak, operasyonun kendi kontrollerinde ve onayında yapıldığını bildiriyordu. Yapılan açıklamada aynen şu ifadeler yer almıştı:

 

"Türk devletinin talebi ve koalisyon güçlerinin isteğini değerlendiren komutanlığımız insani boyutları ön planda olan operasyonda bir sakınca görmemiş ve onay vermiştir. Bu operasyon YPG Komutanlığımızın bilgisi dahilinde ve YPG Kobani güçlerimizin katılımıyla gerçekleştirilmiştir"

 

PKK NE DEMİŞTİ?

 

Aynı gün YPG'nin ardından PKK'nın Kandil'deki liderlerinden Murat Karayılan da bir açıklama yapmıştı. Karayılan da YPG'nin açıklamalarına paralel olarak şunları söylemişti:

 

"Türk devlet yetkilileri bu operasyonla ilgili olarak Kobanê Kanton yöneticileri, yine YPG temsilcileri ve PYD Eşbaşkanlığı ile 5 kez görüşme yapmışlar ve Süleyman Şah'taki askerlerin kurtarılması operasyonu için kendilerinden izin ve destek istemişlerdir. Açıklamalardan da anlaşılacağı üzere Kobanê'den Süleyman Şah'a 3 km yakınlaşana kadar olan tüm alan boyunca YPG güçleri tedbir alıyor, koridor açıyor, YPG araçlarının eskortluğunda Türk devlet güçleri oraya getiriliyor ve bu temelde bazı araçlar da yol boyu ilerleyerek Süleyman Şah Saygı Karakolu'na gidiyorlar."

 

AK PARTİ NE DEMİŞTİ?

 

Tüm bu açıklamaların ardından şimdi sizi 1 gün sonrasına götürelim.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, YPG ve Murat Karayılan'ın açıklamalarının ardından kamera karşısına geçerek yaplıan açıklamaları yalanlamıştı. Kimseden izin almadıklarını belirten Davutoğlu, şu sözleri söylemişti:

 

"Türkiye kendi hukukunu korumak için izin de almaz destek de istemez. Biz sadece sivil kayıpları önlemek için teknik olarak bildirimde bulunduk."

 

EŞME'NİN ÖNEMİ NEDİR?

 

 

Eşme, Süleyman Şah türbesinin Şah Fırat operasyonu ile taşındığı bölgenin adı. Eşme bölgesinin özelliği ise, kontrolünün Suriye'de PYD kontrolündeki Kobani bölgesinde yer alması.

ETİKETLER :
Diğer Kurdistan haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA