Esenyurt’ta terzi denilince ilk akla gelen isim olan Mehmet Demirel 93’ten beri bu mesleği yapmaktadır. Ardıçlı mahallesi Amasyalılar caddesi üzerinde AK YILDIZ TERZİ hizmet sunmaya devam ediyor.
Özel ısmarlama dikim, kumaş kot, deri tamiri, her türlü bay bayan özel dikim işlerini yapan Mehmet Demirel(34) Muş (Korkut) yıllarını bu işe adayan bir sanatkar.
Kurulduğu günden itibaren‚ müşterisine en iyi hizmeti vermeyi‚ en hızlı şekilde müşteri memnuniyeti sağlamayı kendine misyon edinmiştir. Müşterilerine gösterdiği alaka ile müşteri memnuniyeti ilkesinden taviz vermemiştir.
Çok uzun zamandır edindiği bilgi ve tecrübeyle müşterilerinin isteklerini büyük bir titizlikle gerçekleştirmeye devam etmekte ve her zaman yaptığı işin arkasında durmuş işlerine garanti vermektedir.
Neden Ismarlama, Neden Özel Dikim?
Dünyada ne kadar giyim sektörü ilerlese de maalesef bazı vücut özelliklerine hizmet edemiyorlar. Ne kadar ara beden drop çalışılsa da istenilen sonuç elde edilemiyor. Çünkü insan anatomisi çevresel şartlardan, doğuştan, iskelet yapısı değişmektedir.
Vücut özelliklerinden dolayı hazır giyimde bu başarı elde edilememiştir. Çünkü ısmarlama dikimde ceketinizin kol boyu, ilik mesafesi, etek boyu, boy – cep mesafesi istediğiniz şekilde ayarlanacaktır. Sizin iskelet yapınıza göre kalıp çıkartılacaktır. Kullanım süresi hazır giyime göre daha kaliteli kumaş daha uzun ömürlü elbise ve binlerce çeşit kumaş içinden istediğinizi seçme özgürlüğü (bu başka bir duygudur). Kendi istediğiniz model, arabaya binmek… Bizim ısmarlama özel dikiş sisteminde bir elbisede prova yapılıp, kalıbınız alındıktan sonra artık kumaş seçip dikilip size teslim etmek kalıyor.
Mesleğin Zorlukları
Her mesleğin iyi güzel yanlarının olduğunu belirten Mehmet Usta, mesleğin zorluklarının da olduğunu söylüyor. Bir zamanların en gözde mesleklerinden biri olan terzilik, tekstil atölyelerinin yaygınlaşması ile beraber durma noktasına geldi. Gelişen teknoloji ve ekonomik sebepler nedeniyle eski el sanatı meslekler yok olmaya yüz tutarken, bu gün artık terzilik mesleği de zamana direnmeye çalışıyor.
Yıllardır terzilik mesleğini sürdürdüğünü ifade eden Mehmet Usta, son yıllarda terzilik sektöründe büyük bir gerileme olduğunu belirterek, "Uzun yıllar önce başladığım bu mesleği ustalarımın yanında öğrendim. Benim mesleğe başladığım dönemlerde çok güzel işler yapıyorduk ve dükkânlarda beş altı kişi çalıştığı halde işleri yetiştiremezdik.
Şimdilerde meslekte çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Terzilik mesleğine artık ilgi yok. Burada çalışacak ve işi öğrenecek eleman bulmakta zorlanıyoruz. Böyle devam ederse yeni terziler yetişmeyecek. Belki de kısa bir süre sonra terzilik mesleği tarihe karışacak. Çünkü artık kimse terzilik yapmıyor. Şimdiki gençler bu mesleği istemiyor. Durum böyle olunca yeni genç terziler yetişmiyor. Ben buradan gençlere okumalarının yanında aynı zamanda meslek sahibi olmalarını da tavsiye ediyorum" dedi.
Bay ve bayan her çeşit model elbiseler dikiyorum. Biz eskiden ilk başladığımız yıllarda terzi ustaları herkesi çırak olarak almazlardı, çünkü o yıllarda terzilik mesleği revaçta bir meslekti.
Şimdi ise ülkemizde olsun, ilçemizde olsun bu işi yapan arkadaşlarımız parmakla gösteriliyor. Tekstil atölyeleri bu mesleği bitirme noktasına getirdi. Artık müşteri bulmakta güçlük yaşıyoruz, çünkü eski işler kalmadı. Terziler eskiden kalan sayılı müşterilerine elbiseler dikerek ayakta kalmaya çalışıyorlar. Zaten artık meslektaşlarımız elbise dikmekten ziyade tadilat işlerine yöneldiler" şeklinde konuştu.
Kumaş ve İşçiliğimiz Bir Olamaz
Hazır giyimde kullanılan kumaşın ne marka olduğunun belli olmadığını dile getiren Terzi Mehmet Usta devamında şunları söyledi: "Hazır giyimdeki kumaşlar ile bizim kullandığımız kumaşlar arasında dünya kadar fark vardır.
Bizim kullandığımız kumaşlar müşterimizin isteğine göre en iyileri olurken, hazır giyimde maliyeti düşürmek adına idare eder kumaşlar kullanılıyor. Biz bir takım elbiseyi 350-400 lira arısında değişen fiyatlarda dikiyoruz. Eğer benim kullandığım kumaşın aynı kumaş kullanılması durumunda hazır giyimde aynı takım elbise 500 liradan aşağı değildir.
Mesela aynı kalitedeki bir pantolonu biz 90-95 liraya dikerken, hazır giyimde aynı pantolon 150 liradan kesinlikle aşağı değildir. Hem pahalı hem pahalı olmasının yanında iyi bir terzilik işi iyi bir işçilik yoktur. Biz yaptığımız ürünün arkasında çürüyene kadar duruyoruz. Müşteri giydi belli zaman sonra geliyor. 'şurası artık bol geliyor' veya 'şurası dar' şeklinde şikayetlerle geldiğinde biz isteğine göre yeniden elden geçiriyoruz. Yani beyaz eşyada verilen garanti gibi garanti veriyoruz"
Hedefimiz Marka Olmak
Pantoluncu Mehmet Ustanın hedefi, takım elbise üzerine bir Türkiye markası olmak olduğunu belirtti. Bünyesinde bulundurduğu 4 tane kaliteli ustalarıyla ve Altın Yıldızın ürünlerini kullanarak insanları mutlu ettiğinde kendisininde mutlu olduğunu belirten usta insanları mutlu ve keyifli olması için ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunu belirtti.
DKM/MHA/İSTANBUL