"Larry Page: Kürtçe de Google Translate’in desteklediği diller içerisinde yer alsın" başlıklı kampanmız google yöneticilerin harekete geçirmiş olmalı ki Kürtçe'ye yer verdi,
Haber Merkezi – 64 dilde anında çeviri sağlayan "Google Çeviri (İngilizce: Google Translate ), Kürtçe için de hazırlığa başladı.
Uzun zamandır Kürtçe’nin de Google Çeviri’de yer alması için internet ortamında kampanyalar düzenleniyordu. Yüz binlerce kişi, kampanyaları destekledi ve imza koydu.
Google’da dün diller arasında Kürtçe de yer aldı ama daha aktifleşmediği ve hazırlık aşamasında olduğu anlaşıldı.
Change.org sitesinde "Kürtçe de Google Translate’in desteklediği diller içerisinde yer alsın" talebiyle başlatılan kampanyada muhatap olarak Google'ın kurucularından ve şu anda CEO'lu görevini yürüten Larry Page seçildi.
Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olarak 3 dilde yazılmış çağrı metninde imza kampanyasının hedefi şu şekilde dile getirildi:
KÜRTÇE
"Google Çeviri (İngilizce: Google Translate ), 2006 yıllından beri İnternet sayfalarını, metinleri veya yüklemiş olduğumuz belgeleri ücretsiz çeviren bir araçtır. Yaklaşık 64 farklı dil arasında anında çeviri sağlayan bu hizmetten milyonlarca insanın kullanmakta olduğu Kürtçe dili yararlanamamaktadır. Kürt dili olan Kürtçe’nin de Google Çeviri içerisinde yer almasını ve diğer milletlerinde bundan verim almasını istiyoruz. Bu amaçla bizler bir kampanya başlatmış bulunmaktayız. Ve diyoruz ki; Kürtçe de Google Translate’nin desteklediği diller içerisinde yer alsın. Tüm dil -severlerin kampanyamıza sahip çıkmasını istiyoruz.”
2007'de hizmete açılan Google Translate ilk etapta İngilizce'den Almanca ve İspanyolcaya, Fransızca, Almanca ve İspanyolca'dan da İngilizce'ye ücretsiz, otomatik çevirilerle servise başlamıştı. Bugün itibariyle içinde İgbo, Marathi, Humong, ve Hausa gibi bölgesel diller de olan 60'ın üzerinde dilde çeviri hizmeti veriyor.
Başka bir kampanyanın metninde ise, “Çeşitli nedenlerle dünyanın her yerine göç etmiş ve yerleşmiş, 40 milyon nüfusa sahip kadim Kürt halkının dili olan Kürtçe’nin, Google Çeviri(Google Translation)’de yer almaması büyük bir eksikliktir” denildi.