Doğruyol köyü gençleri, Aşıklık geleneğini usta çırak ilişkisiyle sürdürüyorlar.

Aşık'lık ve ozan'lık geleneği öldü diyenlere inat, iki yıldır hiç bir kurum desteği olmadan kendi çabalarıyla kurs açan Doğruyol köyü gençleri, Aşıklık geleneğini usta çırak ilişkisiyle sürdürüyorlar.
Bu haber 2014-12-10 23:36:03 eklenmiş ve 1515 kez görüntülenmiştir.

Pirsultan Abdal, Yunus Emre, Karacoğlan, Köroğlu ve Sümmani gibi, dünyada bir başka benzeri olmayan sekiz heceli tecnis, divan türü eserlere imza atmış, yakın zamanların "hak" Aşığı Çıldır'lı Aşık Şenlik ve eşsiz sesi ve sedasıyla gençleri adeta mest eden Sabri Şimşekoğlu, köyün gençlerine ilham kaynağı oldu. 

Yıllardır Aşıklık kültürüyle özdeşleşen Doğruyol köyü gençleri, bu ecdat kültürünü günümüze ve daha sonraki kuşaklara taşımanın çabası ve gururu içerisinde kurs açmış ve eğitime başlamışlar.

TV programlarıyla adeta yozlaşan kültüre dur diyen köyün gençleri, öz kültürünü sahiplenmesine vesile olan Gökmen Dursun ve Ercan Şimşek genç Aşıklar yetiştirmek için büyük bir özveriyle, köydeki işleri yanısıra kurs öğretmenliği görevini de layıkıyla sürdürüyorlar. 
Kars Arpaçay Doğruyol köyü gençleri, kendi çabalarıyla açmış oldukları Aşık'lık kursunda, köyün gençlerine bağlama eğitimi ve Aşıklık geleneğini her akşam çalıp söylenen türküler ve halk hikayeleri eşliğinde öğretiliyor.

 

Aşık Aydemir Çoban, Aşık Sabri Şimşekoğlu gibi büyük ustalardan feyiz alan Doğruyol köyü halkı, yakın zamanda Atalay Aslan, Ergün Yalçın,Şeref Baltacı, Tacettin Dursun, Ayhan Şimşek, Hakan Öztürk, Gökmen Dursun ve Ercan şimşek gibi genç Aşıkların yetişmesine de vesile olmuştur. 

Gökmen Dursun ve Ercan Şimşek tarfından verilen Aşık'lık kursunda, 20 yi aşkın genç aşık öğrenim görmektedir.

 

Suat İncedere/DKMHABER

ETİKETLER :
Diğer STK-Dernekler haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA