Ardahan’da kış mevsiminin gelmesiyle kar yiyen Kaz’lar kesilmeye başlandı.Kaz fiyatları ise 80 ile 120 TL arasında alıcı buluyor.
Ardahan kazı çok başkadır. Kışın doğu bölgesinin en önemli protein kaynağı olan ve tadı başka yörelerdekine benzemeyen Ardahan Kaz’ının hemen tüketilmesi gereken ciğerinin yanı sıra güveci, tandırı, dürümü de var. Suyuna da bulgur pilavı yapılıyor. Ardahan Kaz’ına tat veren 5 temel özellik vardır. Ardahan’daki suların soğukluğu, mineral zenginliği, bitkisi, kaya tuzu ve havadaki ayaz… Bütün bu özellikler kazın tadına etki eden temellerdir. Yumurtadan çıktıktan sonraki 15 günde hava koşullarına en dayanıklı hayvan Kaz’dır, nedeni ise beslenme dönemindeki yağlanmasından kaynaklanır.
Ardahan Kaz’ının serüveni, anaç kazın baharda kuluçkaya yatmasıyla başlıyor. Yaz bastırınca Kaz’lar yaylaya çıkarılıyor, havalar soğuyup, yağmurlar düştüğünde yeniden köye indiriliyor. Bu dönem genellikle harman sonu olduğundan, kazlar başaklardan toprağa düşmüş tahıl taneleriyle iyice semizleşiyor. İlk kar yağdığında ise kesilip tüyleri, içi alınıyor, bütün olarak salamuraya yatırılıyor. Ardından üzerine biraz un serpilerek açık havada, rüzgâr görecek biçimde asılıp, 30 ile 60 gün süreyle kurutuluyor.
Bu yöreye özgü bir tür, Ardahan Kaz’ı. Sadece bu yörenin koşullarında beslenip kurutulmaya uygun hale geliyor ve yine ilk karın düşmesiyle kesilen hayvanlar, yöreye o mevsimde egemen olan koşullarda kurutuluyor ve lezzetleri bozulmadan saklanabiliyor.