Bakan Yıldız: Doğalgaz Depolama Kapasitemizi Artırmamız Lazım

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz depolarının özel sektör eliyle yapılmasını önemsediklerini belirterek, şu anda Tuz Gölü'nün güneyinde Çinli firmayla yürüttükleri bir çalışmanın yanı sıra, Tarsus ve Kırıkkale taraflarındaki...
Bu haber 2013-08-13 17:59:02 eklenmiş ve 447 kez görüntülenmiştir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz depolarının özel sektör eliyle yapılmasını önemsediklerini belirterek, şu anda Tuz Gölü'nün güneyinde Çinli firmayla yürüttükleri bir çalışmanın yanı sıra, Tarsus ve Kırıkkale taraflarındaki yeni lisans müracaatlarını da değerlendirmeye aldıklarını söyledi. Depolama kapasitesini daha fazla artırmak gerektiğinin altını çizen Yıldız, özellikle belli aylarda doğalgaz sıkıntısı yaşanmaması için depoların önemine işaret etti.

Bakan Yıldız, Cibuti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Yakup Muhammed'i kabul etti. Bakan Yıldız ve Cibutili Bakan Muhammed, ikili görüşmelerin ardından bir basın toplantısı düzenledi. Cibuti'de gerçekleştirilecek olan jeotermal ve diğer enerji kaynakları ile ilgili ihtiyaçlara yardımcı olabilmek için çalıştıklarını kaydeden Yıldız, Cibuti zamanında bir Osmanlı toprağı olduğunu belirterek, ilişkilerin ekonomiden ibaret olmadığını, siyasal ve sosyal birlikteliğin olduğunu ifade etti. Yıldız, elektrik tedarikiyle ilgili görüşmeler yaptıklarını, yine özel sektör yatırımcıların eliyle jeotermalle enerji yapılacak çalışmaların ele alındığını bildirdi. Yıldız, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) de Cibutili mühendisleri eğiteceğini söyledi.

Konuk Bakan Ali Yakup Muhammed de ilişkilerin çok eskiye dayandığını belirterek, onları tekrar canlandırmak için çalıştıklarını söyledi. Burada bulunmasının en büyük sebebinin jeotermal enerji çalışmaları olduğunu bildiren Muhammed, bu konuda özellikle MTA ile çalışacaklarını ifade etti. Cibutili Bakan, enerji konusunda özel sektörle de görüşmelerin olduğunu fakat şuan itibariyle somutlaşmış bir projenin olmadığını kaydetti.

"OSMANGAZİ DAĞITIM'A EL KOYMA İŞLEMİ OLMADI"

Konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Yıldız, EPDK'nın Osmangazi Elektrik Dağıtım ile ilgili kararı sonrasında sürecin nasıl işleyeceğini değerlendirdi. Osmangazi'ye yapılan işlemin bir el koyma işlemi olmadığını vurgulayan Yıldız, orada hissedarların değişmediğini belirterek, özel sektör temsilcilerinin payının değişmediğini bildirdi. Edinimlerini yerine getirme ile alakalı bir kısım eksiklerin olduğunu aktaran Yıldız, şöyle konuştu: "Özelleştirme idaresinin özel sektör marifetiyle yürütülen bu çalışmalar 2036 yılına kadar böyle sürdürülemez. Tam aksine kamu adına özel sektör marifetiyle yürütülen bu hizmetler yine vatandaşımızın lehine olmak kaydıyla denetime tabidirler. Bu denetimlerde Osmangazi'nin dağıtımını alan özel şirket gerekli işlemleri yapamamıştır. 5 yönetim kurulu üyesinin 4'ünü değiştirdik. 3 ay içerisinde dediğimiz noktaya gelebiliyorsa 3 ay içerisinde, 6 ay içerisinde dediğimiz çizgiye gelebiliyorsa 6 ay içerisinde mutlaka o eski hissedarlarına kavuşur. O performansına kavuşamazsa onu tekrar kamuoyu ile beraber paylaşacağımız bir değerlendirme ile duyururuz."

"ÖZELLEŞTİRME İLE İLGİLİ POLİTİKAMIZDA DEĞİŞİKLİK SÖZ KONUS DEĞİL"

Özelleştirme ile ilgili bir politika değişikliğinin olmadığını bildiren Yıldız, cumartesi günü Erzurum'da da o bölgenin elektrik dağımı ile ilgili hisse devrini Erzurum'daki törenle yapacaklarını söyledi. Şu anda uygulama ile ilgili bir firmada doğan kısmı aksaklığın 21 firmaya şamil kılınmasının doğru olmadığını belirten Yıldız, politikalarının başarı ile devam edeceğini, her hangi bir aksaklığında söz konusu olmayacağını dile getirdi.

DOĞALGAZ DEPOSU YAPIMI İÇİN ÖZEL SEKTÖRE ÇAĞRI

Doğalgaz depolarında hangi aşamaya ulaşıldığını açıklayan Yıldız, "Doğalgaz depolarının özel sektör marifetiyle yapılmasını, dolayısıyla daha çok liberalleşme daha çok özel sektör marifetiyle bu tür hizmetlerin sürdürülmesini istiyoruz. Şu anda Botaş olarak Tuz Gölü'nün güneyinde Çinli firmayla yürüttüğümüz bir çalışma var; bu devam ediyor. Tarsus ve Kırıkkale taraflarındaki yeni lisans müracaatlarını da değerlendirmeye aldığımızı söylemem lazım. Şuanda depolama kapasitemizi daha fazla artırmamız lazım ki özellikle yazın ve kışın pik aylarda doğalgazın daha doğru kullanılmasıyla alakalı." şeklinde konuştu.

Özel sektöre bir çağrıda bulunan Bakan Yıldız, doğalgaz deposu yapmak isteyen firmalara her zaman lisans olarak kapılarının açık olduğunu ifade etti. İran gibi Rusya gibi ülkelerde de bu konuda taleplerin olduğunu belirten Yıldız, bu ülkelere de kapılarının açık olduğunu dile getirdi.

IRAK'IN İran'A PETROL İHRACINDA CHP'YE GÖNDERME

Irak'tan İran'a ham petrol ihracıyla ilgili olarak haberlerin hatırlatılması üzerine Yıldız, CHP'li milletvekillerine tepki göstererek, Türkiye'nin Kuzey Irak'la bu tür ilişkilerine gensoru verdiklerini hatırlattı. CHP'li milletvekillerinin Irak ve İran ile ilgili de gensoru verebileceklerini tahmin ettiğini anlatan Yıldız, Türkiye'nin lehine olan bir konuda gensoru verenlerin İran'a petrol ihracına da yorum yapmalarını beklediğini söyledi. Konunun Irak ile ilgili olduğunu aktaran Yıldız, buna Irak'ın karar vereceğini söyleyerek, önemli olanın Irak'ın zenginleşmesi olduğunu ifade etti.

"TANAP 19 İLİN İSTİHDAMINI VE TİCARETİNİ HAREKETLENDİRECEK"

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile ilgili geçen yıl başlayan çalışmaların ihale süreci noktasına geldiği bilgisini veren Yıldız, çalışmaların 3 aşamadan oluştuğunu söyledi. 19 ilden geçileceğini anlatan Yıldız, 19 ildeki istihdamın, ticaretin artması konusunda önemli bir çalışma olacağını belirterek, toplam 8 milyar dolarlık bir yatırımın olacağını bildirdi. Yıldız, 2018'de işletmeye açılmasını konsorsiyum olarak öngördüklerini belirtti. Çalışmanın 3 aşamadan oluşacağını yineleyen Yıldız, arazi etütleri ile çalışmaları, kamulaştırma çalışmaları ve güzergah çalışmaları olduğunu söyledi.

BORU TEMİNİNDE YERLİ FİRMALARA ÇAĞRI

Güzergah çalışmalarında çok ciddi mesafeler kat edildiğini aktaran Yıldız, proje şirketinin ihaleyi tamamladığını ve işi yapacak şirkete işi verdiğini belirterek, boruların temini konularında 28 tane şirketin ön yeterlilikle ilgili müracaatlarını yaptığını kaydetti. 27 Ağustos'a kadar müracaatların değerlendirmesini başlatacaklarını söyleyen Yıldız, aynı zamanda 1.8 tonluk boru konusunda yerli imalatın büyük ölçüde rol alması gerektiğini dile getirdi.

ETİKETLER : Bakan Yıldız: Doğalgaz Depolama Kapasitemizi Artırmamız Lazım
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA