KENTSEL’ yerine ‘YERİNDE’ DÖNÜŞÜM

BEYKOZ'DA KENTSEL’ yerine ‘YERİNDE’ DÖNÜŞÜM
Bu haber 2014-10-24 17:50:32 eklenmiş ve 298 kez görüntülenmiştir.

‘KENTSEL’ yerine ‘YERİNDE’ DÖNÜŞÜM
 


Beykoz Boğaziçi Alanı Geri görünüm ve Etkilenme Bölgeleri İmar Planı Kabul Edildi

1/5000 ölçekli Beykoz ilçesi Boğaziçi geri görünüm ve etkilenme bölgeleri koruma amaçlı revizyon nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli Beykoz Boğaziçi alanı geri görünüm ve etkilenme bölgeleri koruma amaçlı revizyon uygulama imar planı 22 Ekim 2014 Çarşamba günü saat 10:00’da toplanan Ekim olağan meclis toplantısında oy çokluğu ile kabul edildi.

Görele dernekleri ile bir araya gelen Beykoz meclis üyeleri yarım saat gecikmeyle toplantıya başladılar. Gündem maddesine ilişkin açıklamaları komisyon başkanı İbrahim Hocaloğlu’ndan geldi. Komisyon tarafından yapılan incelemeler sonucunda elde edilen komisyon kararı;

[06.12.2013 tarih ve 2013/28 sayılı Beykoz Belediye meclisi kararı ile kabul edilerek, gereği için Yazı İşleri Müdürlüğü'nün 16.12.2013 tarih ve 10893 sayılı yazısı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na iletilen 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Beykoz Boğaziçi alanı geri görünüm ve etkilenme bölgeleri koruma amaçlı revizyon nazım ve uygulama imar planları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi şehir planlama müdürlüğünün 29.04.2014 tarih ve İBB:84815 sayılı yazısı ile Başkanlığımıza iletilmiş olup ilgili yazıda imar planları ile ilgili hususlarda verilen teknik görüşler doğrultusunda yapılan değişiklik ve düzeltmeler ile aynı yazıda ''Boğaziçi alanında plan onama yetkisi ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Hukuk Müşavirliği'nin 06.12.2012 tarih ve M.34.1.İBB.0.61-20822-16076 sayılı yazısına istinaden....644 sayılı kanun hükmünde kararnamesinin 13/A maddesi ve korunan alanlarda yapılacak planlara dair yönetmelik ile Boğaziçi geri görünüm ve etkilenme bölgesindeki imar planını onama yetkisinin de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçtiği düşünülmektedir.'' dendiği anlaşıldığından bahse konu imar planlarının onaylanmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilmek üzere İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nce hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Beykoz Boğaziçi alanı geri görünüm ve etkilenme bölgeleri koruma amaçlı revizyon ve uygulama imar planları müdürlüğünden geldiği şekliyle komisyonumuzca uygun görülmüştür.. ]şeklindeydi..

Meclis toplantısını açan Beykoz Belediye başkanı Yücel Çelikbilek yaptığı açılış konuşmasında, 2B arazilerine ilişkin çıkacak kararların herkesin hak sahibi olduğu, Beykoz sakinlerinin söz sahibi olduğu ve mahrum ev sahibi kalmamasına yönelik planlı bir çalışma yapmak istediklerini vurguladı.2B alanlarının dönüşüme uygun bölgelerden seçilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Çelikbilek, daha büyük, iç içe geçmiş ve kalabalık bir Beykoz istemediklerini; insanların balık istifi gibi üst üste yaşamaması gerektiğini belirtti. Yapılan belediye çalışmalarının yerel anlamda hız kazanarak sürdürüldüğünü ancak yukarıdan izin gerektiren belge ve projelerde üst bürokrasinin Beykoz meclisi kadar hızlı yürütülmediğini de sözlerine ekleyen Çelikbilek, mesire alanlarının Beykoz Belediyesi tarafından kentsel dönüşüme açıldığı iddialarına ise ‘mesire alanları başka bir oluşum için tescillenmediği sürece-üniversite ve benzeri  gibi- dönüştürülemez’ cevabını verdi.

Meclis toplantısında söz hakkı alan CHP Grup Başkan Vekili Aydın Düzgün;

CHP grubu olarak proje kapsamında bir türlü AKP grubu ile uzlaşamadıklarını belirtti ve  ‘Plan bir kentin geleceğe taşınmasıdır. Beykoz’un kendi hakları korunmamıştır.’ ‘ ifadesini kullandı. Aydın Düzgün mesire alanlarının imara açılmasıyla ilgili itiraz ettiği konuşmasında, planların denetlenebilir olması özellikle istenmemiş ve meclis üyelerinin bilgisinden kaçırılmıştır şeklinde konuştu. Bu planların vizyonu olmadığını sözlerine ekleyen Düzgün, 2. sınıf tapu ifadesini kullanarak CHP grubu adına çekimser oy kullanacaklarını ve projenin birkaç ay sonra tekrar meclis gündemine alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yücel Çelikbilek bu konuşmanın üzerine demokratik haklar ön koşulu ile çekimser oy kullanılabileceğini ancak bunun sonuç odaklı bir hareket olmadığını vurgulamasıyla CHP grup vekili Mehmet Güler söz hakkı alarak;

Çekimser oy atılmasının sebebinin, öne sürülen projede CHP grubunun halkın karşıt tarafında değil sadece projenin halkın yararına olup olmadığıyla ilgili kuşkulu olduğuna işaret olduğunu belirtti. Mehmet Güler ayrıca, gelecekle ilgili sadece nüfus projeksiyonunun yapıldığı vizyonu olmayan bir proje önlerine konulduğunu ve bu talihsizliğin AK Parti grubunun bürokratik gündeminin yoğunluğu ile açıklanabileceğini ifade etti. ‘İmar planı bir bölgenin geleceğe yönelik sorunları çözen bilimsel ve sanatsal bir çalışmadır.” şeklinde sözlerine sürdüren Güler, ‘Kentsel’ yerine ‘Yerinde’ Dönüşüm ifadesinin daha doğru olacağını söyleyerek sözlerini bitirdi.
 

ETİKETLER :
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA