Serhatlı kadınlar AKP binalarına yürüdü

Terör çetelerinin Kobanê'ye saldırısını ve AKP hükümetinin tavrını protesto eden kadınlar, Van ve ilçeleri ile Hakkari ve Iğdır'da AKP il binasına yürüdü.
Bu haber 2014-10-06 23:06:06 eklenmiş ve 383 kez görüntülenmiştir.

Serhatlı kadınlar AKP binalarına yürüdü

 

HABER MERKEZİ(DİHA) - Terör çetelerinin Kobanê'ye saldırısını ve AKP hükümetinin tavrını protesto eden kadınlar, Van ve ilçeleri ile Hakkari ve Iğdır'da AKP il binasına yürüdü.

 

VAN

 

Van Barış Anneleri Meclisi üyeleri, DAİŞ çetelerinin Kobanê'ye yaptığı saldırıları ve AKP'nin çetelere verdiği desteği protesto etmek için AKP il binası yürüyüş düzenledi. AKP il binası önüne gelen Barış Anneleri Meclisi üyeleri, AKP binasına girip binada il başkanı ile görüşüp açıklama yapmak istedi; ancak il binasının kapalı olması nedeniyle bina önünde oturma eylemine başladı. AKP İl Başkanı Zahir Soğada'nın gelmesini isteyen anneler, yaklaşık 2 saat oturma eylemi düzenledi. 2 saatin ardından arabayla il binasının önüne gelen AKP'li Soğada, görüşmeyi kapının önünde yapmak isteyince annelerin tepkisi ile karşılaştı. Kobanê'nin durumuna dair tepki gösteren ve AKP'nin IŞİD'e yardım ettiğini dile getiren kadınlara, "Kobanê sizin için ne anlam taşıyorsa bizim için de öyle" diyerek savunma yapan Soğanda, AKP'yi akmaya çalıştı. AKP il binasına geçip görüşmek isteyen kadınlara "Arabada görüşelim" teklifini yapan AKP'li Soğanda, kadınların kabul etmemesi üzerine arabasına binerek il binası önünden uzaklaştı.

 

Ardından anneler adına konuşan Barış Anneleri Meclis üyesi Kevê Işık, gelmelerinin amacının kava etmek değil barışı anlatmak olduğunu dile getirerek, Soğanda'nın kadınların barış talebinden korktuğunu söyledi. Kobanê'de direnişi devam ettiği sürece kendilerinin de alanlarda olacaklarını söyleyen Işık, AKP'nin de bir an önce DAİŞ çetelerine verdiği desteği geri çekmesini istedi.

 

Yapılan konuşmalar ardından anneler AKP il binasından DBP il binasına kadar, "Katil DAİŞ işbirlikçi AKP", "Bijî berxwedana Kobanê" sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

 

 

MURADİYE

 

Van'ın Muradiye (Bêgrî) ilçesinde, DBP ve HDP yöneticileri, AKP ilçe binası önünde oturma eylemi düzenledi. AKP ilçe binası önünde bir araya gelen DBP ve HDP yöneticileri 10 dakikalık oturma eylemini düzenledi. Ardından açıklama yapan DBP ilçe yöneticisi Kadir Kadak, AKP Hükümeti'nin kirli yüzünün artık ortaya çıktığını söyleyerek, IŞİD terör örgütüne verdiği desteğin bir kez daha açığa çıktığını söyledi.

 

GEVAŞ

 

Van'ın Gevaş (Westan) ilçesinde de DBP ve HDP yöneticileri, AKP ilçe binasını önünde oturma eylemi yaptı. AKP ilçe binası önünde 10 dakikalık oturma eylemi yapan gruba seslenen DBP İlçe Başkanı Basri Aslan, AKP'nin IŞİD çetelerine desteğinin bir kez daha ayyuka çıktığını hatırlattı.

 

 

EDREMİT

 

Van'ın Edremit ilçesinde çok sayıda kişi, AKP Edremit ilçe binasını işgal ederek, oturma eylemi yaptı. Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve DBP Edremit Örgütü yöneticileri, AKP ilçe binasına girip, oturma eylemine başlamadan karşılaştıkları manzara karşısında şaşkına döndü. İlçe binasının giriş katında çok sayıda askeri malzeme bulan DBP ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri, askeri tişörtler neden binada tutulduğuna dair açıklama isteyince, AKP'li yöneticiler, "Depremden kalmış", "Nerden geldi bilmiyoruz" gibi yanıtlar verdi. DBP Edremit İlçe Başkanı Fatih Şahin, AKP'nin IŞİD çetelerine verdiği desteği hatırlatarak, söz konusu malzemenin IŞİD üyelerine gönderilme için mi stoklandığını dile getirdi. Şahin, "Bunlar muhtemelen IŞİD çetelerine giden askeri kıyafetlerdir. AKP ilçe binası IŞİD'in lojistik cephaneliği gibi. AKP'liler bunun izahını yapamıyor" diye konuştu.

 

DBP'liler ve anneler, AKP ilçe binasında slogan ve zafer işretleyle yaptıkları oturma eyleminin ardından ilçe binası sloganlarla terk etti.

 

 

KARAYAZİ

 

Erzurum'un Karayazı ilçesinde DBP İlçe Örgütü, açıklama yaptı. DBP ilçe binası önünde toplanan grup Kobanê'de yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. "Bijî berxwedana Kobanê", "Bijî serok Apo", "Bijî berxwedana YPJ ve YPG'e" sloganları atıldı. Ardından konuşan DBP Karayazı İlçe Yöneticisi Melik Polat, Kürt ve yurtsever olduğunu söyleyen kişi ve kesimlerin sessiz, tavırsız ve tutumsuz kalamayacaklarını ifade etti. Rojava ve Kobani halkının yalnız olmadığını belirten Polat, dönüşümlü olarak, Kobanê halkına destek için dönüşümlü olarak Suruç'a gidileceğini duyurdu.

 

HAKKARİ

 

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) Hakkari bileşenleri öncülüğünde, Kobanê'de haftalardır devam eden IŞİD saldırılarını protesto etmek amacıyla "Yarın çok geç olabilir" şiarıyla AKP il binasına yürüyerek, oturma eylemi düzenledi. DBP, HDP, Kent Meclisi, belediye meclis üyesi kadınların yanı binlerce kadının katıldığı yürüyüş DBP il binası önünde başladı. Alkış, zılgıt ve YPG, YPJ lehine atılan sloganlar eşliğinde Bulvar Caddesi'ni trafiğe kapatarak yürüyüşe geçen kadınlar, AKP Hakkari il teşkilatı önüne gelerek burada oturma eylemi başlattı. Oturma eyleminin yapıldığı sırada ezan okunması üzerine kadınlar yere serdikleri kartonların üzerinde burada namazını kıldı. Yarım saat süren oturma eyleminin ardından kadınlar adına açıklama yapan Hakkari Kadın Meclisi Sözcüsü Zeynep Besi Dara, IŞİD terörünü kınayarak, "IŞID terörünün bu kadar palazlanarak Kürt halkına saldırmasına en çok yardımcı olan AKP hükümetidir" dedi. Kobanê'de gerçekleşen devrimin kadın devrimi olduğunun altını çizerek, devam eden direnişin de kadın direnişi olduğunu söyledi.

 

Oturma eylemini yuhalamalarla sonlandıran kadınların ardından dağılan kitlenin içerisinde bulunan bir grup genç ise Atatürk Heykeli'ni koruyan zırhlı polis araçlarına saldırdı. Gençlerin polise saldırması üzerine başlayan olaylar Cumhuriyet ve Barış caddelerine yayılarak devam etti. Polise molotof kokteyli ile saldıran gençler, FEM dershanelerinin camlarını kırarak tahrip etti.

 

Mahallelerde gençler ile polis arasındaki çatışmalar devam ediyor.

 

IĞDIR

 

Iğdır'da Barış Anneleri Meclisi üyeleri, AKP il binasını gitti. AKP İl Başkanı Ahmet Tutulmaz ile görüşen anneler ardından açıklama yaptı. Anneler, AKP İl Başkanı Ahmet Tutulmaz'ın kendilerine "Siz ne diyorsanız haklısınız. Kobanê konusunda sizinle aynı fikirdeyiz. Şahsım Ankara'ya gidince başbakanımıza ve genel merkez yöneticilerimize bu söylediklerinizi harfiyen aktaracağım" dediğini aktardı.

 

'Biz buraya sadece anne kimliklerimizle geldik'

 

Barış Anneleri Meclisi adına konuşan Fatma Özsular, artık savaşın son bulması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğine vurgu yaptı. "Biz buraya sadece anne olarak geldik. Biz diyoruz ki artık evlerimizde rahat uyumak istiyoruz. AKP Kobanê'ye sessiz kalmamalıdır" dedi.

 

(ekip/ns/avt)

 

 

ETİKETLER :
Diğer Kurdistan haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA