Mera Daralıyor Diye Ağaçlandırmaya Karşı Çıkılıyor'
Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, 2 bin rakımda yetiştirdiği milyonlarca fidanı toprakla buluşturuyor.
Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, 2 bin rakımda yetiştirdiği milyonlarca fidanı toprakla buluşturuyor. Erzurum'da yetiştirilen fidanların Ardahan, Ağrı, Iğdır, Erzincan ve Kars'ta dikildiğini belirten Orman Bölge Müdürü Muhammet Salih Çetiner, "Buradaki fidanlara evimizdeki çocuklarımız gibi bakıyoruz. Üç yaşına geldiğinde ise toprakla buluşturuyoruz" dedi. Çetiner, bölgedeki hayvancılık sektörünün önemine işaret ederek, bazı köylülerin 'mera alanları daraldığı' gerekçesiyle ağaçlandırma faaliyetlerine engel olduğunu söyledi.
Merkez Yakutiye İlçesi'ndeki Orman Bölge Müdürlüğüne ait 42 dönüm arazide basın toplantısı düzenleyen Çetiner, Doğu Anadolu Bölgesi'nin fidan ihtiyacını nasıl karşıladıklarını anlattı. Büyük çoğunluğu çam olmak üzere leylak, kuşburnu, akasya, yalancı iğde, zerdali çeşitlerinin de bulunduğu yılda 15 milyon fidan ürettiklerini, Türkiye'de fidan yetiştiriciliğinde ilk üçe girdiklerini belirten Çetiner, Doğu Anadolu Bölgesi'ni yeşile bürümek için gece- gündüz demeden çalıştıklarını anlattı. Çetiner, 2013 yılında 504 bin fidanı ücretsiz dağıttıklarını bu yıl da ücretsiz fidan dağıtmaya devam ettiklerini açıkladı.
'FİDANLARA ÇOCUKLARIMIZ GİBİ BAKIYORUZ'
2 bin rakımda fidan yetiştirmenin zor olduğunu ama bu zorluğu çok çalışarak yendiklerini kaydeden Orman Bölge Müdürü Muhammet Salih Çetiner şöyle konuştu:
"Buradaki fidanlara çocuklarımız gibi bakıyoruz. Fidanlar seralarda 2 ay çimlendikten sonra güneş ışınlarından zarar görmesin diye önce gölgede besliyoruz. Fidan 1 yaşına girdikten sonra doğal ortama hazırlıyoruz. Üç yaşına geldiğinde de büyük bir şefkatle dikilecek olan sahalara götürüp toprakla buluşturuyoruz. Bölge Müdürlüğü olarak bu yıl ki programımız bir milyon fidan. Ama biz bugünkü tarihten itibaren 14 milyon fidanımızı ürettik. Stoklarımız ile birlikte şuan 19 milyon fidanımız mevcut. Türkiye'deki fidanlıklar arasında ilk 3'e girdik. 2013 yılında sivil toplum örgütlerinden, askeri birliklere, milli eğitime, okul, cami, mezarlık ve şehrin merkezinde halka ücretsiz 504 bin fidan dağıttık. 2014 yılında da bu tür etkinlikler oldu. Soğuk hava deposunda orjini bölgemiz olan leylak, kuşburnu, akasya, yalancı iğde, zerdali gibi ağaçların tohumlarını ileri de bir sıkıntı olursa kullanalım diye saklıyoruz" dedi.
'AMACIMIZ KENTE GÖÇÜ ÖNLEMEK'
Orman köylüsünü, ağaçlandırma, erozyon, sel kontrolü çalışmalarında istihdam ettiklerini aktaran Muhammet Salih Çetiner, orman köylülerini fenni arıcılık, güneş enerjisi, süt sığırcılığı, koyunculuğu kapsamında da ORKÖY kredilerinden yararlandırdıklarını vurguladı. Çetiner şöyle konuştu:
"Amacımız orman köylüsünü köyde tutmak ve kente göçü önlemektir. Bizimle çalışan orman köylüsü sezon sonunda 3 ila 8 bin lira para alıyor. Mera ıslah projesi kapsamında bize yer veren orman köylülerine, kaynak suyu varsa isale ederek, onları meraların ortalarına getirip, kurun yaparak, gölgelik, çoban barınağı, tuzluk üniteleri yaparak destek oluyoruz. Hayvanların ayakları taşa değmesin diye taş bile toplatıyoruz. Hedefimiz yeşil bir Doğu Anadolu'ya kavuşmak. Ama ağaçlandırılacak saha bulmakta zorlanıyoruz. Bölgemiz hayvancılık sektöründe önemli bir yer tutuyor. Ağaçlandırılacak alanda köylü vatandaş 'hayvanları otlatma alanları daralıyor' diye bizleri birçok yere şikayet ederek ağaçlandırma faaliyetlerine zaman zaman engel oluyorlar. İnsanların bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz. Erzurum'da orman varlığı yüzde 15. Bizim amacımız yüzde 27 oranını yakalamak. Orman varlığını artırıp mevcut ormanları korumak."