ERMENİSTAN’DAKİ GÖK CAMİ, FARS CAMİSİ OLDU

Ünsal, “Bizde Erivan'a gidip Gök Mescit de namaz kılmak istiyoruz. Ermenistan iyi niyetliyse izin versin" dedi.
Bu haber 2014-08-14 00:13:52 eklenmiş ve 503 kez görüntülenmiştir.

ERMENİSTAN’DAKİ GÖK CAMİ, FARS CAMİSİ OLDU

Ünsal, “Bizde Erivan'a gidip Gök Mescit de namaz kılmak istiyoruz. Ermenistan iyi niyetliyse izin versin" dedi.

Ermenistan’ın Başkenti Erivan’da bulunan ve adını kısmen mavi olmasından alan GÖK Cami’nin adı, Fars Camisi olarak tanıtılıyor.  

 1776 yılında Erivan da yapılan Gök Mescidi, Ermenilerin gelen yabancılara Fars Camisi diye tanıttıkları belirtildi. Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Serdar Ünsal, Ermenistan Devleti bir Türk camisi olan Göy Mescidi, İranlıların hoşuna gitsin diye yıkmayarak İran devleti tarafından restore ettirerek müze haline getirdiler. Fakat camiyi Erivan’a gelen yabancılara Türk Camisi değil de Fars Camisi olarak tanıtarak tarihi gerçeği gizliyorlar ”dedi.

 Göy Mescidin 1760 yılında Hüseyinli Han tarafından

Yaptırıldığını ve bir Türk camisidir olduğunu da ileri süren Ünsal: “Her fırsatta Ermenistan’da ki Türk izlerini silmek isteyen Ermeniler, geçmişte bazı camileri ahır olarak kullanırken bazı camileri de fars camisi yapmaktadırlar. Bizse Ermenilerin hoşuna gitsin diye Akdamar kilisesini ve başka kiliseleri onarıp ibadete açıyoruz. Ermenistan’ı bu tutumundan dolayı kınıyorum. Ermenilerin Eylül ayında Van’a gelerek Akdamar Kilisesinde ayin yapacağını da belirten Ünsal, “Biz de Erivan'a gidip Göy Mescid de Namaz kılmak istiyoruz. Ermenistan iyi niyetliyse izin versin.” Dedi.  

GÖK CAMİİ HAKKINDA:

 1776 yılında inşa edilen Gök Cami, Erivan’ı ziyaret eden gezginlerin ve araştırmacıların eserlerinde, büyüklüğü ve güzelliği nedeniyle şehrin en muhteşem mimari abidesi olarak beğeni kazanıyordu. Doğu mimarisinin nadir örneklerinden sayılan Gök Caminin yapımına 1760 yılında başlanmış, Hüseyinli Han'ın hakimiyeti döneminde 1765 yılında bitirilmiştir. Ermeni yazarlarının verdikleri bilgilere göre, yirminci yüzyılın 30'lu yıllarında Erivan'daki tüm camilerin sökülmesi karara alınsa da, ünlü Ermeni şairi Yeğişe Çarens’in ciddi çabaları sonucunda caminin "Mavi brilliant" olarak adlandırdığı Gök (Göy) cami müzeye dönüşmüş ve yeryüzünden silinmekten kurtarılmıştı. 1936 yılından Gök Caminin binasında Erivan sabah tarih müzesi yerleştirilmişti. İkinci Dünya Savaşı başladıktan sonra Gök Camiden bir süre aynı zamanda askeri mühimmat deposu olarak kullanılmıştı. Savaştan sonra Gök Camide ayrıca doğa müzesi ve 1952 yılından itibaren ise caminin küçük ibadet salonunda astronomi severler için gök gözlem evi olarak faaliyet göstermiştir. 1991 yılında Ermenistan bağımsızlığını elde ettikten ve Müslüman ülkeleri ile diplomatik ilişkiler kurulduktan sonra Gök caminin yeniden cami olarak faaliyet göstermesi kararı alınmıştır. Öncelikle 1991 yılında Doğa müzesi, 1994 yılında ise Tarih müzesi cami kompleksinden çıkarıldı. 1995 yılında İran'la Ermenistan arasında imzalanan anlaşmaya göre İran hükümeti Mavi caminin yeniden yapılandırılması masraflarını üstlendi. Rekonstrüksiyon çalışmaları İran'ın "Bünyad-e Müstəzəfan ve Canbazan" (Savaş gazileri ve şehitler) hayır fonuna tahsis edildi. Camide bitirme çalışmaları 2006 yılında tamamlanmıştır. Rekonstrüksiyon çalışmaları cami kompleksinin sadece Güneybatı ve Kuzey bölümünde yapılmıştır. Gök caminin 24 metrelik minaresi, 28 Köşkü (hücre), kütüphanesi, büyük salonu, kubbe ve avlusu yeniden kurma edilmiştir. Şu anda Ermenistan yetkilileri Gök Camii dışarıdan gelen misafirlere "Fars Camii" gibi sunuyorlar.

Halit Öztürk/Iğdır 

ETİKETLER :
Diğer Kurdistan haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA