KCK, KÜRDİSTAN GENELİNDE ULUSAL BİRLİK ŞART

KCK, yaptığı açıklamada Kürtler için Ulusal birliğin şart olduğunu belirtti.
Bu haber 2014-06-13 01:45:52 eklenmiş ve 489 kez görüntülenmiştir.

KCK, KÜRDİSTAN GENELİNDE ULUSAL BİRLİK ŞART 

 

Kürdistan'da 2. büyük emperyalist dalganın ortaya çıkması, Katil-Kapitalizmin Siyonizmin bölgeye bol bol kiralık katil ve terör örgütü türetmesi, hergeçen gün yeni bir terör örgütünün ortaya çıkması Türkiye-Rusya, Kürtler arasında büyük bir yakınlaşma ve her alanda işbirliğini kaçınılmaz bir hale getirirken, KCK,  yaptığı açıklamada Kürtler için Ulusal birliğin şart olduğunu belirtti.        

 

Musul’u işgal eden kanlı IŞİD çetesi, Federe Kürdistan’a tehdit olma yolunda ilerlerken, halkın katliamdan kaçışı da sürüyor

 

Ulusal birliğin acil ihtiyaç olduğunu vurgulayan KCK, ‘Kürdistan’ın güvenliği için peşmergeyle birlikte aktif savaşa hazırız’ dedi

 

ÇETE İLERLİYOR, SESSİZLİK SÜRÜYOR

 

IŞİD çetesinin Musul’u işgal etmesi şok etkisi yaratırken, stratejik noktalara yönelen kanlı çete Kerkük ve Selahaddin’e doğru ilerliyor. 500 bin kişi Güney Kürdistan’a doğru göçe başladı; Irak, ABD ve BM ise düşük düzeyli açıklama yapmakla yetindi

 

KÜRDİSTAN’I SAVUNMAYA HAZIRIZ

 

IŞİD’in tehlikeli ilerleyişi üzerine açıklama yapan KCK, “Kürdistan’ın kazanımları bugün açık bir tehdit altındadır. Ancak Kürdistan savunmasız değildir. Kürdistan gerillası, peşmergeyle birlikte Güney Kürdistan’ı savunmaya hazırdır” dedi

 

Peşmergeye YPG desteği

 

IŞİD ile peşmergeler arasında Selemiye köyünde çatışma çıktı. YPG güçleri, peşmergeye yardım için takviye gönderdi

 

Konsolosluğa IŞİD’ten baskın

 

IŞİD, işgal ettiği Musul’da Türk Konsolosluğu’na baskın yaparak konsolosluk görevlilerini rehin aldı

 

 

 

 

KÜRDİSTAN’I YENİDEN İŞGAL PLANI

 

El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çetesinin önceki gün Musul’u ele geçirmesinin ardından Musul halkı şehri terk etmek zorunda kaldı. Şu ana kadar yaklaşık 500 bin kişinin evlerini geride bırakarak şehirden ayrılmak üzere yola çıktığı belirtiliyor. Uluslararası Göç Örgütü (OIM), IŞİD çetelerinin Musul’daki saldırıları ve bu bölgeyi ele geçirmesinin 500 bini aşkın kişinin evlerinden kaçmasına yol açtığını bildirdi. Şehirde kalan Musul halkı ise, binalara cihad bayrakları asıldığını söylüyor ve megafonlarla halka seslenen militanların “Sizi kurtarmaya geldik” anonsları yaptığını belirtiyor. Federe Kürdistan Bölgesi hükümetine göre; 7 Haziran’da Musul’da başlayan saldırılardan bu yana en az 150 bin kişi Güney Kürdistan Bölgesi sınırlarına geçti.

 

Petrol kuyularına yöneldi

 

Uluslararası karanlık güçlerin desteklediğin IŞİD çetesi Musul’u ele geçirdikten sonra bölgedeki stratejik noktalara yönelmiş durumda. IŞİD çetesi, Selahaddin Vilayeti yakınlarındaki Beici petrol rafinerisine doğru ilerliyor. Rafinerinin yaklaşık 250 kişilik askeri güç ile korunduğu belirtiliyor. Askerlerin ise, güvenli bir şekilde başka bir şehre gitmelerine izin verilmesi halinde rafineriden geri çekilmeyi kabul ettiği belirtiliyor. IŞİD, Selahaddin eyaleti içerisinde yer alan Tuzhurmatu kentini ele geçirdiklerini iddia etti. Ancak Tuzhurmatu Kaymakamı Şellal Abdul Ahmed yaptığı açıklamada, peşmerge güçlerinden 2 tugayın ilçe merkezine vardığını söyledi.

 

Kerkük tehdit altında

 

IŞİD, Ninova bölgesini ele geçirmesinin ardından Selahaddin ve Kerkük’e yürüyor. Irak ordu birlikleri direnmiyor. Kürt yetkililer Kerkük’ün Musul olmayacağını söylüyorlar. Federe Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani, 250 bin peşmergenin “Kürdistan bölgesi dışındaki Kürt bölgelerini korumaya hazır” olduğunu açıkladı. Irak Başbakanı Nuri el Maliki dün olağanüstü hal ilan etti. Öte yandan birçok bölgede Irak ordusu mevzilerini terk ederek geri çekildi. Kerkük’ün Keyan nahiyesi de Irak ordusunun çekilmesi ardından peşmerge güçlerinin denetimine geçti.

 

 

IŞİD Tikrit’i de ele geçirdi

 

IŞİD çeteleri, Musul’dan sonra Selahaddin bölgesindeki Tikrit kentinin denetimini de çatışmasız bir şekilde ele geçirdi. Irak askerlerinin birçok bölgede çatışmadan geri çekildikleri yönünde bilgiler geliyor. Irak polisi, tüm kentin iki gün için IŞİD’in eline geçtiğini açıkladı. IŞİD’in Tikrit’te bir cezaevinde 300 tutukluyu da serbest bıraktığı bildirildi.

 

 

YPG’den peşmergeye destek

 

Güney Kürdistan sınırındaki Selemiye köyünde IŞİD çetesi ile peşmergeler arasında çatışma çıktı. YPG güçleri çatışma bölgesine takviye gönderdi.

 

IŞİD’in Selemiye köyünde peşmerge karakolunu ele geçirdiği bildirildi. Her iki taraf arasında çatışma yaşanırken, YPG güçleri peşmergelere yardım etmek için çatışma alanına güç gönderdi. Selimiye, Batı Kürdistan’ın Cezaa beldesinin karşısında bulunuyor. Gazetemiz baskıya gittiği saatlerde çatışmalar devam ediyordu.

 

 

Konsoloslukta 48 rehine

 

Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na giren IŞİD üyeleri, 2’si çocuk 3’ü kadın 42 kişiyi rehin aldı. Bombalı saldırı tehdidinde bulunulması üzerine konsolosluk görevlileri  kapıyı açtı. Türk Dışişleri Bakanlığı konunun incelendiğini bildirdi. Öte yandan IŞİD bir açıklama yaparak, rehireleri  kaçırmadıklarını sorgulamak için götürdüklerini söyledi. IŞİD’in yapılan görüşmelerden sonra rehinleri Musul Valiliği’ne götürdüğü öğrenildi. Valilik binasında tutulan rehinelerin sağlık durumlarının iyi olduğu bilgisine ulaşıldı.

 

 

 

 

Gerilla Kürdistan’ı savunmaya hazır

 

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, IŞİD’in Musul dahil Ninova bölgesini 10 Haziran günü ele geçirmesi üzerine yaptığı yazılı açıklamada, “Kürdistan’ın kazanımları bugün açık bir tehdit altındadır. Ancak Kürdistan savunmasız değildir” dedi. KCK, gerilla güçlerinin Güney Kürdistan’ın güvenliğini sağlamak için  her türlü desteği vererek peşmergeyle birlikte aktif savaşa hazır olduğunu açıkladı. KCK, IŞİD çetesinin Rojava’daki saldırılarından sonuç almayınca Güney Kürdistan’a yöneldiğini belirtti. KCK, “Uluslararası ve gerici bölgesel bazı güçlerin desteklediği çapulcu-çete örgütü IŞİD, saldırılarını Güney Kürdistan’a kadar yaymıştır. Esas amacı Kürt halkının varlığını ve özgürlüğünü yok etmek olan bu çete örgütü, iki yıl boyunca Rojava’da, halkımıza karşı hunharca katliamlar gerçekleştirmiştir. IŞİD, bugün yurtsever direnişçi çizgiyle bir savaş halindedir” diye kaydetti.

 

Açıklamasının devamında halklara da çağrıda bulunan KCK, “Tam bir çapulcu-çete örgütü olan IŞİD’e karşı Kürt, Arap, Asuri, Ermeni, Türkmen ve demokrasiden yana olan tüm halkların ve direnişçi güçlerin bir araya gelip, ortak mücadeleyi geliştirmesi gerekmektedir” dedi.

 

Kürdistan’ı savunuruz

 

KCK şunları dile getirdi: “Kürdistan gerillası, başta Şengal ve tehdit altındaki Güney Kürdistan halkımız olmak üzere, tüm Kürdistan’ın savunması için hazırdır. Kürdistan gerillası, IŞİD çetelerine her şart altında karşılık verecek güçtedir. Gerilla güçlerimiz, halkımızın ve Güney Kürdistan’ın güvenliğini sağlamak için, her türlü desteği vermeye ve peşmerge güçleriyle birlikte aktif bir biçimde savaşmaya hazırdır.”

 

 

Ulusal birlik çağrısı

 

Kürt ulusal birliğine şiddetle ihtiyaç olduğunu vurgulayan KCK, “Rojava ve Güney Kürdistan’da, halkımızın kazanımlarına yönelik yapılan saldırılar bir kez daha göstermiştir ki, halkımız, dört parça Kürdistan’da özgürleşmeden hiçbir parçanın kalıcı ve kesin bir güvencesi yoktur. Bu nedenle hem Rojava ve Güney Kürdistan’daki halkımızın kazanımlarını korumak hem de halkımızın topyekün özgürlüğünü gerçekleştirmek için, Kürt ulusal birliğine şiddetle ihtiyaç bulunmaktadır. Kürt Ulusal Kongresi’ni bir an evvel toplamak için bir araya gelmeye ve halkımızın yüzyıllık rüyası olan Kürt ulusal birliğini gerçekleştirmeye çağırıyoruz” dedi.

 

 

Irak’a öfke Kürtlere teşekkür

 

IŞİD’in Musul’u ele geçirmesiyle kentten ayrılan Sünni Vali Esil Nuceyfi, kentin düşmesinden ordu komutanlarını sorumlu tuttu. “Bağdat yönetimine ihtiyacımız yok” diyen Nuceyfi, Kürt yönetimine ise verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

 

 

Nuceyfi ABD’den yardım istedi

 

Irak Parlanmentosu Başkanı Usame Nuceyfi, Washington yönetiminin büyükelçisinden ABD’nin müdahale etmesini talep ettiğini kaydetti. Öte yandan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de, merkezi hükümet ile Kürt hükümetinin işbirliği içinde olacağını söyledi.

 

 

YPG’nin çağrısı değerlendiriliyor

 

KDP Başkanlık Meclisi Üyesi Ali Awni, Kerkük ve Germiyan bölgesinde 30 bine yakın peşmergenin olduğunu belirtirken; YPG’nin destek çağrısını da değerlendirdiklerini söyledi. Awni, peşmergelerin Mesud Barzani’nin talimatını beklediklerini belirtti.

 

 

Kobanê’ye saldıran IŞİD, 5 kayıp verdi

 

 IŞİD çeteleri Rojava’nın Kobanê bölgesine iki koldan saldırıda bulundu. Çıkan çatışmalarda 5 çete üyesi öldürüldü, çetelere ait 4 merkez imha edildi. Saldırılardan biri Sosik köyü üzerinden Gir Sor köyüne yönelik gerçekleşti. YPG güçleri ile karşılaşan çeteler, 2 kayıp verdi. Çok sayıda çete üyesi de yaralandı. Diğer saldırı ise Xerab Eto köyü üzerinden Keçel köyünü hedef aldı. Çıkan çatışmalarda 3 çete üyesi öldürülürken, çok sayıda araç da imha edildi. Bilanço tam olarak netleşmiş değil.

 

ÖZGÜR GÜNDEM

 

 

ETİKETLER :
Diğer Kurdistan haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA