HOZAN DİNO 17 YIL SONRA DOĞDUĞU TOPRAKLARDA...

Hoçvan Dernekler Federasyonu 17 yıldır yurt dışında yaşayan, Hollandaya iltica eden Hoçvanlı Hozan Dino'yu Kurdistanda doğduğu topraklarda halkla-halkıyla, Hoçvanlılarla buluşturuyor.
Bu haber 2014-05-20 22:05:32 eklenmiş ve 1037 kez görüntülenmiştir.

HOZAN DİNO 17 YIL SONRA DOĞDUĞU TOPRAKLARDA...

 

Hoçvan Dernekler Federasyonu 17 yıldır yurt dışında yaşayan, Hollandaya iltica eden Hoçvanlı Hozan Dino'yu Kurdistanda doğduğu topraklarda halkla-halkıyla, Hoçvanlılarla  buluşturuyor. Siyasi-sosyal-STK alanında Hoç-Fed öncü-devrimci bir kurum olduğunu birkez daha isbat etdi. Hoç-Fed eski ceberrut diktatör Türkiye'nin, sistemin halklar ve  Kürt halkı arasına ördüğü çelik duvarları yıkarak Hoçvanlıları kendi bağrından çıkan sanatçıları Hozan Dinoy'la buluşturuyor. Bir STK'nın misyonunun nasıl olması gerektiği hakkında önemli bir örnek ortaya koyuyor...

Hozan Dino Avrupa ve Kürdistanda eserleri ile milyonların gölünde taht kurmuş bir sanatçı... 

 

Kürt Sanatçı Hozan Dino Kürdistan'a dönüyor

 

Kürt sanatçı Dino, 17 yıl önce iltica ettiği Hollanda'dan Kürdistan'a geri dönüyor. Dino, "Uzun bir süre oldu. Heyecanlıyım" dedi.

 

1990'lı yılların sonlarına doğru Hollanda'ya çıkarak iltica eden Hozan Dino, 17 yıl sonra yeniden doğduğu topraklara dönüyor. Ardahan doğumlu sanatçı Dino, Hoçvan dernekler federasyonunun daveti üzerine 30 Mayıs günü İstanbul'a giriş yapacağını söyledi.

 

18 yaşındaki kızı Rojda ile döneceğini belirten sanatçı Dino, "Uzun bir süre oldu. Heyecanlıyım. İnsanın kendi halkı ile yeniden buluşması, onlarla bir araya gelmek, olağanüstü bir heyecan yaratıyor" dedi.

 

Geçen süre içinde nelerin değiştiğini merak ettiğini ifade eden Dino, "Orada yaşananları birebir yerinde görmek ve yaşamak istiyorum" diye ekledi.

 

Artık kendi toprakları üzerinde olmak gerektiğini söyleyen Dino, "Kendi toprakları üzerinde yeniden yeşermek gerekiyor" ifadelerini kullanıyor.

Dino, mülteci olarak çıktığı Hollanda'daki sürgün hayatında dört albüm çıkardı. Beşinci albümü ise yolda. 

ANF

 

HOZAN DİNO KİMDİR?

 

Hozan Dino , 1969 yılında Erdêxan/Hoçwan  -  Ardahan/Hoçvan'a bağlı  Xewiskar (Köprücük) köyünde Dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Hoçwan-Hasköy de tamamladı. Daha sonra Gümüşhane ögretmen okulunu kazanarak iki yıl yatılı okudu. Ancak 12 Eylül’ün acımasız koşulları nedeniyle eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı.

 

Küçük yaşlarda müzikle tanışan Dino, okul yılları boyunca müzikle uğraşı devam etmiştir. Ta ki, ailece İstanbul’a göç edene dek. İstanbul’da amatörce MKM (Mezopotamya Kültür Merkezi)bünyesinde çalışmalara katılır. Ali Tamel gibi büyük Kürt sanatçılarıyla tanışma ve çalışma imkanı bulur. Ancak, ekonomik nedenlerden dolayı çalışmalarına bir süre ara vermek zorunda kalır.. O sırada Türkiye’de adı konulmamış bir savaş sürmekteydi ve o da payına düşeni fazlasıyla almıştı.

 

Politik bir ailenin çocuğu olan Hozan Dino, abisi gazeteci Rodi Baz’ın 12 eylül’de aranması nedeniyle daha 10 yaşındayken babasıyla birlikte defalarca gözaltına alınarak işkencelere maruz kaldı.

 

İstanbul’a ailece göç ettikleri  yıllarda da bir çok kez gözaltına alınan Dino son çare olarak yurt dışına Hollandaya iltica etmek zorunda kaldı. Hollanda hükümetinden iltica talebinde bulunan Dino Kürt müziğine olan sevdası devam etti ve bu süreçte 4 albüm ve yüzlerce beste yaptı.

17 yıldır yurtdışında yaşayan Hozan Dino Hoçvan dernekler federasyonun daveti üzerine ülkesine dönme kararı aldı.

28 Mayıs’ta dönmesi beklenen Hozan Dino çok sayıda Kürt sanatçıya da eser verdi…

 

 

 

ETİKETLER :
Diğer STK-Dernekler haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA