DÜNYADA GÜNDEM (28-04-14)
MISIR- SURİYE İDAMLAR ÖLÜMLER …
SİYONİST SİSİ VE KATİL ESED HALKA ZULUM VE SOYKIRIMDA SINIR TANIMIYORLAR.
Mısır’da Cuntacı Siyonist Sisi, Suriye’de ise katil soykırımcı Esed Mısır ve Suriye halklarını soykırıma ve köleliğe mahkum ederken medeni dünya, batı demokrasisi AB ve ABD ise Suriye’de Kimyasal Silahların büyük çoğunluğunu imha ettiklerini açıklayarak hem insanlıkla, hemde milyarlarca Müslümanla dalga geçmeye devam ediyorlar…
Bir taraftan on dakikalar içinde binleri aşan idam kararları ile Siyonist mossad-israil kuklası bir katil, diğer taraftan tank, top, bomba ve varil bombaları ile çocukları, yaşlı-kadın ayırmaksızın soy kırım yapan bir katil bir diktatör.
Medeni dünya bu Siyonist katillerle el ele, fakat Türkiye ve Rusya’yı kuşatma altına alarak her iki ülkeye de dört koldan saldırıya geçmiş bulunmaktadır.
Cumhurbaşkanı diye Türkiye’ye gelen bir alman öküz, Türkiye içindeki inekler medeni batının dünyaya dayattığı soykırım ve mahşeri çıkışa karşı gıkları çıkmazken onların ağzıyla konuşmaya devam ediyorlar…
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Türkiye'den dünyaya çağrı
Dışişleri Bakanlığı, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarıyla ilgili uluslararası topluma gerekli tepkiyi vermesi çağrısında bulundu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Minya Ceza Mahkemesi'nin, bugün açıkladığı kararla 529 kişi hakkında aldığı idam kararını 37 kişiye idam ve geri kalan 492 kişiye müebbet hapis cezasına çevirerek hükme bağladığı, aldığı bir başka kararda da nihai olmasa da 683 kişi hakkında idam cezası verdiği hatırlatıldı.
Bu kararların başta adil yargılama ve yaşama hakkı olmak üzere, hukukun evrensel ilkeleriyle bağdaşmadığı ve evrensel insan hakları beyannamesindeki kayıtlı temel hak ve özgürlükleri açıkça ihlal ettiği vurgulanan açıklamada, ''Uluslararası topluma, kabul edilemez nitelikteki bu kararlara gerekli tepkiyi vermesi için çağrıda bulunmaktayız. Mısır halkının huzurunu ve esenliğini daha da zedeleyecek ve büyük bir kültüre sahip Mısır'ın uluslararası itibarına zarar verecek söz konusu kararların Mısır adli makamlarınca gözden geçirilmesini temenni ediyor, bu zor süreçte her zaman olduğu gibi dost ve kardeş Mısır halkının yanında olduğumuzu bir kez daha teyit ediyoruz'' denildi.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Mısır'da cunta mahkemesinin verdiği karara tepkiler dinmiyor.
Mısır'da seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı darbe yaparak yönetimi ele geçiren Abdülfettah el Sisi Mısır halkına zulmetmeye devam ediyor. Cunta mahkemesi tarafından verilen skandal kararı Müslüman Kardeşler Yöneticisi Dr. Muhammed Ferid El Şayyal A Haber'de Kadraj programına değerlendirdi.
Mısır halkının demokrasiyi kurma çabaları karşısında tavır alındığını söyleyen Müslüman Kardeşler Yöneticisi Şayyal "Mısır siyasetinde en güçlü olan Özgürlük ve Adalet Partisi'ni, İhvan'ı parçalama işlemine girdiler" dedi.
Şayyal, "Burada Mısır halkı İhvan'a destek verdi ardından darbe geldi ve bu partiyi yasaklamaya çalıştılar. Bir takım suçlamalarla İhvan liderlerini ayrımcılığa tuttular ve yalan yanlış suçlamalara başladılar. Suçlanan insanlara kendilerini savunma hakkı verilmedi.Burada adil yargılamaya uymayan şekillerde karar verildi. Bir trajedi sahneye koyuluyor. Bu cuntanın içinde adalet olması söz konusu değil"
EN TEMEL HAKLARDAN MAHRUM BIRAKILIYOR
Hapisteki kişilerin en temel haklarından mahrum olduğunu belirten Şayyal, "Cezaevindekilerin avukatlarıyla istişare etmesi söz konusu değil avukatlarını ilk defa mahkemede gördüler" dedi. Şayyal, "Buradaki şartlar da uluslararası standartlara aykırı insani şartlara aykırı. Bunların hiç birini doktorların muayene etmesine izin verilmiyor. Bazıları hayatlarını kaybettiler. Ölene kadar tıbbi müdahalede bulunmadılar"
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
ABD ve AB Yaptırımları Ortamı İyice Gerdi
Batı ülkeleri ve Rusya arasındaki Ukrayna krizi büyüyor.
Batı ülkeleri ve Rusya arasındaki Ukrayna krizi büyüyor. ABD ve Ab, Rusya'ya yönelik uyguladığı yaptırımları sertleştirme kararı aldı. Ukrayna'nın doğusunda ise tansiyon hala yüksek. ABD, Rus hükümetinin yedi üyesi ve hükümetle bağlantılı 17 Rus şirketi hakkında daha yaptırım uygulama kararı aldı.
Yaptırım listesini genişleten Washington, söz konusu kişi ve kuruluşların ABD'deki banka hesaplarının dondurulduğunu ve ABD'ye de girişlerinin yasaklandığını açıkladı. Ayrıca Rusya'ya askeri amaçlı yüksek teknoloji ihracatı yapan ABD şirketlerine de sert koşullar getirildiği bildirildi.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, yaptırımların, Rusya'nın Ukrayna'da devam eden "yasadışı operasyonlarına" ve "provokasyonlarına" bir yanıt olduğu belirtildi. Cenevre'de nisan ayı ortalarında yapılan görüşmelerden bu yana Rusya'nın yükümlülüklerini yerine getirmek ve krizin giderilmesini sağlamak için hiçbir girişimde bulunmadığına dikkat çeken Beyaz Saray, Ukrayna'nın doğusunda yaşanan son şiddet olaylarında Rusya'nın da rol oynadığını vurguladı.
ABD daha önce de 16 üst düzey Rus hükümet yetkilisine yaptırım uygulama kararı almıştı.
Avrupa Birliği ülkelerinin temsilcileri de Brüksel'de pazartesi günü bir araya geldikleri toplantıda, Rusya'ya yönelik yaptırımların sertleştirilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Rusya vatandaşı 15 kişiye Avrupa Birliği'ne giriş yasağı getirilirken, bu kişilerin banka hesapları da donduruldu.
Moskova'dan açıklama
ABD'nin yaptırım kararıyla ilgili Rus haber ajansı Interfax'a açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Rabkov, ABD'nin 'gerçeklikleri' kaybettiği eleştirisinde bulundu.
Rusya'nın da karşı önlemler alacağını belirten Rabkov, yaptırımlarla ilgili açıklanan metinde Ukrayna'daki gelişmelerin tamamen yanlış yorumlandığını söyledi.
Ukrayna'nın doğusu gergin
Bu arada Ukrayna'nın doğusunda ise şiddet olayları devam ediyor. Bölgedeki yetkililer, Hardov Belediye Başkanı Gennadi Kernes'in sırtından vurulduğunu bildirdi. Kernes'in sağlık durumunun geçirdiği ameliyatın ardından stabil olduğu açıklandı.
Rusya yanlıları tarafından kaçırılan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT üyesi askeri gözlemcilerin serbest bırakılması için ise çabalar sürüyor. AGİT, kaçırılanların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunurken, Alman hükümetinin sözcüsü Steffen Seibert de bu kişilerin alıkonulmasının hiçbir hukuki dayanağı bulunmadığını söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la bir telefon görüşmesi yapan Almanya Dışişleri Bakanı Frank – Walter Steinmeier de Lavrov'dan gözlemcilerin serbest bırakılması için Rusya'nın da daha fazla çaba göstermesini talep etti. Kaçırılan gözlemcilerden 4'ü Alman.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
MISIRDA İDAM KARARLARI SİYASİ
Minya Ceza Mahkemesinin haklarında idam cezası verdiği 683 sanıktan Rıza Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahkemenin verdiği idam hükümlerini "trajikomik" ve "siyasi" olarak nitelendirerek "delilsiz ve mesnetsiz" verilen bu kararların yasalara aykırı olduğunu belirtti.
Muhammed, "Mesele artık Müslüman Kardeşler Teşkilatının (İhvan) meselesi olmaktan ziyade darbe karşıtı olmakla alakalı. Darbe yönetimi, karşısında duran ve Mursi'ye destek veren herkesten intikam almaya çalışıyor" diye konuştu.
Kendisine yöneltilen suçlamaları reddeden sanıklardan Cemal Seyyid ise "Olaylar sırasında Minya'da değildim. Bu mesnetsiz kararın hiçbir kıymeti yok. Ülkeye hizmet için çalışmaya devam edecek, meşruiyeti geri kazanana kadar ülkedeki askeri darbeyle mücadeleye devam edeceğiz" ifadesini kullandı.
Seyyid, Minya'daki olaylar sırasında kentte bulunmadığını ve idam cezasına çarptırılanların içinde adını duyduğunda şaşkınlık yaşadığını söyledi.
Siyasi hesaplar uğruna isimlerinin davaya karıştırıldığını savunan Muhammed Abdulhamid de verilen kararları, "zalimce" olarak nitelendirdi.
28 savunma avukatı disiplin mahkemesine sevk edildi
Mısır'da bin 211 kişi hakkında idam cezası veya müebbet hapis cezası veren Minya Mahkeme Başkanı Said Yusuf Saad Sabra, 28 avukat hakkında disiplin mahkemesine sevk edilmeleri ve duruşmalardan men edilmeleri yönünde karar verdi.
Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Sabra, 28 avukatı disiplin mahkemesine sevk ederek 50 cüneyh (7 dolar) para cezasına çarptırdı ve davanın diğer duruşmalarına katılmaktan men edilmelerine karar verdi.
Duruşmada hazır bulunan savunma avukatlarından Muhammed Ferağli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Avukatlar mahkeme heyeti karşısında konuşmaktan çekiniyorlar. Mahkeme heyeti kimseyi dinlemiyor ve savunmanın taleplerini yerine getirmiyor" dedi.
Mısır'da disiplin mahkemesi, görevleri esnasında mesleki ilkelere aykırı hareket eden avukatlar için oluşturulan bir sendika komitesi şeklinde görev yapıyor.
Mısır'da, 14 Ağustos'ta Rabiatul Adeviyye Meydanı'na düzenlenen kanlı müdahalenin ardından Minya'da bazı bölgelerdeki karakollara düzenlenen saldırı ve şiddet olaylarını teşvik ettikleri iddia edilen bin 228 kişi hakkında dava açılmıştı.
Ülkenin "en çok sanıklı" davasının 24 Mart'taki duruşmasında, 397'si gıyabında olmak üzere 545 sanık yargılanmış, 528'i hakkında idam cezası, 17'sinin ise beraatine karar verilmişti. Haklarındaidam cezası verilen 528 sanığın dosyaları müftüye sevk edilmişti.
Aralarında İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, eski Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkanı Saad el-Katatni olmak üzere, çoğunluğu gıyabında yargılanan 683 sanıklı davanın ikinci duruşması ise 25 Mart'ta görülmüştü. Minya Ceza Mahkemesi, bugünkü duruşmada söz konusu kişilerin tamamı hakkında idam kararı vererek dosyayı müftüye sevk etti.
Aynı mahkeme daha önce idam cezası verdiği 528 kişinin dosyasını da karara bağlayarak sanıklardan 37 kişi hakkında verilen idam kararını onayladı, 491 kişinin cezasını ise müebbet hapse çevirdi. Sanıkların temyiz hakkı bulunuyor.
Mısır'da Mahkeme 37 Kişinin İdamını Onayladı
Mısır’da Minya Cinayet Mahkemesi, idam cezasına çarptırılan 529 İhvan mensubundan 37’sinin idam kararını onayladığı, 491 kişinin cezasını ise müebbet hapse çevrildiği belirtildi.
Mısır’da Minya Cinayet Mahkemesi, idam cezasına çarptırılan 529 İhvan mensubundan 37’sinin idam kararını onayladığı, 491 kişinin cezasını ise müebbet hapse çevrildiği belirtildi.
Mısır’da Müslüman Kardeşler üyesi 529 kişinin idam cezasına çarptırıldığı davada bugün mahkeme kararını verdi.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Beyaz Saray: 'Mısır'daki idam kararlarından rahatsızlık duyuyoruz'
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Mısır'da bugün alınan 683 kişinin daha idam edilmesi kararından son derece rahatsızlık duyulduğu belirtildi.
Beyaz Saray Basın Sözcülüğü tarafından Mısır'daki idam kararlarına ilişkin yazılı açıklama yayımlandı. Açıklamada, ABD'nin Mısır'daki toplu duruşma ve hükümlerin yanı sıra bugün alınan 683 kişinin daha idam edilmesi kararından son derece rahatsızlık duyduğu kaydedilirken, geçtiğimiz ay alınan karar gibi bugün alınan kararın da uluslararası hukukun en temel kurallarını bile çiğnediği ifade edildi. Mısır hükümetinin her vatandaşın uygun bir yargı sürecinden geçirilmesini sağlama alma sorumluluğunun bulunduğu belirtilen açıklamada, hükümetin bahsi geçen toplu duruşmaları sona erdirmesi, bugün ve daha önce verilen hükümleri iptal etmesi çağrısında bulunuldu. Açıklamada ayrıca, yargı bağımsızlığının demokrasinin bir parçası olmasına rağmen bugün alınan idam kararlarının Mısır'ın uluslararası insan haklarına olan yükümlülükleriyle bağdaştırılamayacağı vurgulanırken, bu tarz eylemlerin ülkedeki istikrarsızlık ve radikalleşmeyi tetikleyeceğinin ve Mısırlı liderlerin bu mantığa aykırı eyleme karşı duruş sergilemesi gerektiğinin altı çizildi.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
ALMAN SİYONİST ÖKÜZ HADDİNİ AŞTI…
Alman Cumhurbaşkanı ODTÜ'de haddini aştı
Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, ODTÜ'de yaptığı konuşmada Türkiye'nin içişlerine yönelik haddini aşan sözler sarfetti. Ülkesinin Başbakanı Merkel'in ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA tarafından yıllarca dinlenmesinin ortaya çıkmasından sonra ses çıkaramayan Gauck, Gezi ayaklanmasına karşı devletin gösterdiği tavır ve MİT kanunun korkutucu olduğunu söyledi.
Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, "Herhangi bir yerde hukuk devletini ve birçok ülkede denenmiş olan kuvvetler ayrımını kısıtlama eğilimini gördüğüm zaman, bunu özel bir kaygı duyarak izlerim" dedi.
Gauck, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Ankara'da Orta Doğu Teknik Üniversitesinde bir konuşma yaptı.
Yanlış anlamayın deyip yanlış konuştu
Gauck, Türkiye ve Almanya'da olup bitenlerin iki ülke için de önemli olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: "Demokrasinin sağladığı kazanımı yaşama tecrübesinin etkisiyle herhangi bir yerde hukuk devletini ve birçok ülkede denenmiş olan kuvvetler ayrımını kısıtlama eğilimini gördüğüm zaman, bunu özel bir kaygı duyarak izlerim.
"Kimi Türk vatandaş ve siyasetçilerinin bu tarz eleştiriyi kabul etmekte zorlanabileceğini söyleyen Gauck, "Fakat beni lütfen yanlış anlamayınız. İfade ettiklerim iç işlerine müdahale arzusu değil, eşit düzeyde paylaşım arzusudur" ifadesini kullandı.
"Bu gelişmeler beni korkutuyor"
Gauck, son zamanlarda birçok kişinin demokrasiye tehdit oluşturduğu şeklinde algıladığı bir yönetim üslubundan ötürü hayal kırıklığı, burukluk ve öfke ifade eden sesler de duyduklarını belirterek "İtiraf ediyorum, bu gelişmeler beni korkutuyor. Özellikle de fikir ve basın özgürlüğü kısıtlandığı için" dedi.
Alman Cumhurbaşkanı, protestonun uyarıcı bir sinyal olduğunun altını çizerek "Hoşnutsuzluk sonucunda vatandaşlar daha iyi çözüm arayışlarına girer ve sorumluluk üstlenmeye hazır olurlarsa hoşnutsuzluk faydalı olur" değerlendirmesinde bulundu.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Kasırga ABD'yi Vurdu: 17 Ölü
ABD’nin Arkansas ve Oklohama eyaletlerinde meydana gelen kasırgada en az 17 kişi hayatını kaybetti.
Yetkililer şiddetli kasırga sonrası, Arkansas eyaletinin Faulkner County şehrinde 10 kişinin, eyalet çevresinde ise 6 kişinin öldüğünün kaydetti. Şerif departmanından yapılan açıklamada ise Oklohoma’nın Quapaw kentinde bir kişinin hayatının kaybettiği ifade edildi.
Acil durum ekipleri arama kurtarma çalışmalarına devam ederken, uzmanlar tehlikenin henüz geçmediği uyarısında bulunuyor.
Kasırgadan en çok etkilenen yerlerden olan Arkansas’a bağlı Velonia kasabası Belediye Başkanı James Firestone CNN’e yaptığı açıklamada durumu “kaos” olarak nitelendirdi. Şehir merkezinde birkaç bina dışında ayakta kalan yapı olmadığını belirten Firestone, çevre şehirlerden polis ve itfaiyenin yardım için yola çıktıklarını söyledi.
Zemin hariç birçok evin yerle bir olduğunu belirten Milletvekili Timi Griffin, bölgede daha fazla zarar gören kısımların olduğunu belirtti.
Kasırgadan ayrıca Nebraska, Kansas, Iowa and Missouri eyaletlerinin de etkilendiği belirtildi.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Sosyal Medyada Terörü Öven 20 Kişi Gözaltına Alındı
İspanya'da, sosyal medya ve internet üzerinden Bask ayrılıkçı terör örgütü ETA'yı öven 20'den fazla kişi gözaltına alındı.
OPERASYON GENİŞLEYEBİLİR
Jandarmanın Bask Bölgesi başta olmak üzere Navarra, Barcelona, Asturias ve Galicia bölgelerinde düzenlediği operasyonun genişleyebileceği bildirildi.
Gözaltına alınan şahısların Facebook ve Twitter gibi sosyal medyada devamlı terörü övmek ve terör kurbanlarını aşağılamakla suçlandığı belirtildi.
Bin veya iki bin takipçisi bulunan profillerden şiddet içerikli mesajların gönderildiği bilgisi verilirken, silah bırakan ETA’ya saldırılarına devam etmesi çağrısı yapılıyordu.