BARO BAŞKANI BAŞTİMAR, “SORUNLARIMIZ DAĞ GİBİ”

Kars Ardahan Bölge Barosu, Avukatlar Gününde hakimler, savcılar, avukatlar ve adliye personelini bir araya getirdi.
Bu haber 2014-04-08 11:07:21 eklenmiş ve 549 kez görüntülenmiştir.

BARO BAŞKANI BAŞTİMAR, “SORUNLARIMIZ DAĞ GİBİ”

Tacettin DURMUŞ / KARS (SİYASAL BİRİKİM)

Baştimar, "Yeni Anayasa beklentisi, HSYK yasası, TİB yasası, mecliste bekleyen avukatlık yasa tasarısı ve benzeri yasa değişiklikleri ile yargı sisteminin ve avukatlık mesleğinin sorunlarının alabildiğine yoğunlaştığı bir süreçten geçiyoruz."

Kars Ardahan Bölge Barosu, Avukatlar Gününde hakimler, savcılar, avukatlar ve adliye personelini bir araya getirdi.

Kafkas Üniversitesi Konukevi Sosyal Tesislerinde yemekli programda bir araya gelen adliye çalışanları, birlik ve beraberlik görüntüleri ortaya koydu. Geç saatlere kadar bir arada hoş vakit geçiren hakimler, savcılar, avukatlar ve adliye personeli, hep birlikte canlı müzik eşliğinde halaylar çekti.

Çiçeği burnunda Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta’nın da belediye başkanı olarak davet edildiği ve katıldığı gecede, yapılan konuşmalarda Karaçata’ya başarılar dilendi.

YARGI SİSTEMİ VE AVUKATLIK MESLEĞİNİN SORUNLARI ALABİLDİĞİNE YOĞUNLAŞIYOR

Gecede açılış konuşması yapan Kars Ardahan Bölge Baro Başkanı İbrahim Baştimar, Yeni Anayasa beklentisi, HSYK yasası, TİB yasası, mecliste bekleyen avukatlık yasa tasarısı ve benzeri yasa değişiklikleri ile yargı sisteminin ve avukatlık mesleğinin sorunlarının alabildiğine yoğunlaştığı bir süreçten geçildiğini söyledi.

Söz konusu sorunların hukuk fakültelerindeki eğitimden başlayarak kartopu gibi gün geçtikçe büyümekte ve gündemlerinde de yerini almakta olduğunu belirten Baştimar: “Prof. Dr. Muharrem Kılıç’ın Ekim 2013’te basılan ‘Türk Yüksek Öğreniminde Hukuk Fakültelerine İlişkin Durum Tespiti Raporu’ başlıklı kitabındaki verilere göre bugün Türkiye’de 32’si devlet, 39’u vakıf üniversiteleri bünyesinde olmak üzere 71 hukuk fakültesi bulunmaktadır. Sayıları 30’u geçen yeni hukuk fakültesi açma talebi de YÖK’ün önünde durmakta, hukuk fakültelerindeki bu artışın yanı sıra öğrenci kontenjanları da giderek artırılmaktadır.” Dedi.

HUKUK FAKÜLTELERİNDE ÖĞRETİM ÜYESİ AÇIĞI ARTMAKTADIR

Hukuk fakültelerindeki öğretim üyesi açığın giderek büyümekte olduğunada da dikkat çeken Baştimar, “Öyle ki Türkiye’de toplamda sadece 5-6 profesör bulunan ana bilim dalları var ve14 fakülteye bir profesör düşüyor. Bütün bunlar hukukçularda kalite ve liyakat sorunu yarattığından staja kabul değerlendirmesi ve staj yeterlik değerlendirmesini içeren yeni avukatlık yasa tasarısının bir an önce yasalaşmasını bekliyoruz. Ülkemizin kabul edildiği günden bu güne en önemli gündem maddesi olan Yeni Anayasayı yapmak için yollara düştüğünü söyleyen yüce meclisimiz değerli hukukçu Sami Selçuk’un ifadesiyle: ‘Meşruluk debisi, neredeyse sıfıra yaklaşmış hazırlayanlar ve hazırlanış biçimiyle bir tür “ferman anayasası” olan 1982 anayasasını maalesef toplumda tam bir konsensüsün olmasına rağmen değiştirmemiştir.’ Türkiye, hukukun üstünlüğü temeline oturan, evrensel ilkeleri gözeten ortak paydası insan hak ve özgürlükleri olan yeni anayasayı geciktirdiği sürece de tartışma rejim içinde kalmayacak rejim üzerine yapılacak ve sorunların kaynağını olmaya devam edecektir.” Dedi.

HSKY’NIN BAŞINDA ADALET BAKANI VARSA VE OY DA KULLANIYORSA…

Baştimar, HSKY’nın başında Adalet Bakanının olmasına ve oy kullanmasında dikkat çekerek, “O’nun atadığı müsteşar var ve oy kullanıyorsa yargının bağımsız olduğunu ne kendimize ne de uygar dünyaya anlatamayız” dedi.

Baştimar ayrıca, “Yine yeni Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) yasasıyla, TİB Başkanı kapatma yetkisi verilmesi, örgütlenme, haberleşme, düşünce ve ifade hakkının özüne yapılan bir müdahaledir. Böyle bir müdahale ancak yargı kararıyla meşruiyet kazanır. Bunun içindir ki bu yetki yürütmeye bağlı birine değil, mutlaka bir savcıya verilmeli ve savcı bir yasak kararı alınca bunu sulh ceza yargıcının onayına sunmalı. Tersi düzenlemeler, anayasa mahkemesinden döner ve AİHM’in Türkiye’yi mahkum etme kararı ile sonuçlanır. Çünkü düşüncelerin, inançların açıklanması yasaklama girişimleri dün olanaksızdı, bugün daha da olanaksızdır. Özgürlükleri kötüye kullanacakları ya da demokratik sistemi yıkacakları bahanesiyle de düşünceyi açıklama özgürlüğü sınırlanamaz, yasaklanamaz.” Şeklinde konuştu.

Baştimar’ın ardından söz alan Kars Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Köylü de yaptığı konuşmada göreve yeni başlayan Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta’ya teşekkür etti.

 

Kars Cumhuriyet Başsacıcı Musfata Köylü de, Baro Başkanı Baştimar’ın konuşmasında dile getirdiği ifadelere katıldığını söyledi.

 

Geceye, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Kars Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim Kayabaşı, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Köylü, Kars Ardahan Bölge Baro Başkanı İbrahim Baştimar, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mithat Şahin, Azerbaycan Kars Başkonsolos Yardımcısı Fariz Cafferov, Defterdar Hüseyin Savan, hakimler, savcılar avukatlar ve adliye personeli katıldı.   

hakimler, savcılar avukatlar ve adliye personeli katıldı.

ı.



v






ETİKETLER :
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA