Yücel Çelikbilek:

Sarıkamış dramının 99. yılında Türkiye Şehitleriyle yürüyor anma etkinlik öncesi röportaj yaptığımız, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek: ”Sarıkamış şehitlerini unutturmadan gelecek kuşaklara iyi bir şekilde anlatmaya çalışacağız” Dedi.
Bu haber 2014-01-03 16:29:58 eklenmiş ve 810 kez görüntülenmiştir.

Sarıkamış dramının 99. yılında Türkiye Şehitleriyle yürüyor anma etkinlik öncesi röportaj yaptığımız, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek: ”Sarıkamış şehitlerini unutturmadan gelecek kuşaklara iyi bir şekilde anlatmaya çalışacağız” Dedi.

Başkan Çelikbilek:" 1. Dünya savaş'ında Misak milli sınırlarımızın çizilmesinde hayatlarını feda eden 90 bin şehidimizi, öncelikle rahmetle ve saygıyla anıyor, ecdatlarımızı unutmamak için Beykoz Belediyesi üzerine düşeni yapacaktır" Dedi.

 

Y. ÇELİKBİLEK: Öncelikle 18 yıldır Sarıkamış şehitlerinin gündemde tuttuğundan dolayı, Siyasal Birikim gazetesine teşekkür ediyorum. Beykoz Belediyesi olarak geçmişi geleceğe taşımak için geçtiğimiz yıllarda aralıksız olarak, Kültür Merkezi’nde  ağıtlarla Sarıkamış Şehitlerini yad ederken, Beykoz halkına Sarıkamış şehitleri konusunda önemli tarihi bilgileri aktardığımız inanıyorum.

Etkinlikte Sarıkamış Harekâtı’nda yaşanan dramını gözler önüne seren slayt gösterisi ile halkımıza duygusal anlar yaşattık. Zor günleri bu güne taşıyıp vatanın nasıl kurtarıldığını hatırlatırken o yörenin, o iklimin, o dönemin tarihine ilgi çekme konusunda önemli mesafeler aldık.

Sarıkamış Harekâtı’nda yaşanan trajedi o günlerde Balkanlar’dan ve Yemen’den katılanlar farklı farklı kökenlerdendi. Kürdü, Laz'ı, Çerkez’i, Gürcüsü, Abazası... Dolayısıyla herkes o zor günlere ağıtlar yakmışlardır. Bizim amacımızda şudur; Tarihimizi ve tarihi değerlerimizi insanlara anlatmak ve aktarmaktır. Tarih hatırlanmazsa, bilinmezse şuanda elde ettiğimiz nimetlerin o değerini anlamakta zorluk çekeriz. Bu anlamda ömrümüzün yettiği kadar her yıl şehitleri anmaya devam edeceğiz.

Sarıkamış Şehitleri Beykoz’da yaşayacak

 İstanbul Belediyeleri'nin içinde Sarıkamış Şehitlerini tanıtmak için en fazla duyarlılığı siz gösteriyorsunuz. Sarıkamış Şehitlerini Beykoz’da yaşatmak için anıt, kültür merkezi, park gibi yerlere isminizi vermeyi düşünüyor musunuz?

Y. ÇELİKBİLEK: Hatırlattığınız için teşekkür ederim. Beykoz da bir Kültür Merkezi yapılıyor onun bir uygun yerine bir şehit anıtı yapılabilir veya park yapabiliriz. Sarıkamış şehitler adına uygun olmak kaydıyla yapmak düşünülebilir. belki karlı tepede bir anıt olabilir. Memnuniyetle bunu gündemimize alabiliriz.

Beykoz’dan Sarıkamış’a giden herkesi gönderceğiz

Y. ÇELİKBİLEK: Beykozlu hemşerilerimizi Sarıkamış’ı Allahuekber ve Soğanlı Dağlarında çetin kış şarlarında 90 bin şehidimizin nasıl mücadele ettiğini yerinde görmek için o bölgeyi tanıtmaya, yönlendirmeye ve tarihi değerlerimizi hatırlatmaya çalışıyoruz. Bu yüzden Beykoz ve Sarıkamış arası bir köprü oluşturmak ve  iklim şartlarını hemşerilerimize hatırlatmak adına çalışmalar yapıyoruz. Beykozlular 3-4-5 Aralık’ta Sarıkamış’ta anma yürüyüşüne katılacaktır. Şuanda 5 otobüsü dolduracak kadar insanlarımız çıktı. Ama bu saatten sora yine gelen olursa araba sayısını artıracağız.

90 bin Bedelleri küçümsememek gerekir.

 Y. ÇELİKBİLEK: Bunları niçin yapıyoruz diye sorarsanız; tarihi bilmek, tarihi yaşamak, bu ülkenin şehitleri bize bu toprakları bedava bırakılmadığını içimize sindirmemiz gerekiyor. Çok büyük zorluklarla alınmış olan yerlerde kurulmuş olan değerlerdir bunlar. Bedelleri küçümsememek gerekir. 90 bin insanın vermiş olduğu bir bedel ödenmiştir.

Nerdeyse bir vilayet şehrine eşit olan bir sayıdır. Dolayısı ile cumhuriyet döneminde ülkede iş başlangıçlarında belli yaş aralarında insan bulmakta zorluk çektik. Yeni Cumhuriyet döneminde yaşları 15 ile 25 arası bir nüfus kitlesi bulamadık. Neden bulmadık bu insanlar hem istiklal harbinde, hem Çanakkale ve Sarıkamış harplerinde kaybettiğimiz için.  Çok mücadele verdiğimiz için milyonlara varan bir insan kitlesi şehit olmuş. Dolayısı ile o dönemde nüfus içerisinde 15 ile 25 yaşında Türkiye'de insan çok azdı. Neden hepsi bu savaşlarda şehit oldukları için. Yani ortaokul talebesi nerdeyse savaşa gitmiş. Kısacası o yaştaki insanların hemen hemen hepsi savaşa gitmişlerdir. Bu da bir tarih gerçeğimizdir. Bu tarihi gerçeklerimizi gelecek kuşaklara aktarmak için elimizden gelini yapıyoruz.

ETİKETLER :
Diğer Yerel Yönetimler haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA