TÜRKİYE´DE HAYDAR ALİYEV SEVGİSİ ÇOK İLERİ

Azerbaycan’ın Merhum Umumi Lideri Haydar Aliyev’i anmak için düzenlenen anma etkinliğinde konuşan Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’nde görevli Eğitim Müsteşarı Doç.Dr. Necibe Nesibova Aliyev’i anlattı.
Bu haber 2013-12-13 15:31:55 eklenmiş ve 741 kez görüntülenmiştir.
 

 KARS (ÖLÇEK)

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından konsolosluk hizmet binasında düzenlenen anma etkinliğinde konuşan Necibe Nesibova, Türkiye’de Haydar Aliyev sevgisinin ileri boyutta olduğunda dikkat çekerek, Kars’ın yanı sıra Ankara, İzmir, İstanbul başta olmak üzere sayısız okul, cadde, park ve benzer tesislere Haydar Aliyev’in adının verildiğini söyledi.

Haydar Aliyev’in 10 yıl önce aramızdan cismen ayrıldığına vurgu yapan Nesibova, Azerbaycan halkına devletçilik veren o dahi şahsiyet bundan tam 10 yıl önce aramızdan cismen ayrıldı. Yıllar geçiyor, zaman değişiyor. Zaman doğal olarak bizi Haydar Aliyev’den uzaklaştırıyor. Fakat bu uzaklık cismani uzaklıktır. Aslında zaman bizi Ulu Önderimizden uzaklaştırdıkça biz ona daha da yaklaşıyoruz.” Dedi.

AZERBAYCAN ALİYEV’İN ESERİDİR

Bugün hızlı şekilde gelişen Azerbaycan’ın Aliyev’in eseri olduğuna da vurgu yapan Nesibova, Aliyev’in, Azerbaycan’ı parçalanmaktan, kaostan, yok olmaktan kurtararak gelişme yoluna koyan bir lider olduğu da sözlerine ekleyerek, “Azerbaycan’da devlet, devletleşme, rasyonel iç ve dış siyaset, sosyal ve ekonomik gelişme ve ordu yapılanması Haydar Aliyev ile başlamış ve bugün de onun izinden gidilerek gelişmektedir. Azerbaycan’da her alanda onun izleri görülmektedir. Buna göre de o her an bizimledir. Aramızdan cismen ayrılsa da daima yanımızdadır. Bugün dünyanın hızlı ekonomik gelişme gerçekleştiren devletlerinden biri olan Azerbaycan’ın her vatandaşı istikrarlı ve sosyo ekonomik gelişme yaşayan bir ülkede rahat şekilde yaşıyorsa, tüm bunlara göre Milli Liderimiz Haydar Aliyev’e teşekkür borçludur. Haydar Aliyev yönetimde bulunduğu süre boyunca ülkenin kalkınması için hep uğraştı. O’nun zengin kültürü, büyük tarihi geçmişi ile her zaman gurur duydu, gelecek kuşakların kaderi ile kaygılandı. Onun sayesinde Azerbaycan, bir devlet olarak tarihin zor dönemeçlerinden ve sınavlarından geçti” dedi.

ALİYEV, İÇ İSTİKRAR VE DIŞ POLİTİKAYA BÜYÜK ÖNEM VERDİ

Haydar Aliyev, iktidara geldikten sonra en önemli problem olan iç istikrarın sağlanmasının yanında dış politikada yalnızlaşmış ülke konumunda olan Azerbaycan’ı bu durumdan kurtarılması için hayatını adadığını da dile getiren Nesibova, daha sonra şöyle konuştu:

“Haydar Aiyev, sahip olduğu engin devlet tecrübesiyle, bunların tümünü başarıyla gerçekleştirdi. Umum Milli Lider Haydar Aliyev’den bahsederken, hiç şüphesiz ki, Azerbaycan -Türkiye ilişkilerine ilişkin politikasına değinmeden geçemeyiz. Zira yükselen bir Azerbaycan, Türkiye’nin yükselen bir Türkiye de Azerbaycan’ın etkinliğini ve gücünü artırmaktadır. “Bir millet, iki devlet” sözü ile anılan Aliyev’in, Türkiye - Azerbaycan ilişkilerinin karşılıklı stratejik ortaklık anlayışı çerçevesine oturtulmasındaki katkısı unutulamaz. Nitekim hem anlamlı sözünün altını dolduran, hem de iki ülkenin dostluğunu olduğu kadar gücünü ve etkisini de pekiştiren bu politikalar olmuştur. İki ülke ekonomik, siyasi, askeri ve güvenlik bağlamında sıkı bir işbirliği oluşturmuştur.

TÜRKİYE’NİN AZERBAYCAN DIŞ POLİTİKASINDAKİ YERİ AYRICALIKLIDIR

Haydar Aliyev cumhurbaşkanı olmadan önce, Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinin meclis başkanıyken Türkiye ile kurduğu sıcak diyalog ve Türkiye’ye karşı hissettiği derin sevgiyi o zamanki icraatlarında bariz bir şekilde görmekteyiz. Haydar Aliyev için Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkiler herhangi iki devlet arasındaki ilişkilerden çok daha farklı ve dünyada benzeri olmayan ilişkilerdi. Hiç şüphesiz Haydar Aliyev, iki kardeş ülkenin ilişkilerinin duygusal tarafına paralel olarak, ekonomik ilişkilerin de gelişmesi için önemli vizyoner politikalar üretilmesini sağladı. Azerbaycan’ın doğal kaynaklarının dünya politikalarına sunulması için kardeş Türkiye’yi kilit öneme sahip ülke addederek, politikaları bu doğrultuda geliştirdi. Haydar Aliyev, Türkiye sevdalısıydı ve Türkiye’yi seven bir devlet adamıydı. Her zaman, her yerde Türkiye sevgisini dile getirmiştir. Türkiye’de ve birçok devletlerde Haydar Aliyev adı anlamlı ve önemli bir şekilde bilinip anılmaktadır.

TÜRKİYE’DE HAYDAR ALİYEV SEVGİSİ İLERİ BOYUTTADIR

Bu ne nedenle de Ankara, İzmir, İstanbul başta olmak üzere okul, cadde, park ve benzer tesislere Haydar Aliyev adı verildi. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’e 1997 yılında Türkiye’nin Devlet Nişanı, 1999 yılında Atatürk Uluslar arası Barış Ödülünün verilmesi, Türkiye’nin farklı basın kuruluşlarınca defalarca kez Yılın Adamı olarak seçilmesi, bu ülkenin birçok üniversitenin Fahri Doktoru unvanını alması Azerbaycan- Türkiye ilişkilerinin gelişmesine yönelik hizmetlerinin göstergesidir.

Temeli Umum Milli Lider Haydar Aliyev tarafından atılan bu politikalar günümüzde Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev tarafından da sürdürülmektedir. Sözlerimi fazla uzatmak istemiyorum. En büyük mirası, tam bağımsız bir Azerbaycan Devleti olan, Azerbaycan Halkının Umum Milli Lideri Haydar Aliyev’in aramızdan ayrılışının 10. yıl dönümünde rahmetle anıyoruz.”

ETİKETLER :
Diğer Kurdistan haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA