Afrika Sardunyası Kökü Sıvı Ekstresiyle, Soğuk Algınlığı Tedavisi
İÜ Tıp Fakültesi Çocuk İnfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Somer:
"Afrika Sardunyası kökü sıvı ekstresi içeren bitkisel ürünler, kış aylarını kabusa çeviren soğuk algınlığı ...
Bu haber 2013-11-25 10:57:38 eklenmiş ve 3517 kez görüntülenmiştir.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Çocuk İnfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayper Somer, "Afrika Sardunyası kökü sıvı ekstresi" içeren bitkisel ürünlerin, soğuk algınlığının ilk 48 saatinde kullanılmasıyla, şikayetlerin süresini 1-3 güne kadar kısalttığını bildirdi.
Somer, yaptığı yazılı açıklamada; havanın soğumasıyla birlikte virüslerin aktifleşmesiyle nezle ve soğuk algınlığı vakalarının arttığını, hastalığın burun ve boğaz bölgesinde lokalize hastalık şeklinde bulgularla kendini gösterdiğini, gripte ise bu belirtilerin yanında çok şiddetli baş, kas ve eklem ağrılarının görüldüğünü ifade ederek, "Gribin tedavisi olmasına rağmen, soğuk algınlığı veya nezlenin tedavisi tartışmalıdır. Burada dikkat çekilmesi gereken en önemli nokta, her iki hastalığın tedavisinde de antibiyotiklerin yerinin olmadığıdır. Çünkü antibiyotikler bakteriler içindir" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Ayper Somer, nezlede tedavinin hastalığın bulgusuna yönelik yapıldığını ve en etkili, kanıtlanmış tek tedavi yönteminin de "Afrika Sardunyası'nın kökünden elde edilen sıvı ekstresi" olduğunu belirttiği açıklamasında şunları kaydetti:
"Umckaloabo' adıyla da bilinen Afrika Sardunyası bitkisi kökünden hazırlanan sıvı ekstresinin, özellikle kış aylarında kendini gösteren soğuk algınlığına karşı mücadeledeki doğal gücü yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır. Afrika Sardunyası kökü sıvı ekstresi içeren bitkisel ürünler, kış aylarını kabusa çeviren soğuk algınlığı başladığında, ilk 48 saat içinde kullanıldığı takdirde şikayetlerin süresini 1-3 gün kadar kısaltır. Sıvı ekstresi, bakterilerin burun mukozası veya ağza yerleşmesini önler, yani antibakteriyel etki yapar ama antibiyotik gibi değildir. Antiviral etki gösterdiği için virüslere karşıdır, öldürücü ve çoğalmasını önleyici özelliği vardır."
"Çocuklarda kötüye gidiş yoksa antibiyotik kullanılması sakıncalıdır"
Somer, bebeklerde virüslerin üzerine bakterilerin eklenebileceğine, ancak bu safhada ilaç kullanımına doktorun karar vermesi gerektiğine dikkati çekerek, "0- 6 aylık bebekler nezle olduğunda veya bu bulgular görüldüğünde doktora götürülmelidir. Çünkü komplikasyonlar bazen kulak iltihabı, sinüzit, zatüree gibi istenmeyen hastalıklara yol açabilir. Bunun dışındaki gruplarda antibiyotik kullanımının yeri yoktur" görüşlerini bildirdi.
Hasta kişilerin istirahat etmelerini tavsiye eden Somer, "200'den fazla virüs olduğu için hayatımız boyunca en az 200 defa nezle olabiliriz. Yapılan bir araştırma sonucuna göre 70 yaşındaki bir kişi yaşamında üç yılını nezle ile geçiriyor. Oysa Afrika Sardunyası gibi bitkisel ekstreler bu süreyi kısaltarak yaşamı daha sağlıklı hale getirecektir" görüşlerini bildirdi.