BDP'nin Müzakere Yasa Taslağı'nda neler var?

BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, dün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında çözüm süreciyle ilgili, “Şu an yürüyen sürecin tek bir yasal güvencesi yok. bütün müzakere süreçlerinde olduğu gibi yasal zeminin ve mekanizmaların oluşturulması gerekir"
Bu haber 2013-11-22 23:54:53 eklenmiş ve 725 kez görüntülenmiştir.

BDP'nin Müzakere Yasa Taslağı'nda neler var?

ALİ BARIŞ KURT - ANKARA BDP tarafından hazırlıkları devam eden Toplumsal Barış ve Müzakere Yasası'nda, yeni bir Bakanlığın kurulması önerilebilir. Yurtdışında olan siyasi yasaklıların ülkeye dönmesine ilişkin de teklif içeren yasa çalışmasında savaş-çatışma süreçleri yaşayan ülkelerin deneyimlerinden yararlanıldı.

 

BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, dün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında çözüm süreciyle ilgili, “Şu an yürüyen sürecin tek bir yasal güvencesi yok. bütün müzakere süreçlerinde olduğu gibi yasal zeminin ve mekanizmaların oluşturulması gerekir" diyerek partilerinin bu konuda bir yasa hazırlığında olduğunu duyurmuştu.

 

"Toplumsal Barış ve Müzakere Yasası Tasarısı" adıyla Parlamento’ya sunulacak yasa tasarısıyla ilgili çalışmalar BDP Hukuk Komisyonu tarafından yürütülüyor.

 

BOSNA, SUDAN, İSPANYA GİBİ ÜLKELER İNCELENDİ

 

ANF'nin edindiği bilgilere göre, BDP, söz konusu yasa için uluslararası metinlerden yararlandı ve daha önce benzer savaş-çatışma ve barış süreçlerini yaşamış uluslararası deneyimlerden benzer çalışmaları derledi. Bosna, Sudan, İspanya ile birlikte birçok ülke deneyimlerini inceleyen BDP, Türkiye'nin şartlarına uygun bir model üzerinde çalışıyor. Benzer sorunlarla ilgili yapılmış yasalardan bazıları da Türkiye'deki hukuk diline uyarlanarak, Toplumsal Barış ve Müzakere Yasası Tasarısı'na dahil edildi.

 

Yasa çalışmasında, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tarafından başlatılan çözüm sürecinin yasal zemine kavuşturulması ana hedef olarak belirlendi.

 

ÇÖZÜM SÜRECİ İÇİN YENİ BİR BAKANLIK

 

Meclis'te kurulan Çözüm Komisyonu'nun işlevsiz ve içi boşaltılmış bir hale geldiğini düşünen BDP, İmralı'da bir süredir devam eden görüşmelerin ve genel olarak çözüm sürecindeki mevcut ve olası gelişmelerin yasal zeminde yürütülmesini hedeflediği çalışmasında, sürecin bir Bakanlık tarafından yürütülmesini de AKP hükümetine önermeye hazırlanıyor.

 

'Çözüm Komisyonu'nun güçlendirilmesi gibi ikinci bir seçeneğe gerek duyulmazsa, kurulması önerilecek Bakanlığın sadece toplumsal barış ve müzakere süreci kapsamında çalışması teklif edilecek.

 

BDP, taraflar arasındaki temel problemin 'güven' olduğundan yola çıkarak, bunun ortadan kaldırılması için ise sürecin şeffaf ve resmi olarak devlet eliyle yürütülmesini istiyor. "Sürecin Başbakan'ın ağzından yürümesini" riskli bulan BDP'nin hukukçu çalışanları, örneğin hükümetin değişmesi halinde sürecin tersine dönebileceğinden endişe duyuyor ve yasayı kalıcı çözüm ekseninde hazırlıyor.

 

YASANIN ALT BAŞLIKLARI

 

Hakikat Komisyonu

 

'90'lı yıllarda Kürdistan'da yaşanan kayıplarla ilgili alt başlıkların da yer alacağı yasa çalışmasında, Hakikat Komisyonları da tekrar gündeme getirilecek. Devletin kendi tarihi ve geçmişiyle yüzleşmesi de yine bu kapsamda sağlanmaya çalışılacak.

 

Siyasi tutsaklar ve yasaklıların durumu

 

Ayrıca, siyasi tutsaklar ve siyasi yasaklıların durumu da Toplumsal Barış ve Müzakere Yasası'nın konu başlıklarından.

 

Sürgünlere siyaset yolunun açılması

 

BDP, yurtdışında bulunan siyasi yasaklıların ülkeye dönerek siyaset yapabilmelerini sağlayacak yasal zeminin oluşturulması önerisini de hükümete önerecek.

 

Anadilde eğitim

 

Taslakta, halkın tamamının yararlanabileceği şekilde anadilde eğitim hizmetinin sunulması da gündeme getirilecek.

 

1-2 AY İÇİNDE PARLAMENTOYA SUNULACAK

 

BDP, yasa çalışmasıyla ilgili henüz hükümet yetkilileriyle görüşmedi. Ancak belli bir aşamadan, tasarı teklifi gündeme gelmeden hükümetten bazı yetkililerle temas kurulacak.

 

Üzerinde çalışılmaya devam edilen Toplumsal Barış ve Müzakere Yasası Tasarısı, 1-2 ay içinde parlamentoya sunulacak.

Fırat news

 

 

ETİKETLER :
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA