Başbakan Erdoğan "Biz istiyoruz ki çocuklarımız bir yarış atı olmasın...
"Biz istiyoruz ki çocuklarımız bir yarış atı olmasın. Bu çocuklar cumartesi, pazar annesiyle babasıyla ve mahalledeki arkadaşlarıyla oynasınlar, çocukluğunu yaşasınlar ama hiçbirisi çocukluğuna b...
Bu haber 2013-11-20 21:42:38 eklenmiş ve 616 kez görüntülenmiştir.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz istiyoruz ki çocuklarımız bir yarış atı olmasın. Bu çocuklar cumartesi, pazar annesiyle babasıyla ve mahalledeki arkadaşlarıyla oynasınlar, çocukluğunu yaşasınlar ama hiçbirisi çocukluğuna bile doyamıyor, çocukluğunu yaşayamıyor" dedi.
Erdoğan, ATV ve AHaber ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.
Dershanelerin özel okula dönüştürülmesinin kolaylaştırılmasına yönelik çalışmaya ilişkin bir soruyu yanıtlayan Erdoğan, "Peki niye acaba okula yanaşılmıyor da illa dershane deniliyor? Onlar bize bunu anlatamıyor, biz de bunu anlamakta zorlanıyoruz. Ben diyorum ki bunun niyesi şu, dershanede bir öğrenci kaç aylığına veya ne kadar zamanla orada bulunuyor? 3 aylığına dershaneye giden de olur, 6 aylığına giden de olur, belki 9 aylığına giden de olur hatta hatta belki bir yıllığına giden de olur" diye konuştu.
Fen ve sosyal bilimler liselerindeki öğrencilerin yüzde 95'inin dersaneye gittiğini belirten Erdoğan, bu okulların en üst düzey kalitede olan liseler olduğunu söyledi. Anadolu lisesi öğrencilerinin yüzde 91'inin dershaneye gittiğine işaret eden Erdoğan, bu oranın mesleki ve teknik liselerde yüzde 18 olduğunu dile getirdi. Fen, anadolu ve sosyal bilimler liseleri öğrencilerinin üniversiteye girme şansının yüzde yüze yakın olduğunu bildiren Erdoğan, şöyle devam etti:
"Şimdi siz, oradaki öğrenciyi alıyorsunuz ona sadece olsa olsa test teknikleri noktasında bazı şeyler öğretiyorsunuz ama bu altyapıyı nereden almış bu çocuk? Altyapıyı devletin ortaokulunda almış, devletin ilkokulunda, lisesinde, fen lisesinde almış. Oradan geliyor, sen orada birkaç ay veriyorsun, ondan sonra bu çocuklar ülkede başarılı yerlere girdiği zaman hemen sırtına bir tane tişört giydiriyorsun, 'Bak biz, bunları bu hale getirdik.' Bu, acaba hangi bölgelerde diye baktığımız zaman, orada da çok manidar. İstanbul'da bölgelere göre lise öğrencileri arasında yüzde 9. Ankara'da yüzde 14,5, Antalya'ya yüzde 16,5. Geçiyorum doğu ve güneydoğuya, Van'da yüzde 5,5. Hakkari'de yüzde 6,5. Diyarbakır'da yüzde 6,5. Şimdi eğer biz, televizyon ekranlarında oradaki fakir fukara çocukları çıkartarak onların üzerinden prim yapma gayreti içerisine girmek suretiyle bunu yapıyorsak acaba bu fakir fukara çocuklar niçin bu kurslara gelemiyorlar, acaba neden bu kurslardan bu çocuklar istifade edemiyorlar? Gene istifade edenler, bakıyorsun büyükşehirlerdeki zengin ailelerin çocukları. Zaten fen lisesi, anadolu lisesi ve çok daha önemli kolejlerden mezun olanlar veyahut da kolejlerin son sınıflarında olanların dahi bu kurslara gittiğini görüyorsunuz. Burada böyle bir karışık durum var. Burada hakikaten izah edemedikleri bir durum var."
Anadolu'da vatandaşların kendisinin önünü kestiğini ve dershane paralarını ödemekte zorlandıklarını söylediklerini anlatan Erdoğan, "Toplam lise öğrencilerine baktığınız zaman bunun ne kadarı gidiyor dershanelere biliyor musunuz? Yüzde 15" dedi.
"Böyle bir kavganın içerisine girmeye gerek yok"
Dershane borcunun intihara neden olduğuna ilişkin gazete haberlerini gösteren Erdoğan, şunları söyledi:
"Bunlara, 'Gelin ücretsiz dershanede ders verin, madem vakıfsınız, böyle bir şeye girin' dediğiniz zaman bundan da rahatsız oluyor. 'Eğer isteniyorsa biz bunları veririz devlete.' Kusura bakmasınlar da biz, bir darbe hükümeti değiliz. 'Darbe hükümeti istediği zaman bunu veririz' yaklaşımı içerisinde bulunmuş olabilirsiniz. Biz, şu anda size samimi olarak bir şeyi ortaya çok açık, net olarak koyuyoruz. Diyoruz ki 'Eğer siz, bu hizmeti vermek istiyorsanız, kurun okulları, okulları yaygınlaştırın, biz sizden hizmet alımı yapalım.' Böyle bir kavganın içerisine girmeye gerek yok. Böyle bir hayırlı işte niçin bu kavgayı yapıyoruz, böyle şeye niye gerek var? Eğer siz bu hizmeti hayırlısıyla yapacaksanız, biz de diyoruz ki 'Gelin bu işi okula dönüştürelim ve bu çocuklara sadece 3-6 ay değil, alın değişik yerlerde okullarınız var, biz bu okullarınızı da biliyoruz ve bu okullarınızdaki başarıyı da biliyoruz. Alın bu çocukları, ortaokulda, lisede aynı şekilde yetiştirin. Teşvikse teşvik, bunları da veriyoruz ve bu şekilde çok daha faydalı hizmeti yapın."
"Okuma salonlarının kapatılmasına yönelik hiçbir şey yok"
Güneydoğu ve doğu bölgelerinde SODES projesi kapsamında 34 ilde etüt merkezi kurulduğunu hatırlatan Erdoğan, bu merkezlerde ücretsiz faaliyet verildiğini vurguladı. Erdoğan, "Bu 34 ildeki faaliyetlerimizin çoğu da şu anda bize yönelik bu kampanyayı yürüten arkadaşlarımızın vakıflarına, derneklerine verilmiştir. Proje getirmişlerdir bize ve bu projeler neticesinde biz, kendilerine bu etüt merkezlerini vermişizdir. O öğretmenler maaşını devletten almaktadır, neredeyse dörtte biri onlardadır" diye konuştu.
Önemli olanın insana hizmet vermek olduğuna işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:
"Hele hele bu fakir, garip çocuklar gelsin, bunlar orada bu eğitimi alsınlar diye, çok daha orada farklı bir şekilde yetişsinler diye... Biz, bu gayretin içerisindeyken böyle bir kara kampanyanın, 'gece baskını' şeklinde böyle bir çirkin yaklaşımın olması, bizi ciddi manada üzmüştür. Bir de tabii yalan yanlış bazı haberler, bunlar daha da tabii bizi üzüyor. Kampanya öyle bir boyuta götürüyor ki mesela 'Bütün etüt, okuma salonları kapatılıyor.' Okuma salonlarının kapatılmasına yönelik hiçbir şey yok. Ortaya çıkmış bir tasarı da henüz yok. Biz, taslağın en son bize brifingi bu pazartesi Bakanlar Kurulu'nda verildi. Burada bir şey çok önemli. Nereden servis yapıldı, nasıl yapıldı? Bugüne kadar birçok taslaklar hazırlanmış. Bu taslakların öncesini bilenler, zannediyorlar ki bu, şimdi yine böyle olacak. Mesela çok ilginç rakamlar koydular, 'Uymayanlara 500 bin lira ceza.' Böyle açıklanmış bir ceza filan yok. Nitekim bize de sunulan... Buna uymayanlara müeyyide uygulanması olayı üzerinde şu anda çalışmayı arkadaşlarımız sürdürüyorlar, tabii ki bir müeyyidesi olacaktır çünkü buna uyulması lazım, bu dönüşüm projöemize uyulması lazım."
"Biz istiyoruz ki çocuklarımız bir yarış atı olmasın. Bu çocuklar cumartesi, pazar annesiyle babasıyla ve mahalledeki arkadaşlarıyla oynasınlar, çocukluğunu yaşasınlar ama hiçbirisi çocukluğuna bile doyamıyor, çocukluğunu yaşayamıyor. Biz yaşadık ama şimdi bundan mahrumlar" diyen Erdoğan, buna yönelik adımlar attıklarını söyledi. Erdoğan, 81 ilin tamamında üniversite bulunduğunu, Türkiye genelindeki derslik sayısının 500 binin üzerine çıktığını, eğitimdeki kalitenin her geçen gün artırıldığını anlattı.
Başbakan Erdoğan, "Dershaneler konusunda hükümetin bundan sonra atacağı adım ne olacak?" sorusuna, şu yanıtı verdi:
"Biz, bu konuda adımımızı attık. Pazartesi günü bize yapılan sunumda bazı tespit ettiğimiz eksikler var ve bu tespit ettiğimiz eksikler üzerinden Bakanımıza 'Bunlar üzerinde bir çalışmayı yapın, hatta eğitim komisyonumuzla birlikte bu çalışmayı biraz daha geliştirin, dışarıdan almanız gereken bazı destekler varsa bu destekleri de alın, görüşülmesi gereken STK'lar varsa bunlarla da görüşün, bizim önümüze sonraki Bakanlar Kurulu'na bu taslağı daha hazır, daha olgunlaştırılmış bir şekilde getirin ve ondan sonra da bunu meclise sunalım' dedik."
"Dershanelerde her iş bitiyorsa o zaman bu okullar niye var?"
Erdoğan, "Lise müfredatına dahil olan derslerle ilgili dışarıda dershane mantığına benzer şekilde kurs almak yasak olacak mı? Kuran kursları da bu kapsama alınarak dini eğitim görmek de sakıncalı hale gelebilir mi?" yönündeki soruya karşılık ise, "Buradaki tuzak zaten bu. Ne yazık ki bu oyunu oynayanlar, bu kara propogandayı yapanlar bu benzetmeleri yapıyorlar. Bu, çok çirkin bir benzetme. 'Kuran kursları ne kadar mukaddesse bizim için, dershaneler de o kadar mukaddestir' mantığı bir defa çok ters bir mantık. Kuran kursuna giden, Kuranı Kerim'i öğrenmek için gitmiyor, Kuranı Kerim'i hıfz etmek, hafızlık için gidiyor" değerlendirmesinde bulundu.
"Onların zaten kazanması neredeyse yüzde 100"
İktidara geldiklerinde üniversite sınavlarında soruların dershanelerin müfredatına göre hazırlandığını belirten Erdoğan, okulda okunanların değil, dershanede öğrenilenlerden soru geldiğini ifade etti. Bu durumu değiştirdiklerini dile getiren Erdoğan, "Ne demek ya? 'Bu okullar o zaman niye var? Bu okullar varsa bu dershaneler niye var? Yok dershanelerde her iş bitiyorsa o zaman bu okullar niye var? Bu paraları niye harcıyoruz, bu kadar okulu niye yaptırıyoruz? Artık buna çekidüzen verilmesi lazım' dedik" ifadesini kullandı.
Dershane ücretlerinin 2 bin-20 bin lira arasında olduğuna işaret eden Erdoğan, bazı dershanelerin ücretlerinin ise 20 bin liranın üzerine çıktığını aktardı. Az sayıda öğrenciye eğitim veren VIP dershanelerinin de kurulduğuna dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:
"Buradaki öğrenci sayısı 4 tane, 3 tane, 5 tane. Bu kadar dar kapsamda. Ona özel önem veriyor. Peki kim bunlar? Bir, parası olan, iki, fen liselerinden, sosyal bilimlerden, anadolu liselerinden seçilmiş oraya gelen öğrenciler. Zaten seçilmiş. Onların zaten kazanması neredeyse yüzde 100. Bu öğrenciler üzerinde kısa bir süre bir çalışma yürütülüyor ve bu çalışmayla da 'Bu çocukları biz kazandırdık.' İnsaf edin be. Bu çocuklar, bunca zamandır devletin fen lisesinde okudu. Buradaki emek nereye? Bu devletin ortaokullarından yetişti bu çocuklar, bunların birçoğu SBS imtihanlarına girdi, bunlar niye? Bu devletin, bu çocuklar üzerinde hiçbir emeği, hiçbir hakkı yok mu? Bunların hepsini bir kenara koyuyorsunuz, 3 ay, 6 ay, 9 ay o çocuğa bir test tekniği öğretiyorsunuz ve ondan sonra diyorsunuz ki 'Bunları biz yetiştirdik.' Olmaz böyle bir şey. Burada bir vaka, bir gerçek bir tarafa konulmuş oluyor. Bunu da gelip Kuran kursları ile benzetmek çok çok çirkin bir şey. Kuran kurslarının alanı çok farklı, Milli Eğitim ile alakası yok, tamamıyla Diyanet İşleri Başkanlığımızla alakalı bir süreçtir. Bunu birbiriyle karıştırmak, mukayesesini bu şekilde yapmak, büyük bir yanlış. Orada ücret de yok. Ücretsizdir bütün Kuran kursları, vakıflar onlara bütün hizmetleri verir. Ben, burada bir şeye daha üzülüyorum. Bizim şu anda elimizde 800 bini aşkın öğretmen var, bizim bu öğretmenlerimize haksızlıktır bu. Şu dershaneler konusu, 'Bizim öğretmenlerimiz başarılı, dershaneler başarılı, devletin okulları başarısız. Devletin okullarından biz hiçbir şey almıyoruz' demek, bizim o 800 bini aşkın öğretmenimizin döktüğü tere haksızlıktır, saygısızlıktır."
Kaynak: AA