Ardahan'da Vatandaşların Kan Şekeri Ölçüldü

Ardahan Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikte diyabete dikkati çekmek amacıyla vatandaşların kan şekeri ölçüldü.
Bu haber 2013-11-14 18:14:26 eklenmiş ve 466 kez görüntülenmiştir.

Ardahan Halk Sağlığı Müdürlüğü düzenlenen etkinlikte diyabete dikkati çekmek amacıyla vatandaşların kan şekeri ölçüldü.

Halk Sağlığı Müdürlüğü, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Ardahan Valiliği girişinde düzenlenen etkinlikte sağlık görevlileri tarafından vatandaşların kan şekerini ölçtü.

Ardahan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ulaş Şentürk, her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla vatandaşların diyabet ve obeziteye dikkatini çekmek için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Merkez ve ilçelerin tümünde aynı etkinliğin gün boyunca süreceğini, kan şekerleri yüksek olanların da aile hekimlerine yönlendirildiğini kaydetti.

Her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla vatandaşların diyabete dikkatini çekmek için çeşitli etkinlikler yaptıklarını belirten Şentürk, şunları söyledi: "Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen Diabetes Mellitus, bulaşıcı olmayan hastalıkların salgını olarak görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 2.5 milyon, dünyada da 150 milyon diyabetli nüfus bulunduğu, böyle giderse 2025 yılında bu rakamların 2'ye katlanacağı tahmin edilmektedir. Avrupa'da körlük nedenleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Kıroner kalp hastalıklarından ölümlerin yüzde 75'inin bacak ampütasyonlarının, yüzde 50'sinin nedeni böbrek hastalığının en önemli sebebi yine şeker hastalığıdır. Ancak şu gerçeği göz ardı etmemek gerekmektedir. Kontrol alanında tutulan diyabet ortalama yaşam süresini uzatmakta ve yaşam kalitesini arttırmaktadır."

Şentürk, tip 1 ve tip 2 olmak üzere 2 çeşit diyabet bulunduğunu ifade etti. Diyabetin pankreasın yeteri kadar veya hiç insülin salgılamaması sonucu ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olduğunu kaydeden Şentürk, "Küresel bir halk sağlığı sorunu olarak diyabet hastalığının görülme oranının azalması, farkındalık ve tedavi kalitesinin artırılması amacıyla düzenlediğimiz etkinlikte vatandaşların kan şekerini ölçüyoruz. Kendilerine bu konuda ayrıntılı bilgi ve broşür veriyoruz. Yapılan ölçümlerde değerleri yüksek çıkan vatandaşlarımızı da aile hekimlerimize yönlendiriyoruz" diye konuştu.

Diyabet tedavisinde öncelikle diyabetlinin eğitimi kadar edinilen bilgilerin günlük yaşama uygulanması ve sürekliliği de önemli olduğunu ifade eden Şentürk, uygulamanın bedava olduğunu sözlerine ekledi. - Ardahan

ETİKETLER :
Diğer Serhat News haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA