TANAP ENERJI SEKTORUNDE DUNYA DEVI

TANAP, 9 milyar dolarlık yatırım bedeli ile du¨nyanın en bu¨yu¨k enerji projelerinden biri olma o¨zelligˆi tas¸ıyor TANAP, hem Türkiye'nin dogˆal gaz arz gu¨venligˆine hem de u¨lkenin enerji...
Bu haber 2013-11-14 09:46:22 eklenmiş ve 530 kez görüntülenmiştir.

GÖKSEL YILDIRIM - Enerjinin "ipek yolu" olarak nitelindirilen Trans Anadolu Dogˆalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP), 9 milyar dolarlık yatırım bedeli ile du¨nyanın en bu¨yu¨k enerji projelerinden biri olma o¨zelligˆi tas¸ıyor. TANAP, hem Türkiye'nin dogˆal gaz arz gu¨venligˆine hem de u¨lkenin enerji alanındaki bo¨lgesel hedeflerine o¨nemli katkılar sagˆlayacak. 

TANAP'ın Çevresel Etki Değerlendirme Başvuru Dosyası'nda yer alan bilgilere göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın temelini gelecek yıl atmayı plandıklarını belirttiği proje ile Azerbaycan'da S¸ah Deniz-2 sahası ve digˆer sahalar ile c¸evre u¨lkelerdeki dogˆal gazın gerek Tu¨rkiye ic¸ pazarına dagˆıtımının yapılması ve gerekse Tu¨rkiye u¨zerinden Avrupa u¨lkelerine iletilmesi planlanıyor.

Proje ile TANAP Dogˆalgaz I·letim AS¸ tarafından, Gu¨rcistan-Tu¨rkiye sınırından bas¸layarak sırasıyla Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gu¨mu¨s¸hane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırs¸ehir, Kırıkkale, Ankara, Eskis¸ehir, Bilecik, Ku¨tahya, Bursa, Balıkesir, C¸anakkale, Edirne, Tekirdagˆ ve Kırklareli'den gec¸ecek hat taşıdığı gazı Avrupa'ya ulaştıracak.

TANAP, 21 il 69 ilçeye uğrayarak yaklaşık 1900 kilometre yol kat edecek. Hattın yaklaşık 18 kilometrelik kısmı ise Marmara Denizi'nden geçecek.

Projenin inşaat aşamasında hattın geçeceği güzergahta ortalama 36 metre genişliğinde bir koridor oluşturulacak. Böylece hattın yapımı için yaklaşık 70 milyon metrekarelik bir inşaat alanı kullanılacak. 

2017-2018 yılları ic¸erisinde tamamlanması hedeflenen proje, 9 milyar dolarlık yatırım bedeli ile du¨nyanın en bu¨yu¨k enerji projelerinden biri olma o¨zelligˆini tas¸ıyor. Trans Anadolu Dogˆalgaz Boru Hattı'nın ins¸a as¸amasının yaklas¸ık 3 yıl, is¸letme as¸amasının ise 40 yıl olması o¨ngo¨ru¨lüyor.

TANAP ic¸in o¨ngo¨ru¨len 4 as¸amanın ilki 2018'de ilk gazın akıs¸ıyla gerc¸ekles¸tirilecek, ikinci as¸amada 2020'de yıllık 16 milyar metreküp olacak kapasitenin, u¨c¸u¨ncu¨ as¸ama olan 2023'de 23 milyar metreküp, do¨rdu¨ncu¨ ve son as¸ama olan 2026'da 31 milyar metreküp seviyesine ulas¸ması hedefleniyor. Projenin gelecekte Tu¨rkmen gazının Tu¨rkiye ve Avrupa'ya iletimi ic¸in alternatif bir hat olma o¨zelligˆi tas¸ıdıgˆı da ifade ediliyor.

S¸ah Deniz-2 Konsorsiyumu'nun 16 milyar metreküp gazının, 6 milyar metreküp kısmı Tu¨rkiye'ye satılacak, 10 milyar metreküp kısmı da TANAP ile Avrupa'ya teslim edilecek.

TANAP, hem Türkiye'nin dogˆal gaz arz gu¨venligˆine hem de u¨lkenin enerji alanındaki bo¨lgesel hedeflerine o¨nemli katkılar sagˆlayacak. - Ankara

ETİKETLER :
Diğer Kurdistan haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA