Sarıkamış'ta Şehit Olan Binlerce Asker İçin Geç Kalınan Adım Atılıyor

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde 1914 yılı Aralık ayında donarak şehit düşen binlerce Mehmetçik için 2008'de gerçekleştirilen yarışmayla start alan anma alanlarının yapımında ilk adımı Orman ve Su İleri Bakanlığı atıyor.
Bu haber 2013-11-09 20:02:27 eklenmiş ve 505 kez görüntülenmiştir.

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde 1914 yılı Aralık ayında donarak şehit düşen binlerce Mehmetçik için 2008'de gerçekleştirilen yarışmayla start alan anma alanlarının yapımında ilk adımı Orman ve Su İleri Bakanlığı atıyor. Bu bağlamda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı’na, Sarıkamış Harekatı’nın bütün gerçekliğiyle anlatılması ve o günkü şartların çok daha iyi anlaşılması maksadıyla tanıtım merkezi yapılacağı bildirildi.

    Açıklamada, "Erzurum ve Kars sınırları içerisinde bulunan Sarıkamış Allahuekber Dağları’nın milli park olarak ilan edilmesinin üzerine şimdi de tanıtım merkezi haline getirilmesi için çalışma başlatılıyor. 'Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı' kapsamında yapılacak olan tanıtım merkezi, şehitlikler, yürüyüş alanları ve gölet çalışmaları ile Sarıkamış Harekatı’ndaki yaşanan olaylar vatandaşa her adımında farklı bir mesaj olarak yansıtılacak.

    Sarıkamış Harekatı'ndan kalan hatıra, belge ve savaş malzemelerinin bulunduğu milli parkın içerisinde ayrıca bölgedeki Türk tarihi Sarıkamış Harekatı ve sonrası da dahil olmak üzere çeşitli görsel teknikler, resimler ve belgeler ile bir güzergah boyunca kronolojik olarak anlatılacak.

    Ayrıca, şehrin ihtiyaçlarını da karşılayabilecek yaklaşık 300 kişilik konferans salonu, merasim alanı, yürüyüş yolu ve Ermeni mezalimini kabartma teknikleri kullanılarak anlatan, görsel içerikli panorama salonları kurulacak.

    Geçtiğimiz aylarda Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda yapılan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nin benzeri olarak yapılacak olan Sarıkamış Kafkas Cephesi Tanıtım ve Araştırma Merkezi, bulunduğu yerin zorlu kış şartlarına uygun bir şekilde inşa edilecek. Ayrıca her türlü engelli tarafından hiçbir güçlükle karşılaşmadan gezilebilecek bir şekilde tasarlanacak." denildi.

    TÜRKİYE ŞEHİTLERİYLE YÜRÜSÜN DİYE OTOBÜS HİZMETİ SAĞLANACAK

    Öte yandan açıklamada, Ocak ayının ilk haftasında yapılan Sarıkamış Harekatı etkinliklerine katılan ziyaretçilerin her yıl gerçekleştirdiği, 'Türkiye Şehitleriyle Yürüyor' etkinliğinde katılımcıların Kızılçubuk mevkiine otobüslerle taşınacağı iletilerek bu alanda tanıtım birimi, çadırlı kamp alanı, günübirlik kullanım alanı, mola noktası donatıları ve bu kullanımları kapsayan bir meydan bulunacağı aktarıldı.

    Uzun Devre Gelişme Planı kapsamında, merasim alanına tanıtım birimi, çadırlı kamp alanı, günübirlik kullanım alanı, mola noktası, Çeşme ve otopark alanları yapılacak. Sarıkamış Harekatı etkinliklerinde yapılan yürüyüş için mola noktaları olacak. Ayrıca milli park sınırları içerisinde bulunan 8 şehitliğin ihyasının da yapılacağı bildirildi.

    PROJE 100. YIL ETKİNLİKLERİNE YETİŞTİRİLECEK

    Yürüyüş güzergahı üzerinde gerekli yerlerde özellikle karların erimesi sonucu oluşabilecek su akıntılarının yola zarar vermesini engelleyecek su geçiş kanallarının yapılacağının da paylaşılan açıklamada, bölgede yapılacak olan gölet projesi kapsamında devam eden çalışmalar Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yenilenilerek 100. yıla yetiştirileceği kaydedilerek şunlar ifade edildi: "Aynı zamanda yol kenarlarında dinlenme cepleri, rölyef, heykel, şehit mektupları, anıtlar vb. materyaller bulunacak. Bu materyallerle tanıtım merkezini ziyarete gelen vatandaşlar, Sarıkamış Harekatında şehit düşmüş askerlerimizin anısını ve çektikleri sıkıntıyı hissedecek.
Proje 100.yıl etkinliklerinden önce tamamlanmış olacak. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatı üzerine tanıtım merkezi ile ilgili tüm sürecin yaklaşık 2 yıl içerisinde tamamlanması ve Sarıkamış Harekatı’nın 100.yıl etkinliklerinden önce bitirilmesi planlanıyor."

ETİKETLER :
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA