Öğrenci Andının Kaldırılması

ÖĞRENCİ ANDININ KALDIRILMASI - Bazı sivil toplum kuruluşlarınca tepkilere neden olan ve kaldırılması için her eğitim öğretim döneminin başında kampanya düzenlenen 'öğrenci andının' demokratikleşme paketi doğrultusunda yönetmelik değişikliği ile uygulanması sona erdi Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişiklik doğrultusunda Güneydoğu'da yönetmelik değişikliğinden bilgisi olan bazı okullarda bugün öğrenci andı okunmazken, bazılarında ise son kez okundu.
Bu haber 2013-10-08 13:59:01 eklenmiş ve 448 kez görüntülenmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde öğrenci andının kaldırılmasına ilişkin yapılan değişikliğin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından Güneydoğu Anadolu Bölgesi genelinde öğrenci andı son kez okundu.

Milli Eğitim Bakanlığınca 1933 yılında yayınlanan bir genelge ile dönemin Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından hazırlanan öğrenci andının ilk ve orta dereceli okullarda uygulamasına başlanmıştı. Zaman zaman uygulamadan kaldırılan ancak bireysel girişimler neticesinde uygulanmasına devam edilen öğrenci andının geçen yıl ortaokullarda uygulamasına son verilmişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 30 Eylül'de açıklanan demokratikleşme paketinde "öğrenci andının" kaldırılacağının belirtilmesi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik yapılarak "öğrenci andı" başlıklı 12. madde yürürlükten kaldırıldı.

Yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından, bazı sivil toplum kuruluşlarınca zaman zaman tepkilere neden olan ve kaldırılması için her eğitim öğretim döneminin başında kampanyalar düzenlenen öğrenci andının uygulanması sona erdi.

Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Siirt ve Bingöl'de yönetmelik değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlandığı bilgisi olan bazı okullarda öğrenci andı okunmazken, İl Milli Eğitim Müdürlüklerince bilgi verilen bazı okullarda ise bugün son kez okundu.

Öğrenci andını okumadan derse girdiler

Mardin'deki okullarda da bugün öğrenci andı okunmadı.

İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğini okullara genelge ile bildirdiklerini belirterek, bu kapsamda okullarda bugün öğrenci andının okunmadığını söyledi.

Kuntoğlu, demokratikleşme paketinde yer verildiği üzere öğrenci andının kaldırılmasına ilişkin yapılan yönetmelik değişikliği ile öğrenci andının okullarda artık okutulmayacağını ifade ederek, bugünden itibaren bu uygulamanın sona erdiğini belirtti.

Genelgenin uygulandığı 13 Mart İlköğretim Okulu'nda öğrenci andı okunmadı. Okul müdürü Davut Güngörmüş, öğrenci andının okullarında dün son kez okutulduğunu ifade ederek, andın bugün okutulmadığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde öğrenci andının kaldırılmasına ilişkin yapılan değişikliğin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğünce il genelindeki tüm okullara durumu bildirir genelge gönderildi.

Bugün genelgeye uyan okullarda öğrenciler öğrenci andını okumadan sınıflara alındı.

"Andımız tarihe karıştı"

Şırnak'taki okullarda bugün öğrenci andı okunmadı.

İsmetpaşa İlkokulu'nda öğrenciler öğrenci andını okumak için sıraya girdi. Okul müdürü Halil Yörük, öğrencilere hitaben, yaptığı konuşmada, öğrenci andının kaldırılmasına ilişkin yönetmeliğin dün akşam Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek, öğrenci andı uygulamasına son verildiğini söyledi.

"Bundan böyle sabahları okuduğunuz öğrenci andını bir daha okumayacaksınız. Yani bu sabah itibariyle andımız tarihe karıştı" diyen Yörük, sınıflardaki öğrenci andının levhalarının da artık öğretmenler tarafından kaldırılacağını belirtti. Daha sonra öğrenciler öğrenci andını okumadan sınıflarına geçti.

"Öğrenci andı hissederek okunmuyordu"

Siirt'teki çok sayıda okulda öğrenci andının okunmasına bugün de devam edildi.

Mehmetçik İlköğretim Okulu öğrencileri sıraya girerek öğrenci andını okudu.

İl Milli Eğitim Müdürü Fethi Suay, öğrenci andına ilişkin ilgili yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlandığını ancak uygulamanın yürürlükten kaldırıldığına ilişkin resmi bir yazının kendilerine ulaşmadığını ifade ederek, bu nedenle ilde öğrenci andının okutulmasına devam edildiğini söyledi.

Demokratikleşme paketinde yer alan öğrenci andının kaldırılmasına ilişkin karara destek veren öğrenci velilerinden Ali Özel, "Öğrenci andı hissederek okunmuyordu" dedi.

Özel, öğrenci andı uygulamasından birçok kesimin rahatsızlık duyduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

"Birçok etnik kimliğin birlikte yaşadığı Türkiye'de tek bir etnik kimliğe vurgu yapan öğrenci andının okunmasının zorunluluk olmaktan çıkarılması son derece olumlu. Bu kapsamda insanların benimsemediği, hissederek okumadığı öğrenci andının kaldırılması insanları rahatlatacak bir karardır. Önemli olan insanların ne hissettiğidir. Bu manada insanların samimiyetsizce bu andı okumak yerine özgürce duygularını ifade etmeleri yolunun açılması son derece faydalı." - Diyarbakır

ETİKETLER : Öğrenci Andının Kaldırılması
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA