Kızakta Hedef 2014 Olimpiyatları

KIZAKTA HEDEF 2014 OLİMPİYATLARI - Türkiye Kızak Federasyonu Genel Sekreteri Bal: 'Kızak sporu ülkemizde üç yıldır yapılıyor ve henüz pistimiz yok. İki branşta faaliyet gösteriyoruz. Yurt dışında eğiterek, sıfırdan milli takım oluşturduk. Artifical yani suni kızak olarak da adlandırılan branşta, Soçi'de düzenlenecek 22. Kış Olimpiyat Oyunları'na katılmayı amaçlıyoruz' 'Kızak, uygulanış biçimiyle farklılık gösteriyor. Adrenalini yüksek olanlara hitap ettiği için de daha özel bir spor'.
Bu haber 2013-10-08 11:59:03 eklenmiş ve 559 kez görüntülenmiştir.

AYŞE YILDIZ - Türkiye Kızak Federasyonu Genel Sekreteri Ahmet Bal, kızak sporunun Türkiye'de üç yıldır yapıldığını ve henüz pistinin bulunmadığını belirterek, "İki branşta faaliyet gösteriyoruz. Yurt dışında eğiterek, sıfırdan milli takım oluşturduk. Artifical yani suni kızak olarak da adlandırılan branşta, Soçi'de düzenlenecek 22. Kış Olimpiyat Oyunları'na katılmayı amaçlıyoruz" dedi.

Bal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızak branşının dört disiplinde yapıldığını ancak federasyon olarak kedilerinin bunlardan sadece ikisini yapabildiklerini ifade etti.

İki uluslararası federasyon olduğunu anlatan Bal, "Kızak aynı zamanda çok pahalı bir spor. Bize en yatkın olan natural kızak yarışmalarıdır. Bu bizim vatandaşımızın yapısına da çok uygun ancak olimpik bir branş değil. Bir diğer branşımız var, 'artifical lug', suni kızak olarak da adlandırılıyor. Suni kızak, olimpik bir branş. Olimpiyatlara katılmak için bir çaba içerisindeyiz. Önümüzdeki ay itibarıyla seçmelerimiz olacak" diye konuştu.

Federasyon olarak bobsleigh ve skeleton branşlarını yapamadıklarını anlatan Bal, şunları kaydetti:

"Bobsleigh araba şeklinde yapılıyor, skeleton ise yüz üstü yapılan bir branş. Bunun ikisi daha pahalı branşlar. Kızak sporuna beklediğimizin çok üzerinde bir ilgi var. Tesisimiz olmadığı için kışın kızak yapamıyoruz ancak Kars'ta yapımına başlanan bir tesisimiz var. Tesis tamamlandığı zaman orada yarışmaları, antrenmanları yapabileceğiz. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın tesis politikası kapsamında en kısa sürede umduğumuz tesislerimize kavuşacağız. Ondan sonra kışın da dünyaya açılacağız. Dünyadaki kızak sporcuları, değişik pistlerde yarışmak istiyor. Aynı pistlerde yarışmak istemiyorlar. Dünyadaki pistler de birbirinden farklı. Hiçbiri birbirine benzemiyor. O nedenle özellikle Türkiye'yi bu konuda sıkıştırıyorlar."

Kızak sporunun çok özel olduğuna dikkati çeken Bal, "Her disiplinin kendine has faydaları var. Spor öncelikle özgüven demektir. Kişinin kendisine saygı duyması, kendini tanıması, bir şeyi başarmış olmanın zevki, toplumsal bir aktivite, sosyalleşme açısından önemli. Kızak, uygulanış biçimiyle farklılık gösteriyor. Kızak sporu, adrenalini yüksek olanlara hitap ettiği için de daha özel bir spor" şeklinde konuştu.

"60'a yakın kulübümüz branşlaştı"

Kızak sporunun tamamen disipline edilmiş, kurallara bağlanmış bir sistem olduğunun altını çizen Bal, şöyle devam etti:

"Doğal ortamda oynanıyor, sadece buzu suni olarak yapılıyor. Sadece pist buzlandırılıyor. Her disiplin buz üzerinde yapılıyor. Türkiye'de kızak sporu yaygınlaşıyor. 60'a yakın kulübümüz branşlaştı. Bu bizi son derece mutlu etti. Bu kadar hızlı yayılması çok büyük sürpriz oldu. Biz bu faaliyete başladık ve tam 60 kulüp branşlaştı. Lisanslı sporcu sayımız 300'e ulaştı. Biz bizzat sporcuların ayağına gidip seçiyoruz. Her talep edilen şehre gidip seçmeleri yapıyoruz."

Milli takımı yurt dışında eğiterek, oluşturduklarına değinen Bal, kısıtlı imkanlardan dolayı bir anda hem eğitim hem sayısal başarı elde etmenin zor olduğunu dile getirdi.

Genel sekreter Bal, şunları kaydetti:

"Sporcularımız oldukça ileri mesafe aldılar. Bizim standartlarımızda çok başarılılar. Bizim çok yeni bir federasyon olmamıza rağmen çok başarılılar. Sıralama açısından bizden de geri sporcular var ama biz ilk sıralarda değiliz. Olimpiyatlara katılmak için şansımız var. Ülke puanı da var. Uluslararası Federasyon ile ilişkilerimiz iyi. 2014'te Rusya'da yapılacak olimpiyatlara katılmayı hedefliyoruz. Kızak sporu ülkemizde üç yıldır yapılıyor ve henüz pistimiz yok. İki branşta faaliyet gösteriyoruz. Yurt dışında eğiterek, sıfırdan milli takım oluşturduk. Artifical yani suni kızak olarak da adlandırılan branşta, Soçi'de düzenlenecek 22. Kış Olimpiyat Oyunları'na katılmayı amaçlıyoruz. Kasım ayında seçmelerimiz olacak." - Erzurum

ETİKETLER : Kızakta Hedef 2014 Olimpiyatları
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA