Balın Kalitesi "Uzun Dilde" Saklı

Kökeni Kars ve Ardahan yöresine ait 7,2 milimetrelik diliyle dünyanın en uzun dilli arısı olan Kafkas ırkı arılar, bu özelliğiyle diğer arıların ulaşamadığı noktalardan nektar alarak daha kaliteli bir balın ortaya çıkmasını sağlıyor Kars Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İncesu: "Kafkas arıları, diğer arı ırklarının ulaşamadığı noktalardan nektar alabiliyor. Bu da Kafkas arısının üretmiş olduğu balın içindeki nektar çeşitliliğini ortaya çıkarıyor. Bal ne kadar çok bitkiden alınan nektardan yapılmışsa o kadar kaliteli olur"
Bu haber 2013-08-08 12:59:02 eklenmiş ve 583 kez görüntülenmiştir.

ÇAĞLAR SEFERTAŞ - Kökeni Kars ve Ardahan yöresine ait 7,2 milimetrelik diliyle dünyanın en uzun dilli arısı olan Kafkas ırkı arılar, bu özelliğiyle diğer arıların ulaşamadığı noktalardan nektar alarak kaliteli bir bal ortaya çıkarıyor.

Diğer arı türlerine göre yaklaşık 1 milimetre daha uzun bir dile sahip olan, soğuk iklim şartlarına en uygun arı çeşitlerinden biri olarak da bilinen Kafkas arısı, bu sayede çiçeğin daha derin noktalarından da nektar alabilmesiyle dikkati çekiyor.

Kars Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fuat İncesu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars ve Ardahan coğrafyasının yüksek rakımda olduğu için bitki florası bakımından zengin olduğunu söyledi.

Türkiye'de bal veren bitkilerin yüzde 60'ının bu bölgede bulunduğunu vurgulayan İncesu, "Bitki florasının bu bölgede geniş alana sahip olması, balın kalitesini de artırıyor. Dünyada 7,2 milimetreyle dil uzunluğu en uzun arı ırkı olan Kafkas arıları, diğer arı ırklarının ulaşamadığı noktalardan nektar alabiliyor. Bu da Kafkas arısının üretmiş olduğu balın içindeki nektar çeşitliliğini ortaya çıkarıyor" dedi.

İncesu, daha fazla nektardan yararlandığı için bu ırk arının ürettiği balın daha kaliteli olduğuna dikkati çekerek, "Kafkas arı ırkının ürettiği balın içinde bulunan nektar çeşidi, diğer arı ırklarının ürettiği balın içinde bulunan nektar çeşidinden bir veya iki kalem daha fazladır. Bal ne kadar çok bitkiden alınan nektardan yapılmışsa o kadar kaliteli olur. Daha bilemediğimiz endemik bitkilerin çoğundan Kafkas arısı nektar alır" diye konuştu.

"Kafkas ırkı arı tüylüdür"

Kafkas arı ırkının Kars ve Ardahan yöresinde bulunduğunu, yüksek rakımlı yerlerde yaşadığını ve soğuya karşı dayanıklı olduğunu ifade eden İncesu, bu arının diğer arı türlerine göre tüylü bir yapıya sahip olduğunu kaydetti.

Bu tür arıların içeriden kışlatmaya elverişli olduğunu vurgulayan İncesu, şöyle devam etti:

"Bizim bu bölgede tercih edilme sebebi kış mevsiminin uzun sürmesi. Akdeniz bölgesinde arıcılık yapan bir arıcının Kafkas ırkıyla çalışması kadar yanlış bir şey olamaz. Biz de bu coğrafyada arıcılık yapıyorsak Muğla arısıyla çalışmamız kadar yanlış bir şey olamaz. Bu bölgede arıcılık yapacaksak, Kafkas ırkını tercih etmemiz gerekir. Bu arıların gen merkezi Ardahan'a kuruldu. Oradan dünyanın her tarafına gittiği söyleniyor ama oralardan verim alınacağını pek sanmıyorum. Bir korungadan her arı nektar alabilir ama diğer endemik bitkilerden sadece Kafkas ırkı arılar nektar alabilir." - Kars

ETİKETLER : Balın Kalitesi "Uzun Dilde" Saklı
Diğer Serhat News haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA