Kürdi-Der: Anadilde Eğitim Kampanyası Sürecek

KÜRDİ-DER: ANADİLDE EĞİTİM KAMPANYASI SÜRECEK - Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği Genel Başkanı Sabahattin Gültekin, Anadilde eğitim için başlattıkları kampanyayı sürdüreceklerini söyledi.
Bu haber 2013-10-05 10:59:02 eklenmiş ve 410 kez görüntülenmiştir.

Kürdi-Der Genel Başkanı Sabahattin Gültekin, hükumetin "Demokratikleşme Paketi"nde, anadil ile ilgili ipe un serdiğini savunarak, "Biliyoruz ki bu devlet, bu hükumet sıkışmadıkça ve sistem tıkamadıkça anadil konusunda adım atacakları yok. Bu yüzden biz de sistemi tıkayacağız" dedi

Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kürdi-Der) Genel Başkanı Sabahattin Gültekin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "Demokratikleşme Paketi"nde, özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açan maddeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bir halkın kendi anadilini, para vererek, özel okulda öğrenmesi kadar acı bir şeyin olmadığını belirten Gültekin, "Ve bunu söylemek kadar hakaret edici bir şey yok. Dil ne için öğrenilir? Bir dilde ve kültürde eğitim görmedikten sonra, bunu da başkalarına öğretemedikten sonra ne faydası var bunun. Bu madde seçmeli dersten bile daha geri" dedi.

"PARASI OLMAYANLAR NE YAPACAK?"

"Kim Kürtçe dersler verecek özel okullar açacak, hangi iş adamları bu yatırımları yapacak?" diye soran Gültekin, "Hadi bu okullar açıldı diyelim. Üniversite mezunu olduktan sonra ne yapacak bu insanlar. Bölgede yoksulluğun boyutları ortada. Parası olmayanlar çocuklarını nasıl özel okullara gönderecekler. Bu madde işi sürüncemeye bırakmak, ipe un sermektir. Biz Kürdi-Der olarak, bir dil kurumu olarak bunu reddediyoruz. Bu seçmeli dersten bile daha geri bir şey. Bu gündemi değiştirmektir. Amaç kamuoyunu bu gündem ile seçimlere kadar götürmektir" diye konuştu.

Bölgedeki bazı özel okullarda ve kreşlerde Kürtçe eğitimin zaten verildiğine dikkat çeken Gültekin, şunları kaydetti:

"Buralarda verilen sadece dil öğretimidir. Özel okullarda verilecek olan da sadece dil öğretimi olacaktır. Yani bu paket bir şeyi değiştirmiyor. Eğitim ve öğretimi birbirinden ayrı tutmak lazım. Eğitim bambaşka bir şeydir. Şunu diyebilirlerdi; 'Hakkari ve Diyarbakır'ı pilot bölge seçiyoruz. Birer ilkokul açıyoruz ve bu okullarda Türkçe'nin yanında Kürtçe eğitim ve öğretim vereceğiz.' Bakın Türkçe'nin yanında diyoruz çünkü kimse bu ülkenin resmi dilini reddetmiyor."

"ARKA BAHÇE AÇMAK…"

Hükumetin bunu yaparken başka düşüncelerde olduğunu da savunan Gültekin, "Bu düşünce söylenirken aslında birilerine arka bahçe açıyorlar. Birkaç tane cemaat kendi kurumlarında Kürtçe dersler verecek beklide. Yani bunun ideolojik arka planı var. Kendi dünya görüşleri ve ideolojileri doğrultusunda öğrenci yetiştirecekler" dedi.

"SİSTEMİ TIKAYACAĞIZ"

Anadilde eğitim için başlattıkları kampanyayı sürdüreceklerine de işaret eden Gültekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sivil toplum örgütleri ve eğitimcilerle yaptığımız toplantılarda, yapılanların malumun ilanı olduğunu anladık. Biz biliyoruz ki devlet ve hükumet sıkışmadıkça, sistem tıkanmadıkça adım atacakları yok. Bu sistem nasıl tıkanabilir. Örneğin; 'anadilde savunma hakkı' nasıl elde edildi? İnsanlar açlık grevine girdi. 4,5 yıl tutuklular sadece anadilde savunma yapmak için ceza evinde yatmayı kabul etti ve hukuk sistemi tıkandı. Sonra da paralı da olsa tercüman olayına gidildi. Biz de bu yüzden alternatiflerimizi geliştireceğiz. Her Kürt önce kendini boykot edecek. Bütün devlet kuruluşlarında, okullarda kendi dillerini konuşacak. Öğrenciler, derslerde kendilerine soru soran öğretmenlere Kürtçe cevap verecek. Bunu yaparak sistemi tıkayacağız. Devleti ve hükumeti bu konuda adım atmaya zorlayacağız."

Engin ÖZTÜRK

ETİKETLER : Kürdi-Der: Anadilde Eğitim Kampanyası Sürecek
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA