Bayburt'un Kabartma Halılarının Ünü Avrupa'ya Ulaştı

Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde yöre kadınlarınca dokunan, motiflerini ve adını Aydıntepe Ovası ile Soğanlı Dağları'ndan alan "Soğanlı Kabartma Halıları" Avrupa ülkelerinden talep ediliyor Halk Eğitim Müdür Yardımcısı Eraslan: "Halıların zemininde geleneksel kilim, kabartma kısmında Anadolu'ya özgü halı motifleri kullanılıyor. Kilim motifleri Aydıntepe Ovası'nı kabartma kısmı ise Soğanlı Dağlarını temsil ediyor"
Bu haber 2013-08-08 11:59:02 eklenmiş ve 522 kez görüntülenmiştir.

ABDULKADİR NİŞANCI - Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde üretilen el dokuması kabartma halılar, başta Almanya ve Fransa olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesinden talep ediliyor. 

İlçede açılan kurslarda yöre kadınları tarafından ilmek ilmek dokunan, adını verimli toprakları ile bilinen Aydıntepe Ovası ve Soğanlı Dağları'ndan alan "Soğanlı Kabartma Halıları" eskinin kadrini bilenlerin hala gözdesi.

Aydıntepe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce 2012-2013 eğitim öğretim döneminde sosyal, kültürel ve mesleki alanda açılan 85 kurs sayesinde ilçede bin 875 kişi eğitim gördü. Bu alanlardan biri de kadınlara yönelik açılan Soğanlı Kabartma Halı Dokuma Kursu.   

İŞKUR İl Müdürlüğü ile işbirliği içinde açılan kursa katılan genç kız ve kadınlar hem Soğanlı Kabartma Halısı geleneğini yaşatıyor hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Nail Eraslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede tıkır tıkır işleyen tezgahlarda yöreye özgü Soğanlı Kabartma Halılarının üretilmeye devam ettiğini belirterek, "Soğanlı Kabartma Halıları merkezimizde 2005 yılından beri dokunuyor. Halılara olan ilgi nedeniyle kursu yaz döneminde de sürdürüyoruz. Önceki yıllarda köylerimizde de kurslarımız vardı. Son dönemlerde köylerimizdeki kursları kapattık. Halı kursumuz sadece ilçe merkezimizde devam ediyor. Bu kurs İŞKUR İl Müdürlüğümüz ile işbirliği içinde yürüttüğümüz bir kurs. Bu kursumuzdan 12 kadın kursiyerimiz faydalanmakta" diye konuştu.

-Gürbetçilerin gözdesi

Soğanlı Kabartma Halılarının hem halı hem de kilimin bir arada kullanıldığı yöreye özgü bir el dokuması olduğunu söyleyen Eraslan, şöyle devam etti:

 "Halıların zemininde geleneksel kilim motifleri, kabartma kısmında Anadolu'ya özgü halı motifleri kullanılıyor. Kilim motifleri Aydıntepe Ovası'nı kabartma kısmı ise Soğanlı Dağlarını temsil ediyor. Kursumuzda dokunan halıları ilk başlarda Kayseri, daha sonra da Erzurum'da yerleşik firmalar aracılığı ile satışa sunuyorduk ama artık ürünlerimizi kendimiz pazarlıyoruz. Alıcılarımız bize hem internet üzerinden ulaşabiliyor hem de ilçemize gelerek Halk Eğitim Merkezi'mizden halıları satın alabiliyor. Kadınlarımızın dokuduğu el emeği göz nuru halılara ilimize gelen yerli ve yabancı misafirler de ilgi gösteriyor. Halılara yazın memleketlerine gelen gurbetçi vatandaşlarımız da çok fazla rağbet ediyor. "

Eraslan, Halk Eğitim Merkezi'nde önceki yıllarda ipek halı da dokunduğunu dile getirerek, "Ancak merkezimizde şu an sadece kök boya ile boyanmış ve tamamen yün ipliklerden yapılan Soğanlı Kabartma Halıları dokunuyor ve pazarlanıyor. Talep üzerine halılarımızı başta Almanya ve Fransa olmak üzere Avrupa'nın değişik ülkelerine gönderiyoruz. Avrupa ülkelerinden oldukça fazla talep alıyoruz" dedi.

-Her sembolün bir anlamı var

Kursta usta eğitici olarak görev yapan Şeyda Taşlıbeyaz ise dokudukları halıların tamamında geleneksel Tük motifleri kullandıklarını ifade ederek, "Halılarımıza işlediğimiz her desen ve motifin tabi ki bir anlamı var. Örneğin hemen hemen bütün halılarımızda yıldız motifini kullanıyoruz. Halıdaki yıldız motifi Türk kültüründe üretkenliği temsil eder ve ışığın sembolüdür. Işık ise aklı simgeler" diye konuştu. - Bayburt

ETİKETLER : Bayburt'un Kabartma Halılarının Ünü Avrupa'ya Ulaştı
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA