Mardin'de Sulama Sorunları ve Çözüm Önerileri

MARDİN'DE SULAMA SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ - ZMO Mardin İl Temsilciliği, kapalı ve yer altı sulama sistemlerine ağırlık verilmesini ve bu konuda özel destekler sağlanması gerektiğini söyledi.
Bu haber 2013-10-03 15:59:01 eklenmiş ve 539 kez görüntülenmiştir.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Mardin İl Temsilciliği, Yüzey sulama sistemlerinin dış müdahalelere açık olması nedeniyle, kapalı ve yer altı sulama sistemlerine ağırlık verilmesi ve bu konuda özel destekler sağlanması gerektiğini bildirdi. 

ZMO Mardin Temsilciliği' tarafından yapılan yazılı açıklamada, tarla tarımı yapılan arazilerin önemli bir bölümünün sulandığı, bu sulamanın da bugüne kadar çiftçilerin kendi imkanlarıyla kurduğu Kuyular ile sağlandığı belirtildi.

Mardin'deki sulamanın kısmen yağmurlama ve damla olmakla beraber çoğunlukla salma sulama ile yapıldığı belirtien açıklamada  devletin modern sulama ekipmanlarına verdiği faizsiz krediler ile kırsal kalkınmanın hibe desteklerinin bu anlamda önemli katkılar sunduğu ifade edildi. Mevcut sulama koşullarında yaşanan sorunlar ile çözümü için yapılması gerekenlerin belirtildiği açıklamada, sulama ve sulama teknikleri konusunda ilgili tüm kesimlerin eğitim alanında güçlendirilmeleri zorunlu olduğu bildirildi.

 Kalifiye sulama işçilerinin yetiştirilmesi ve istihdam edilmesinin gerekli olduğu, sulamacıların SGK kapsamında istihdam edilmeleri için teşvik edilmesi gerektiği belirtien açıklamada şunlara yer verildi.

"Yüzey sulama sistemlerinin dış müdahalelere açık olması nedeniyle, kapalı ve yer altı sulama sistemlerine ağırlık verilmeli ve bu konuda özel destekler sağlanmalıdır. verilmelidir.  Sulama randımanın artırılması için eğitimlerin ve üretici sübvansiyonlarının artırılması gereklidir. İlimizde sulamalar tamamen pompaj kuyularıyla yapıldığından üretici sulama aralığını optimum şeklinde düzenleyememektedir. Elektrik enerjisi temininde yaşan sıkıntılar, salınım ve kesintiler üretim sezonu boyunca sulamaya neden olmaktadır. Bu da kök havalanmasını zayıflatmakta, hastalık ve zararların artmasına neden olmakta, mikro erozyona sebep olmaktadır. Dolayısıyla büyük bir israf maliyet kaybı oluşmaktadır. Bitkinin ihtiyacı doğrultusunda sulamanın yapılması teşvik edilmelidir."- Diyarbakır

ETİKETLER : Mardin'de Sulama Sorunları ve Çözüm Önerileri
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA