'Düşen Çocuklarda Kafa Travmalarına Dikkat'

'DÜŞEN ÇOCUKLARDA KAFA TRAVMALARINA DİKKAT' - Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi'nde Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Emin Kasım, düşen çocuklarda kafa travmalarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Bu haber 2013-10-03 11:59:02 eklenmiş ve 496 kez görüntülenmiştir.

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi'nde Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emin Kasım, düşen çocuklarda kafa travmalarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Çocukların düştüklerinde en çok kol ve bacaklarından yaralandığını dile getiren Op. Dr. Emin Kasım, "Çoğu zaman önemsiz travmalar olarak karşımıza çıkan bu durum zaman zaman ağır tablolarda oluşturabilmektedir. Kafadaki yaralanmalar hem hayati tehlike içerebildiğinden hem de bazen belirtileri geç ortaya çıkabildiğinden önemlidir. Okulların açıldığı bugünlerde içinde enerji patlaması yaşayan çocuklarımız okulun bahçesinde, koridorlarında, merdivenlerinde dört bir yana koştururlar. Biz yetişkinler dışarıdan izlediğimizde bize anlamsız gelen arı gibi koşuşturmaları kaygı ile izleriz. 'Aman çocuğum yavaş düşersin' şeklindeki yakarışlarımız genelde işe yaramaz. Düşünce kafasını vurması da en büyük endişemizdir. Kafasına kask takarak dolaştıramadığımıza göre bu tip travmalarla karşılaşmak kaçınılmazdır. Çoğu zaman önemsiz travmalar olarak karşımıza çıkan bu durum zaman zaman ağır tablolar da oluşturabilmektedir" diye konuştu.

Çocuklarda fazla dikkat çekmemesine rağmen, boyun, sırt ve bel yaralanmalarının kafa yaralanmalarıyla beraber oldukça sık görüldüğünü dile getiren Op. Dr. Kasım, bu sebeple çocukların düştüklerinde sırtında ve belinde Ağrı, kızarma ya da morarma, kusma, bayılma, hafıza kaybı olup olmadığı konusuna dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kendiliğinden düzelen travmadan sonra ilk 24 saatin önemli olduğunun altını çizen Kasım, "İlk 24 saat içinde fışkırır tarzda kusma, bayılma ve nöbet geçirme kafa içi şiddetli bir yaralanmanın habercisi olabilir ki hemen hekime başvurmakta fayda vardır. Özellikle dikkat etmemiz gereken Bir Nokta çocuğun hemen ensesinde oluşan ağrıdır. Küçük ama çok önemli olan bir boyun kemiği mevcut olup kırıkları hem hayati tehlike oluşturup hem de teşhisinde zorluklar oluşturur. Bu sebeple düşme sonrasında ensesinde Ağrı ve uyuşma olan hasta muhakkak hekime getirilmelidir. Kafa travması geçiren çocukta bazen minik çatlaklar oluşup ilk başta belirti vermezken ilerleyen birkaç gün içinde beyine doğru sızıntı şeklinde kanamalar meydana gelip travmadan 1 hafta sonra bile ciddi hayati tehlikeler yaratabilir" dedi.

Çocuklardaki travmaların yetişkinlere göre daha kolay atlatıldığını söyleyen Op. Dr. Kasım, aynı şiddetteki kafa travmalarının yetişkinlere daha fazla zarar verdiğini, özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananların daha fazla risk altında olduğunu aktardı.

Yetişkin travmalarında, şiddetli düşmelerde muhakkak hekime başvurulması gerektiği konusunda uyaran Op. Dr. Kasım, "Hastanın sağ veya sol kolunda, bacakta kuvvetsizlik varsa, şuurunda bozulma mevcutsa, kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa ve son 6 ay içinde bir düşme mevcutsa mutlaka kafa travmasının geç dönem kanamaları açısından beyin cerrahisi uzmanına getirmeniz gerekir" ifadelerini kullandı. - TEKİRDAĞ

ETİKETLER : 'Düşen Çocuklarda Kafa Travmalarına Dikkat'
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA