HALEPÇE ACISI UNUTULMAZ


Bu makale 2015-03-17 00:14:43 eklenmiş ve 421 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

 

 

HALEPÇE ACISI UNUTULMAZ

 

 

Tarihin kara sayfalarından bir sayfadır Halepçe katliamı… Halepçe, katliam yapılmadan önce yaklaşık yetmiÅŸ bin nüfusa sahip bir ÅŸehirdi. Ä°ran sınırına 40 kmuzaklıkta bulunan Halepçe, GüneydoÄŸu Kürdistan’da bulunuyor. Halepçe de yaÅŸanan vahÅŸeti hiçbir kelime tam olarak anlatamaz. Adına vahÅŸet, adına soykırım demek, adına katliam demek Halepçe`yi anlamak için yeterli olmaz.  


27’ci Yıl dönümüne girdiÄŸimiz Halepçe Katliamı dünyanın en büyük insanlık trajedilerinden biridir. Aradan yıllar geçmesine raÄŸmen bugün hala kimyasal gazların etkisi devam ediyor. Bombardıman sonrası ortaya çıkan vahÅŸet görüntüleri çoÄŸumuzun hala hafızalarında tazeliÄŸini korumaktadır. Sokak ortalarında, evlerinde, iÅŸ yerlerinde birbirine sarılarak ölen yüzlerce ailenin görüntüleri insanlık dışı vahÅŸeti tasvir etmektedir. Torununu kucağında korumaya çalışan yaÅŸlı dedenin görüntüsü ile Åživan Perwer’in “Halepçe” ağıtı yaÅŸananları sembolize etmeye yetmektedir.


16–17 Mart 1988 tarihinde diktatör Saddam Hüseyin yönetimi tarafından gerçekleÅŸtirilen ve iki gün süren zehirli gaz bombardımanı sonrası çoÄŸunluÄŸunu çocuk ve kadınların oluÅŸturduÄŸu yaklaşık 5 bin kiÅŸi kaçma fırsatı dahi bulmadan zehirlenerek ya da yanarak öldü. DoÄŸanın da büyük ölçüde zarar gördüÄŸü bu saldırıda çevre kirliliÄŸi yanında su kaynakları zehirlenmiÅŸ, kimyasal gazların etkisiyle on binlerce evcil hayvan yanı sıra bütün canlılar telef olmuÅŸtu.


Kullanılan kimyasal gazlar günümüze kadar takriben 50 bin kiÅŸinin ölümüne on binlerce insanın da sakat kalmasına sebep olmuÅŸtur. Ä°ddiaya göre Halepçe'de özürlü doÄŸum oranın HiroÅŸima ve Nagasaki'nin 4 katıdır. Bu nedenle Halepçe “Orta DoÄŸu’nun HiroÅŸiması” olarak tanımlanır.


Dünyanın gözü önünde gerçekleÅŸtirilen bu katliamın sorumlusu kuÅŸkusuz tek başına Diktatör Saddam Hüseyin ve Ordusu deÄŸildir. Gerek Ä°ran-Irak savaÅŸ sırasında gerekse de savaÅŸtan hemen sonra Irak ordusunun Kürt halkına karşı baÅŸlattığı saldırılarda kullanılan silahları Batılı ülkelerden saÄŸlandı.


BilindiÄŸi gibi batılı ülkeler, kimyasal silah ürettiÄŸi gerekçesiyle Irak’ı iÅŸgal etmiÅŸ ve eski iÅŸbirlikçileri Saddam Hüseyin’i yakalayarak Irak Yüksek mahkemesine teslim ettiler.


Katil Saddam Halepçe katliamı'nda Kürtlere karşı iÅŸlediÄŸi katliam sucundan yargılanmış ve Duceyil Davası’nda, insanlığa karşı iÅŸlenen suçlardan mahkûm edilmiÅŸ, asılarak idamına karar verilmiÅŸtir. Ayrıca Mahkeme, Halepçe Katliamı'nın baÅŸrolünde yer alan Saddam Hüseyin'in kuzeni, Kimyasal Ali'yi, Halepçe'deki kimyasal gaz saldırısının sorumlusu olarak insanlığa karşı suç iÅŸlemekten idama mahkûm etmiÅŸ, 24 Ocak 2010'da infaz edilmiÅŸtir. Öncesinde birleÅŸmiÅŸ milletler ve birçok ülke Halepçe katliamını soykırım olarak nitelemiÅŸtir. Daha sonara 1 Mart 2010 yılında da Irak Yüksek Ceza Mahkemesi Halepçe katliamını ‘soykırım’ olarak resmen tanıdı.

Masum Kürt halkının katledildiÄŸi Halepçe Katliamının 27 yıldönümünde katliama uÄŸrayan masumları bir kez daha saygıyla anıyorum.  GeçmiÅŸte ve günümüzde Kobane'de, Bosna’da, Suriye’de, Hocalı’da ve Halepçe’de insanlığa büyük acılar yaÅŸatan katliamcıları lanetliyoruz. Ä°nsanlık tarihinin bundan sonra böylesi acılara tanıklık etmemesini diliyorum. 
16 Mart 2015 

Muratakkus11@hotmail.com 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA