Iğdır İçin Deprem Hazırlığı


Bu makale 2023-03-10 16:24:26 eklenmiş ve 454 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

Bazen bir musibet bin nasihate bedeldir. MaraÅŸ Pazarcık ve Elbistan Merkezli, 7,7 ve 7,6 ÅŸiddetindeki depremlerin on ilimizde yarattığı felaket içimizi yaktı.

Bu deprem gösterdi ki denetim ve tedbir de eksik kalırsak olası bir depremde IÄŸdır’da da bir felaket yaÅŸayabiliriz. Nitekim Rus yazar 1848 tarihinde yaÅŸanan IÄŸdır depreminde yeryüzüne balıkların fırladığını yazmıştır.


 

He ne kadar 2’nci derece riskli deprem bölgesinde olsak da 1962 depreminde IÄŸdır il genelindeki tüm evlerin tek katlı olmasına raÄŸmen üç bin ev yıkılmış, bir kiÅŸi ölmüÅŸ 22 kiÅŸi de yaralanmış ve deprem aralıklarla devam etmiÅŸti.

 

 

Deprem uzmanlarının açıklamalarına göre IÄŸdır’da en son deprem 12 AÄŸustos 2020 tarihinde saat 02.29'da 4,4 büyüklüÄŸünde kaydedildi. Depremin 6,47 kilometre derinlikte meydana geldiÄŸi belirlendi. Merkez üssü IÄŸdır'ın Karagüney köyü olan deprem, IÄŸdır'ın yanı sıra çevre illerde de hissedildi.

 

Deprem öldürmez bina öldürür

 

Deprem öldürmez bina öldürür sözü doÄŸru bir sözdür. Çünkü asıl felakete neden olan, binalar ve o binaların altında kalıp can veren insanların yarattığı trajedidir. Trajediyi yaÅŸamamak için tek çözüm tedbiri artırmaktır. MaraÅŸ depreminde binlerce bina yıkıldı ama ayakta kalan binalar da vardı. SaÄŸlam binaların öldürmediÄŸine hepimiz yeniden ÅŸahit olduk.

 

Herkesin aklında tek soru binam sağlam mı?

 

Åžu anda herkesin aklında tek soru binam saÄŸlam mı? Bunun için herkese ilk tavsiyem tabii ki binalarının saÄŸlamlıklarını kontrol ettirmeleridir. Binanızın saÄŸlamlığı ile zeminin de saÄŸlam olması gerekli. Tedbirleri etkili ve sonuç alıcı olacak ÅŸekilde artırmalıyız ki enkazın altında kalmayalım. Depreme ve imara yönelik çalışmaların baÅŸlatılması lazım.

 

IÄŸdır’da Binalara 'Fore Kazık' ve ‘Perde Beton' ZorunluluÄŸu Getirilmelidir

 

Antalya'nın Konyaaltı ve MuratpaÅŸa belediyeleri, 'fore kazık' ve 'beton perde' sistemlerini zorunlu hale getireceklerini belirttiler. IÄŸdır belediyesi de 'Fore Kazık' ve ‘Perde Beton’u zorunlu hale getirmelidir. Fore kazık sistemi sayesinde binanız daha saÄŸlam bir zemine oturtulmuÅŸ olur. Yapının yükleri bu saÄŸlam zemin sayesinde taşınır hale gelir. Aksi takdirde zemin saÄŸlam deÄŸilse, binanızın saÄŸlam olması da maalesef iÅŸe yaramayabilir. SaÄŸlam olmayan zeminlerde kullanılan fore kazık sistemi ile yapının yükleri daha saÄŸlam zeminlere ulaşır.

 

Asma tavan ile binalardaki çıkmalara izin verilmemeli

 

Asma tavan ile binalardaki çıkmalara izin verilmemelidir. Binanın altı küçük kalırken yukarıya doÄŸru balkonlar çıka çıka tepesi daha geniÅŸ, dibi ise dar kalıyor. Oysaki tam tersinin olması lazım. Alt geniÅŸ tepenin dar kalması daha dayanıklı yapar. Üst katların depremi daha ÅŸiddetli hissettiÄŸini unutmayalım!

 

Sorunlu binalar tespit edilmeli

 

Binaların risk tahlili yapılmalı, yıkılması gerekenler derhal yıkılmalı, dayanıksız olanlar ivedilikle güçlendirilmeli ya da dönüÅŸtürülmeli. Bunun yanı sıra kolunu kesilmiÅŸ, bodrumuna su dolan miadını doldurmuÅŸ binalar denetimden geçirilmedir. Güçlendirme ise güçlendirme, kentsel dönüÅŸüm ise kentsel dönüÅŸüm ne gerekiyorsa yapılmalıdır.

 

Deprem anı eğitimleri verilmeli

 

Deprem anında ne yapılması gerektiÄŸi ve nasıl davranılması gerektiÄŸi konusunda ÅŸimdiden yoÄŸun eÄŸitimler verilmeli. Yeni nesil deprem anında panik olmadan davranmayı öÄŸrenmeli. Ev içi düzenleme çalışmaları (Ör. Mobilya sabitlenmesi vb.) ÅŸimdiden yapılmalıdır. Evlerde deprem çantaları bulundurmalıdır.

 

Toplanma Alanları belirlenmeli

 

Deprem sonrası belirlenen toplanma alanlarına ulaşılması zorlaÅŸacaktır. Bu zorluÄŸun nasıl aşılacağı ÅŸimdiden çalışılmalı. Zira deprem zamanı herkes kendi derdine düÅŸecektir. Oysa ÅŸimdiden kim ne zaman, nasıl, nerde olacak, belli olmalıdır.

 

DoÄŸal Afet Konteynerleri temin edilmelidir

 

DoÄŸal afet konteynerleri depremde can kurtarır. Öncelikle yarlılara ev sahipliÄŸi yapar, sonrasında depremzedelere yaÅŸam alanı sunar. Bu konteynerlerin yerleri belirlenmeli ve ÅŸimdiden yapılarak hazır hale getirilmelidir. Deprem sonrası insani yardım, ilaç ve temin yerleri olarak iÅŸlev görmelidir.

 

Kurtarma Çalışmalarına hazırlık yapılmalı

 

Ve en önemli huÅŸulardan olan kurtarma çalışmaları AFAD ve AKOM koordinasyonu ile nasıl yürütülecek bugünden çeÅŸitli demonstrasyonlar ve tatbikatlarla gerçekleÅŸtirilmeli. Unutulmamalı ki o an geldiÄŸinde her an can demek olacaktır.

 

Medsamor tehlikesi yanı başımızda!

 

IÄŸdır’ın yanı başındaki Medsamor nükleer santrali 1988 yılında Ermenistan’da meydana gelen depremde zarar gördü. Bir reaktör sızıntı yapınca beton dökülerek kapatılmıştır. Depreme yakalanmadan bu santral kapatılmalıdır. Bu santralin kapatılması DoÄŸu Anadolu bölgemiz ile Ermenistan, Ä°ran ve Azerbaycan’ı büyük bir tehlikeden kurtaracaktır. Medsamor kapatılmalıdır.


Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA