Geleneksel Kürt Mutfağından Yemek Tarifleri


Bu makale 2023-03-05 13:44:54 eklenmiş ve 297 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

 

Yemek bir milletin kültürünü oluÅŸturan önemli bir etkendir. Kürtlerin yıllardır vaz geçemediÄŸi kendine has tadı olan yemekleri vardır. Avsir’den Zerquneke, Evdigur’den Helise’ye Cekme’den HevriÅŸk’e Hepsininin tarifini vermek isterdim. Ancak yazının boyutu kitapları geçer. Birkaç tane en çok bilinen yemeklerin tariflerini paylaÅŸacağım. Afiyet olsun.

Jajerun

½ litre süt

1 kg. un

500 gr. tereyağı

Bir hamur yemeÄŸidir. Önce un ile süt karıştırılır. Karıştırma iÅŸlemine yoÄŸurt kıvamına gelene kadar devam edilir. Daha sonra tereyağı eritilir ve içerisine bu yoÄŸurt kıvamındaki hamur dökülür. Kızardıktan sonra servis yapılır.

 

Girar

Nohut

Dövme

Ayran

Nane

Nohut ve dövme piÅŸirilir. Üstüne ayran dökülüp hafif kaynatılır. Üstüne nane katılarak çorba niyetine içilir.

 

Kürt Köftesi (IÄŸdır)

Ä°nce bulgur, reyhan, karabiber ve kırmızı biber ile hazırlanan bulgurlu köfte haÅŸlanıyor. DiÄŸer tarafta yeÅŸil mercimek, salça, kuru soÄŸan ve tereyağı ile hazırlanan sos köftelerin üzerinde servis ediliyor.

 

Gêrmiya Åžîr (ÅžorbeÅŸir)

2 su bardağı süt (400 ml, yaÄŸ oranı önemsizdir)

yarım su bardağı  pirinç (100 gram, beyaz, pilavlık)

5 su bardağı su (1 litre)

1 tatlı kaşığı tuz

Pirinci yıkayıp süzün

Derin bir tencereye, suyu boÅŸaltın, pirinci ve tuzu ekleyip ocağın altını yakın. Harlı ateÅŸte 25 dakika kaynatın. Tencerenin taÅŸmaması için kapağı açık veya hafif kapalı olarak bırakın.

Pirinçler piÅŸtiyse sütü ekleyin, 10 dakika daha orta ateÅŸte kaynatın. Afiyetle için!

 

Bello

1 su bardağı ince bulgur

2 su bardağı kırmızı mercimek

4 su bardağı su

2 çay kaşığı tuz

2 çay kaşığı pul biber

5 çay kaşığı kimyon

1 demet yeÅŸil soÄŸan

1 demet maydanoz

3 çay kaşığı salça

2 çorba kaşığı -sıvı yaÄŸ

1 soÄŸan

Kuru soÄŸan doÄŸranıp sıvı yaÄŸ ile kavrulur. Ä°çine salça ilave edilip ocaktan indirilir.

DiÄŸer tarafta mercimek yıkadıktan sonra dört su bardağı su ile haÅŸlanır. Mercimekler sararıp suyunu çektikten sonra ateÅŸten alınır, içine ince bulgur ilave edilerek karıştırılır.

Kapağını kapatıp 15 dakika bekletilir.

Maydanoz ve soğanın yeşil kısımları ince ince doğranıp diğer malzemelerle birlikte mercimekle bulgura ilave edilir.

Daha sonra köfte ÅŸeklinde biçimlendirilerek servis edilir. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine yarım limon suyunu gezdirilebilir.

 

Dewin

1 kg yoÄŸurt

750 gr öÄŸütülmüÅŸ buÄŸday

1 yemek kaşığı tuz

Bir tencerenin içine saf su konur ve ateÅŸe bırakılır. Su kaynamaya baÅŸlarken bu arada dewin için ayran hazırlanır, yoÄŸurt bir kapa dökülür ve karıştırılır ayran haline gelen yoÄŸurt kaynamakta olan suyun içine dökülür bir süre karıştırılır kıvamına gelince son aÅŸama olan öÄŸütülmüÅŸ buÄŸday atılır ve tekrar karıştırmaya baÅŸlanır kıvamına gelince ateÅŸten alınır. Sıcak servise sunulur.

 

 

Kıtel

Kıtel Siirt yöresine ait bir yemektir. Bizim bildiÄŸimiz içli köfte gibidir. Kıymadan yapılan bir iç harcı, bulgurdan yapılan bir köftesi yani dış kısmı vardır. Bulgurla yapılan hamura yuvarlak ÅŸekil verilerek içi harç ile doldurulur. HaÅŸlanarak piÅŸirilir ve üzerine tereyaÄŸ ile servis edilir.

 

Beyran

Beyran da Kürt mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasındadır. Antep yöresine ait olan bu çorba sabah kahvaltıların da bile içilmektedir. HaÅŸlanmış kuzu etinden yapılır. Sarımsaklı soÄŸanlı suda haÅŸlanan et didiklenir. Bu su ile pirinç piÅŸirilip üzerine didiklenen etler ilave edilerek kaynatılır ve servis edilir. Özellikle kış aylarında çok tüketilen bu çorba saÄŸlıklı ve bağışıklık güçlendiricidir.

 

Köftesir

Köftesir bence bir davet yemeÄŸi olabilir. Aslında hünkar beÄŸendiye benziyor yalnızca tabanı farklı. Ä°nce bulgur, tereyağı ve un ile bir hamur hazırlanıyor ve bu hamurdan minik minik köfteler yapılıyor. Köfteler haÅŸlanarak üzerine kuÅŸbaşı et ile yapılan kavurma konuluyor ve servise hazır. Köftesir; yapımı olay, servisi hoÅŸ ve lezzetli bir yemek.

 

Kubba

500 gr kılçıksız buÄŸday

500 gr kıyma

1 soÄŸan

Badem

Karabiber

Tuz

BuÄŸday soÄŸuk suda kısa sürede yıkanır içine biraz tuz eklenir, beklemeye alınır, bu sırada et ve soÄŸan içine kara biber ve badem koyularak yaÄŸda kızartılır. Bu karışım yoÄŸrularak küçük silindirler yapılır ve kaynamış yaÄŸlı suya konulurlar. Salatayla beraber servis yapılır. Kubbanın bir diÄŸer tarifi de ÅŸöyledir: Kaburga eti, turp, nohut ve havuç bir arada haÅŸlanır. Aynı ÅŸekilde buÄŸday yerine pirinç konulur bir patates veya yumurta eklenir.

 

Åžêx MeÅŸhî

400 gr kıyılmış dana eti

5 uzun patlıcan

5 dolmalık kabak

Biraz kuru üzüm

1 soÄŸan

Maydanoz

Tuz

Karabiber

Domatis

Limon suyu

Sebzelerin içi oyulur, soÄŸanlar kavrulur içine kıyma ve maydanoz eklenir daha sonra tuz, karabiber, domates sosu, kuru üzüm konulur. Sebzelerin içine kıyma karışım doldurulur, bir dilim taze domates delik sebzelerin üstüne sıkıştırılır. Daha sonra içine biraz su konmuÅŸ bir tencereye sebzeler yerleÅŸtirilir, suyun içine domates salçasıyla yapılmış su eklenir ve kısık ateÅŸte 20 dakika piÅŸirilir.

 

HuruÅŸk

Dört kiÅŸilik patates

1 baÅŸ soÄŸan

YeÅŸil biber

Pul biber

YaÄŸ

Tuz

 

Patateslerimizi soyduktan sonra en az iki parçaya bölün, sonra soÄŸan yeÅŸil biberide kıydıktan sonra patateslerle birlikte tencereye yerleÅŸtirin üsütünede bir miktar su katın; ama suyu yemek piÅŸinceye kadar içine çekecek kadar katarsanız dahada lezetli olur sudan sonra biraz pul biber biraz tuz ekleyin yemeÄŸi ocaÄŸa bırakın, eÄŸer ilk tepta suyunu çekecek kadar birakırsanız malzemelerle birlikte yağı da katabilirsiniz. Yağı yarı bir tavada kızartıp sonra ekleyebilsiniz. Patateslermiz piÅŸtikten sonra aynı tencerede iyice ezin. Böylece yemeÄŸimiz servise hazırdır.

 

Hebis

Malzeme

2 kg un

500 gr. yaÄŸ

500 gr. ÅŸeker

az tuz

Yapılışı:

Yag önce orta bir tencereye konulur ateÅŸin üstünde iyice kısdıktan sonra yagın içine un katılır ve karıştırmaya devam edilir. Kırmızı bir ÅŸekil aldıktan sonra içine tuz ÅŸeker konulur ve bir süre karıştrmaya devam edilir. Nar kırmızısı ÅŸeklini aldıktan sonra sogutulur ve servis yapılır.

 

Doleme

Kabak

Kıyma

Kırmızıbiber

Reyhan

Pul biber

HAZIRLANIÅžI:

Bir tane büyük kabağı (kışlık veya bal kabağı) ufak kare ÅŸeklinde doÄŸrayıp tencerede haÅŸlayın. YaÄŸsız kıymanın içine karabiber, pul biber, reyhan karıştırarak ceviz büyüklüÄŸünde köfte yapın. Bu köfteleri de haÅŸlanmakta olan kabaklara ilave edip, piÅŸme kıvamına geldikten sonra servis tabağına alın. Üzerine yaÄŸda kızartılmış kırmızıbiber dökerek servis yapın.

 

KirîÅŸ

500 gram kemikli et

2 büyük kuru soÄŸan

2 çorba kaşığı tereyağı

2 çorba kaşığı sıvıyaÄŸ

3 çorba kaşığı domates salçası

1 su bardağı besni üzümü

1 su bardağı nohut

1 su bardağı ceviz içi

1 su bardağı sumak

Nane, kekik, tuz, karabiber, kırmızı pulbiber

Ä°çli köfte malzemesi:

500 gram orta yağlı kıyma

2 su bardağı pirinç

Tuz

Ä°ç malzemesi:

500 gram kıyma

1 adet soÄŸan

1 çorba kaşığı sıvıyaÄŸ

Yarım su bardağı ince çekilmiÅŸ ceviz içi

Nane, kekik, kimyon, tuz, karabiber, kırmızıbiber.

 

HAZIRLANIÅžI:

Nohudu, 2 su bardağı pirinci ve ceviz içini akÅŸamdan ayn kaplarda ıslatın. Ertesi gün nohudun suyunu deÄŸiÅŸtirip haÅŸlayın. Üzümü bol suyla yıkayıp 1 saat suda bekletin. 1 su bardağı sumağı 3-4 bardak kaynar suda 15 dakika bekletip suyunu süzün. Bir tencerede kemikli eti piÅŸirin, iç malzeme için; soÄŸanı temizleyip küp küp doÄŸrayın. Tavada sıvıyağı kızdırıp kavurun. Kıyma ve baharatları ilave edip kavurmaya devam edin. Ceviz içini ekleyip tavayı ocaktan alın ve soÄŸumaya bırakın. Ä°çli köfte için; pirinci robottan geçirin. Kıyma ve tuz ilave edip yoÄŸurun. Köfte harcından ceviz büyüklüÄŸünde parçalar koparın. Elinizi ıslatıp parçalan yuvarlayın. BaÅŸ parmağınızla ortasını çevirerek açın. Hazırladığınız iç malzemeden 1 kaşık koyup köfteyi kapatın. Malzeme bitinceye kadar iÅŸleme devam edin. Ä°ki soÄŸanı temizleyip küp küp doÄŸrayın. Büyük bir tencerede tereyağı ve sıvıyağı kızdırıp soÄŸanı kavurun. 3 kaşık domates salçasını ekleyip karıştırın. Tencereye sırasıyla, tuz, baharat, sumak suyu, kemikli et, nohut ve ceviz içini ilave edin. Su kaynayınca köfteleri ve üzümü ekleyin. Kısık ateÅŸte 1 saat piÅŸirin. Sıcak olarak servis yapın.

 

KeÅŸke

Malzeme

1.250 gr dövülmüÅŸ buÄŸday

5 yemek kaşığı yağ

2 yemek kaşığı salça

2 baÅŸ soÄŸan

500 gr kemiksiz et

1 yemek kaşığı yemek tuzu

Yapılışı:

Tavanın içine yaÄŸ atılır, ateÅŸe bırakılır, eriyen yağın içine salça atılır ve karıştırılır oda hazır durumuna gelince içine doÄŸranmış soÄŸan atılır ve karıştırılır,daha sonra yağın içine dövülmüÅŸ buÄŸday atılır,kaynamaya baÅŸlarken öte yanda ufak parçalar halinde ufaltılmış et su ile piÅŸme derecesinin yakın bir duruma getirilir,suyu dökülen et hazırladığımız dövülmüÅŸ buÄŸdayın içine atılır, tuzu eklenir ve karıştırılır, kıvamına gelince ateÅŸten alınır ve sıcak servis yapılır.

 

 

Kepaye

Malzeme

Bir deste bağırsak ve işkembe

500 gr pirinç

500 gr kıyma

1 yemek kaşığı salça

1 deste maydanoz

Ä°steye göre nohut.

Yapılışı:

Bağırsaklar ve iÅŸkembe iyice yıkanır ve rendelenir, temizleme iÅŸlemi bittikten sonra bir veya iki saat bekletilir. Bu arada içine konulan malzeme hazırlanır; bir kapın içine pirinç, kıyma, salça ve doÄŸranmış maydanoz atılır ve iyece yoÄŸrulur. Bu karışımı hazırladıktan sonra, kurumakta olan iÅŸkembe ve bağırsaklar, bir karış kadar kesilir, bir aÄŸzı ine iplikle kapatılır.

Öteki aÄŸzına ise hazırlamış olduÄŸumuz karışım kaşık veya elle doldurulur ve aÄŸzı kapatılır. Bütün iÅŸlemler bittikten sonra, bir tencerenin içine su konur, ateÅŸe bırakılır kaynayınca içine isteye göre nohut atılır, tuz eklenir ve karıştırılır 20 veya 25 dk kaynatılır ,kaynatılan nohutlu suyun içine hazırlamış olduÄŸumuz iÅŸkembe ve bağırsaklar atılır ve çok hafif olmak ÅŸartı ile karıştırılır, kıvamına gelen yemek indirilir ve servise sunulur. Not: Ä°plikleri çıkarmayı unutmayın.

 

Gulol

Malzeme

Ayran

Pirinç

Pekmez

Tahin

Tereyağı

Yapılışı:

Ayranı iyice kaynatıp yıkadığınız pirinci tencereye buÅŸaltıp iyice kaynadıktan sonra ateÅŸten kaldırılıp büyük bir tepsiyeye boÅŸaltıp soÄŸumasını bekliyeceksiniz sonra kariÅŸtırmiÅŸ olduÄŸunuz pekmez ve tahini kızaltılmiÅŸ tereyağı ile yemeÄŸin üzerine dökerek yiyebilirsiniz.

 

Kürt Çorbası

1 su bardağı yarma

1 su bardağı yoğurt

1 çorba kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı pul biber

1 talı kaşığı nane

1 tatlı kaşığı tuz

Yarmanın üzerine 4 su bardağı su konur. Düdüklüde kaynama noktasına geldikten sonra 15 dakika kaynatılır. (yarmanın ÅŸeklini tamamen kaybetmesi gerekir.) YoÄŸurt, 2 su bardağı su ve tuz karıştırılır. SoÄŸumuÅŸ yarmanın üzerine dökülür, bir taşım piÅŸirilir. YaÄŸ, pul biber ve nane yakılır. Çorbanın üzerine dökülür.

 

Kürt Lokması

3 adet yumurta

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı yoÄŸurt

2 çorba kaşığı eritilmiÅŸ tereyağı

1 fiske tuz

1 çay kaşığı karbonat

1 avuç çekilmiÅŸ ceviz

1,5 su bardağı un

Kızartma yağı

Åžerbet için:

2 su bardağı şeke

2 su bardağı su

1 adet limon

Önce ÅŸerbet hazırlanır, soÄŸumaya terk edilir. YoÄŸurma kabına önce sıvı malzemeler konur, bir çatalla iyice karıştırılır. Sonra un, tuz, karbonat ve ceviz katılır, biraz daha karıştırılır. 15 dakika bekletilir. Kızgın yaÄŸa kaşıkla dökerek kızartılır. Sıcak lokmalar yayvan bir tencereye konur. Üzerine ÅŸerbet dökülür. Åžerbeti çekince servise sunulur.

 

KeledoÅŸ

Kavurma eti

Yarım su bardağı nohut

1 su bardağı dövme buÄŸday

Yarım su bardağı yeşil mercimek

2 avuç ak pancar

3 çorba kaşığı tereyağı

2 su bardağı kurut

Nohut ve dövmeyi bir tencerede haÅŸlanmaya bırakın. PiÅŸmesine yakın yeÅŸil mercimeÄŸi ilave edin, hepsi piÅŸtikten sonra içine ak pancar ve kavurma etini ekleyin. 10-15 dakika kaynatın. Malzeme iyice piÅŸince ezilmiÅŸ kurutu kaynayan tencereye ilave edip muhallebi kıvamına gelinceye kadar piÅŸirin. Ocaktan indirip üzerine tereyağı koyun. YaÄŸ, yemeÄŸin sıcağı ile eridikten sonra servis yapın.

 

Kade BiÅŸi

Pekmez

Ceviz

Kepekli un

Çekirdeksiz üzüm

Tuz

Åžeker

Kepekli un hamur ÅŸekline getirilir. Hamurun içine hafif bir pekmez katılır. Ceviz içi öÄŸütülür, çok az ezilmiÅŸ incir veya çekirdeksiz üzüm ile karıştırılır. Hamur ceviz büyüklüÄŸünde önce yuvarlanır. sonra açılır. Ceviz karışımı içine konulur. ve kapatılır. Pekmezden ÅŸerbet yapılır ve ateÅŸte kaynatılır. Yapılanlar bu ÅŸerbetin içine konulur. Bir süre kaynadıktan sonra, ateÅŸten indirilir. SoÄŸutulur ve servis yapılır. Not: Kış mevsiminin en popüler tatlısıdır.

 

DoÄŸaba

1.5 su bardağı aşurelik buğday

750 gr kemikli et (kol veya kaburga)

500 gr süzme yoÄŸurt

1 yumurta

1 çorba kaşığı un

2 çorba kaşığı tereyağı

Nane, kekik, kırmızı pulbiber

Tuz

Köfte malzemesi:

500 gr kıyma

1 su bardağı pirinç

YAPILIÅžI

BuÄŸdayı akÅŸamdan ıslatın. Ertesi gün yıkayıp süzün. Orta boy bir tencerenin yarısına kadar su doldurun. BuÄŸdayı ve kemikli eti ilave edip kısık ateÅŸte piÅŸirin.

Köfte için; pirinci 1-2 saat ıslatın. Süzüp robottan geçirin. Kıyma, tuz ve baharat ekleyip yoÄŸurun. Köfte harcından fındık büyüklüÄŸünde parçalar koparıp elinizi ıslatarak yuvarlayın.

Süzme yoÄŸurdu bir kaba alın. Yumurta ve unu ekleyip çırpın. Biraz su ekleyip boza kıvamında bir karışım elde edin. YoÄŸurtlu karışımı etli buÄŸdaya ilave edin. Kaynamaya baÅŸlayınca köfteleri ekleyip piÅŸirin. Tencereyi ocaktan alın. Tavada 2 kaşık tereyağını kızdırın. Tuz ve baharat ekleyip karıştırın. Hazırladığınız sosu yemeÄŸin üzerine gezdirip servis yapın. (Davet ve düÄŸün yemeÄŸidir.)

 

Zozan (Yayla) Köftesi

1 ölçü ince bulgur

1 ölçü pilavlık bulgur

2 adet patates

Reyhan, pul biber,tuz

1 kase sarımsaklı yoğurt

1 çorba kaşığı salça

5 çorba kaşığı salça

Kuru nane

2 ölçü kaynayan suya bulgurlar atılır. YumuÅŸayana kadar haÅŸlanır. SoÄŸuyunca baharatlar eklenir ve bütünleÅŸene kadar yoÄŸrulur. Sonra yarım parmak uzunluÄŸunda köfteler yapılır. Tencereye 3 ölçü su konur. Kaynayınca kuÅŸbaşı doÄŸranmış patates atılır. YumuÅŸamaya baÅŸlayınca köfteler eklenir. PiÅŸince servis tabağına aktarılır. Üzerine sırasıyla sarımsaklı yoÄŸurt, kızdırılmış salçalı yaÄŸ ve kuru nane konur.

 

Otlu Beynir

Hevin - Otlu peynir mayası: Nisan ayında gahevin, gehe, türüsü ve haspist otlarının kökü 1 gün suda iyice bekletilip soyulur ve ertesi gün dördü beraber 5 saat bakır kazanda kaynatılır. DiÄŸer tarafta bir demet sarı çiçekli yabani ot, kuru zencefil ve rahazer, kurutulmuÅŸ acı yeÅŸil biber ve bir demet gahevin ve haspistin kaynatılmamış hali bir küpe en alta konulup üzerine kaynatılmış köklerin suyu süzülerek ilave edilir. AÄŸzı beyaz bezle kapatılıp 3 gün bekletilir.

EÄŸer bu bileÅŸim koyu kırmızı yahut çay rengi almışsa mayamız tutmuÅŸ demektir.

Tutmamışsa bu işlem tekrar yapılır.

AkÅŸamüstü ineklerden ve keçilerden sağılan süt soÄŸumadan süzgeçten geçirilir ve bir bakır kazana konulur (bu iÅŸlemi hızlı yapmak mühimdir). Daha sonra tutan mayamız bu kazana eklenir ve iyice karıştırılır. 2 saat içinde, süt yoÄŸurda yakın bir mayalanma devresine girer. Bu aÅŸamaya geldiÄŸi zaman süt içine yabani ot eklenerek kaynamaya bırakılır. Peynirde genelde bir çeÅŸit ot kullanılır ama birçok ot kullanılarak farklı peynirler de yapılır. Peynir kaynamaya baÅŸlayana kadar sürekli karıştırılır, tam kaynamadan altı kapatılır. Daha sonra bezlerin içinde baÅŸka kaplara aktarılır. AÄŸzı kapanan bezler süzülmeye bırakılır, üzerine taÅŸ konulup iki saat beklenir ve artık otlu peynir hazırdır.

Taze halde yenebilen bu peynir 1 hafta bu ÅŸekilde kalabilir. Ancak 1 hafta içerisinde toprak bidonlara basılan peynir toprağın altına gömülüp 6 ay süre ile orada bekletilir. 6 ay sonra topraktan çıkarılan peynir tüketilmeye baÅŸlanır.

 

 

Salhiye

500 gr un

2 çorba kaşığı yoÄŸurt

Yarım çay bardağı yaÄŸ

Yeteri kadar ılık su

1 tatlı kaşığı tuz

Ä°çi için:

300 gr kıyma

2 adet kıyılmış soğan

Yarım demet maydanoz

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı karabiber

Kızartma yağı

Öncelikle iç malzeme için kıyma soÄŸan kıyılmış maydanoz tuz ve karabiberi kavurun.

Ilınması için bir kenara alalım.

Hamur için derin bir kaba unu eleyelim.

Ortasını havuz ÅŸeklinde açın ve yoÄŸurt yaÄŸ ve tuzu ekleyelim.

Yumuşak bir hamur elde edene kadar azar azar ılık su ekleyerek yoğuralım.

Üzerini nemli bir bezle örtün ve 30 dakika dinlenmesini bekleyin.

Sonra limon büyüklüÄŸünde parçalar koparın ve merdane ile pasta tabağı büyüklüÄŸünde açın.

Hamurun bir kenarına iç harçtan koyun ve yarım ay ÅŸeklinde elinizle bastırarak kapatın.

Hamur ve iç malzeme bitene kadar iÅŸleme devam edelim.

Kızdırılmış yaÄŸda önlü arkada kızartın.

 

DoÅŸirmeki

4-5 kg kemikli kuzu eti

2-3 yemek kaşığı tereyağı

1 su bardağı sıvı yağ

2 kg ÅŸehriyeli bulgur

Maydanoz

Karabiber

Pulbiber

Tuz

Kemikli kuzu eti tencereye alınır ve üzerine 1 lt ya da daha fazla sıcak su ilave edilerek piÅŸirilir. Çabuk piÅŸmesi için düdüklü tencere kullanılabilir.

Düdüklü tencerede yaklaşık 15-20 dk. piÅŸirilen et suyundan çıkarılır ve baÅŸka bir tencereye alınır.

Üzerine 3-4 yemek kaşığı tereyağı ve 1 su bardağı sıvı yaÄŸ ilave edilerek kavrulur.

Kavrulan etten birkaç parça alınarak bir kenara sonradan bulgurun üzerine eklenmek üzere ayrılır.

Kavrulan etlerin üzerine ÅŸehriyeli bulgur eklenir ve etle birlikte kavrulur.

Daha sonra üzerine bulgurla aynı ölçüde et suyu dökülerek piÅŸmeye bırakılır.

BaÅŸka bir tarafta ise ayrılan et küçük parçalara bölünür ve bir tavada tereyağıyla kavrulur.

Üzerine yarım kaşık karabiber eklenerek ocaktan alınır ve üzerine bir tutam pul biber ve maydanoz eklenerek karıştırılır.

Bu karışımın üzerine 3-4 kepçe piÅŸirilen bulgurdan eklenir ve tekrar karıştırılır.

PiÅŸirilen bulgur geniÅŸçe bir tepsiye serilir ve üzerine de hazırlanan etli karışım serilir.

Ayrılan etler de bu bulgurun üzerine serilir ve bu ÅŸekilde servis edilir.

 

 

Kürt Köftesi

2-3 su bardağı ince bulgur isteÄŸe göre

1 adet yumurta

1 su bardağı un

Ä°steÄŸe göre kuru reyhan

Karabiber

Tuz

Nane

Kimyon

Sosu için:

YoÄŸurt

Sıvı yağ

1 adet kuru soÄŸan

1 yemek kaşığı biber salçası

Bulguru geniş bir kaseye alın.

Hepsi ıslanacak ÅŸekilde üzerine sıcak su döküp aÄŸzını kapatın ve 15 dakika kadar bekletin.

Ardından un, baharat ve yumurtayı ekleyip iyice yoğurun.

Bir tencerenin yarısına kadar su doldurup hazırladığınız köfteleri haÅŸlayın ve süzün.

Sonra bir kapta yoÄŸurdu çırpıp bekletiyoruz.

Bir tavada da soÄŸanı yaÄŸda kavurup salçasını ekleyin.

HaÅŸlanan köfteleri servis tabağına alın.

Üzerine hazırladığınız yoÄŸurdu ve salçalı sosu dökün.

 

 Dewê Germ

1 litre ayran

Bir kaşık un

1 adet yumurta

250 gr. döÄŸme

1 avuç nohut

Tuz

Reyhan veya yarpuz (yabani nane)

Önce bir tencerenin içine ayran konularak içine un, tuz, yumurta sarısı ilave edilerek, iyice karıştırılır.

Kaynayıncaya kadar tahta kaşıkla karıştırılmaya devam edilir. Kaynamış karışıma, önceden ıslatılıp hazır hale getirilen nohut ilave edilir. Nohut biraz piÅŸtikten sonra döÄŸme katılır, 20-30 dakika kaynatıldıktan sonra yarpuz (yabani nane) konur. Taze yarpuz daha iyi tat verir. Mevsim kış ise kurutulmuÅŸ yarpuz karıştırılır. 5 dakika daha kaynatılır. Sıcak yenildiÄŸi gibi yaz aylarında soÄŸuk da yenilir.

 

Maç Çorbası

1 su bardağı pastıkan veya 1.5 su bardağı yoğurt

1 yumurta

½ su bardağı tutmaç

Et suyu

½ su bardağı haÅŸlanmış mercimek

½ su bardağı haÅŸlanmış nohut

Sarımsak

Sosu için:

Tereyağı

Kekik veya anık (anıx) (dağ kekiği)

Kırmızıbiber

Pastıkan, iki bardak suyla eritilip tencereye konulur. Haşlanmış nohut ve mercimek de eklenir ve kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca tutmacı eklenip, 5 dakika daha kaynatılır.

Sonra et suyu eklenip, 5 dakika daha kaynatılır. Kaynadıktan onra sarımsağı eklenip ocağın altı kapatılır.

Susu için; bir sos tavasında yağı eritilir. Ä°çine bütün baharatlar konulup kızdırılır. Servis yapmadan hemen önce çorba tenceresine dökülüp karıştırılır.

 

Bulgur Çorbası

500 gr. ince bulgur

4 su bardağı su

1 kaşık salça ya da 1 adet domates

1 adet soÄŸan

Tuz

2 kaşık tereyağı

Önce su salça ya da domates birlikte ocaÄŸa konularak kaynatılır. Su kaynamaya baÅŸlayınca içine tuz ve düÄŸürcük eklenir. Yaklaşık 10 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alınır. Bu arada çorba için doÄŸranmış soÄŸanlar, baÅŸka bir tava ya da tencerede tereyağıyla kızarana kadar kavrulur. Kavrulan soÄŸanlar, çorbaya ilave edilir ve servise hazır hale getirilir.

 

 

Kurdi

2 litre su

500 gr. bulgur

1 litre kurut ayranı

6-7 çorba kaşığı kepekli un

1 yemek kaşığı tuz

1 baş sarımsak

Tereyağı

Bir kapta 2 litre su kaynatılır. Kaynamış suya yeteri kadar tuz eklenir. Bulgur ilave edilerek hafif ateÅŸte haÅŸlanması beklenir. HaÅŸlandıktan sonra suyunun kısmen çekilmesini müteakip üzerine un serpilir. Un serpilme iÅŸlemi yapılırken oklavanın kalın kısmı ile karıştırılarak katılaÅŸması saÄŸlanır. Ä°stenilen kıvam verildikten sonra bir tepsinin içine dökülür. Tahta kaşık yardımıyla orta kısmı çukurlaÅŸtırılır. Bu çukur kısma sarımsaklı ayran dökülür. Üzerine kızgın yaÄŸ boca edilir. YaÄŸ isteÄŸe baÄŸlı olarak baharatlı olabilir.

 

 

Savarê Raxisti

1 kg kemikli kuzu eti

500 gr bulgur

50 gr tel ÅŸehriye

100 gr tereyağı

Karabiber

Tuz

Et için; öncelikle piÅŸirme tenceresine etler eklenip kendi yağında kavrulur.

Etler kavrulunca su eklenir, tuz ve baharat eklendikten sonra haÅŸlanır.(düdüklü tencerede piÅŸirme süresi düÅŸürülebilir)

Kemikler ayrılabilir bir kıvama gelinceye dek pişirilir.

Pilav için; pilav tenceresine tereyağı eritilir, tel ÅŸehriyeler kavrulur ve bulgur eklenir.

Tuz ve karabiber eklendikten sonra su ilave edilip piÅŸirilir.

Servis tepsisine bulgur pilavı dökülür üzerine haÅŸlanmış etler serpiÅŸtirilir ve yemek servis edilir.

 

 

Kürt BöreÄŸi

1 kilo un

3 yumurta

150 gr tereyağı

1 çay bardağı sıvıyaÄŸ

1 su bardağı irmik

Ceviz büyüklüÄŸünde yaÅŸ maya

Tuz

İrmik bir miktar suda muhallebi gibi pişirilir. İyice piştikten sonra ocaktan ahnır.

Bir kaba ılık suda eritilmiş yaş maya, tuz, 3 yumurta, pişmiş irmik konarak karıştırılır. Un ve gerektiği kadar da ılık su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.

Hamurdan elma büyüklüÄŸünde parçalar alınıp, oklava ile tepsi büyüklüÄŸünde açılır. YaÄŸlanmış tepsiye yufkayı koyup, tereyağı ile yaÄŸlanır. Kat kat yufkalar açılıp yaÄŸlanıp tepsiye yerleÅŸtirilir.

Hamur bittikten sonra, üzerine yumurta sarısı sürülüp kızgın fırına verilir.

PiÅŸtikten sonra üzerine bol pudra ÅŸekeri serpip sıcak olarak servis yapılır.

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA