Iğdır Depreme Ne Kadar Hazır?


Bu makale 2023-02-18 15:10:37 eklenmiş ve 602 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

MaraÅŸ'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 ÅŸiddetli yaÅŸanan depremler DoÄŸu Anadolu fay hattı üzerinde meydana geldi. YaÅŸanan yıkıcı depremlerin ardından 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremin ardından DoÄŸu Anadolu fay hattı üzerinde yer alan ve deprem riski olan iller merak kazandı.


Deprem uzmanlarının açıklamalarına göre ikinci derece riskli bölgeler arasında bulunan IÄŸdır’da en son deprem 12 AÄŸustos 2020 tarihinde saat 02.29'da 4,4 büyüklüÄŸünde kaydedildi. Depremin 6,47 kilometre derinlikte meydana geldiÄŸi belirlendi. Merkez üssü IÄŸdır'ın Karagüney köyü olan deprem, IÄŸdır'ın yanı sıra çevre illerde de hissedildi.


Peki, IÄŸdır depreme ne kadar hazır? IÄŸdır‘da ki binalar ne kadar saÄŸlam? Arama kurtarma, alet edevat yeterli mi? toplanma alanları belli mi? Bu binaların zemin etüt çalışması var mı? Yeni yapılan binalar ne kadar dayanıklı bazı bölgelerde 8-9 katlı binalar yükselirken bazı yerlerde 3 katlı binalar yapılıyor.


2-3 metrelik kazılan bazı binaların temelinden su çıkıyor. Valilik binasının yanındaki binanın bodrumundan sular çekilip dışarı veriliyor, KurtuluÅŸ ilköÄŸretimin ordaki binanın bodrumu su dolu. Yapılacak bir denetimle bodrumuna su dolan ve kolonu kesilen binalar öncelikle tespit edilmeli.


Iğdır genelinde riskli yapılar tespit edilmelidir


IÄŸdır ÅŸehir merkezi ile ilçeler, belde ve köyler taranarak riskli yapılar tespit edilip gereken yapılmalıdır. Kentsel dönüÅŸüm ise kentsel dönüÅŸüm, Güçlendirme ise güçlendirme. Acil denetimler yapılmalı.


ValiliÄŸin hemen arkasında ve yanında yıllardır yapımı tamamlanmayan boÅŸ binalar yükseliyor! Kullanılmayan boÅŸ binalar var bu ÅŸehirde. Dayanıklılıkları ölçülmeli. Ä°mar affından ne tür binalar yararlandırıldı tetkikleri yapılmalıdır.   


Eski belediye baÅŸkanı merhum Orhan Ağırkaya, döneminde yapılan zemin etüt çalışmasından bahsederken  ‘IÄŸdır”ın yer tabakası yetmiÅŸ metre balçık ve su, zemin bataklık. YetmiÅŸ metreden sonra büyük bir kaya var.” Diyordu.  


HES’ler yüzünden IÄŸdır su sıkıntısı çekiyor. Sondajlarla yer altından sular çekiliyor.  Oysaki yer altındaki sular bir nevi beton vazifesi görüyor. Yer altı sularının çekilmesi çökme riskini daha da arttırıyor? 

IÄŸdır’da 3-4 kattan fazla bina yapımına izin verilmemelidir.  YüreÄŸimizi yakan MaraÅŸ depreminde yaÅŸamını yitiren binlerce yurttaşımızın acısını yaşıyoruz. Ä°çlerinde IÄŸdırlı hemÅŸerilerimizin de yer aldığı binlerce canımızı kaybettik. Maazallah benzer bir deprem IÄŸdır da olsa durum ne olur? hiç düÅŸündünüz mü? O zaman Allah’tan geldi, kader mi diyeceÄŸiz?


Deprem bir doÄŸa olayıdır bu kaçınılmazdır oluyor, olmaya da devam edecektir. MaraÅŸ depreminde bir kez daha gördük ki deprem deÄŸil çürük binalar öldürüyor! Deprem öldürmez kaçak yapılar, malzemeden çalınan binalar, yapımına izin verilmemesi gereken denetim zafiyeti olan fazla katlı binalar öldürüyor.


Bir de korkulu rüyamız Medsamor nükleer santrali var baÅŸucumuzda!


IÄŸdır’ın yanı başındaki Medsamor nükleer santrali 1988 yılında Ermenistan’da meydana gelen depremde zarar gördü. Bir reaktör sızıntı yapınca beton dökülerek kapatılmıştır. Depreme yakalanmadan bu santral kapatılmalıdır. Bu santralin kapatılması DoÄŸu Anadolu bölgemiz ile Ermenistan, Ä°ran ve Azerbaycan’ı büyük bir tehlikeden kurtaracaktır. Medsamor kapatılmalıdır.

(5 Eylül 1962’de yaÅŸanan IÄŸdır depremi için hazırlanan TBMM heyetinin raporunu aÅŸağıdaki linki tıklayarak okuyabilirisiniz:

 http://www.igdirdogusgazetesi.com/makale/1269/17/tbmm-kayitlarinda-5-eylul-1962-igdir-depremi-raporu)


1963 yılında uzmanların hazırladığı IÄŸdır’ın Suveren ile havalimanı arasındaki yamaca taşınması kararını Süleyman Demirel’i ziyaret ederek iptal ettiren IÄŸdırlıların hepsi ebediyete intikal etti. Oysaki karar uygulansa ÅŸehir saÄŸlam bir alanda kurulmuÅŸ olurdu. Temiz hava bol oksijenden faydalanıp hava kirliliÄŸinden de kurtulmuÅŸ olurduk. Ovadaki verimli topraklarımız da betonlaÅŸma yerine yeÅŸile, ziraate kazandırılmış olurdu.


Özetleyecek olursak:  Almanya’da 3.500 bin müteahhit var. Tüm Avrupa’da 25 bin. Bizde 453 bin müteahhit var. Çünkü hiçbir ÅŸart aranmıyor. Mobilyacı müteahhit var, Kuyumcu müteahhit var,  Oto galerici müteahhit var. Dövizci müteahhit var, Fırıncı müteahhit var, var oÄŸlu var…

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA