KEMAL KILIÇDAROĞLU EN BÜYÜK DEVRİMCİ..


Bu makale 2022-11-04 16:22:59 eklenmiş ve 278 kez görüntülenmiştir.
Kurdistan Yazarlar

KEMAL KILIÇDAROÄžLU EN BÜYÜK DEVRÄ°MCÄ°..

 

2003’te AKP kurmayları.. Nejdet Sezer’e türban, kurdcenin yazı edebiyatta serbestçe kullanımı gibi tüm sorunları çözecek.. KiÅŸi hak özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılmasını istediler. Veto yediler..

Ama ne hikmetse 20 yıldır iktidar olan AKP 2003 te kalkmasını istediği yasakları kaldırıp gerekli kanunları yapamadı..

 

Ve AKP  Mahir Ünal gibi donanımlı Ak Partilileri yemeye baÅŸladı.. Bu geliÅŸmeler  TC rejminin Akçıları yerli-küresel ayakları ile para-mara kayıtlar.. binbir oyun-koyunla AKP KAYMAK TABAKASINI rehin aldıklarını, artık akp ile chpnin yer deÄŸiÅŸtirdiÄŸini ortaya koyarken..

 

KılıçdaroÄŸlu da giderek en büyük devrimci olarak öne çıkmaya baÅŸladı.. Özellikle Mahir Ünala sahip çıkılmaması artık kiliclioÄŸlu merale de tekmeyi çakarak seçimi tek alabilir.. Neden merale tekme.. Çünkü ak taban meralı dünya siyonizminin kapitalin tc deki Truva atı olarak görüyor.. Ve TC savunuculuÄŸu ve seviciliÄŸine geçen ak partiye taban oyle bir tekme çakacak ki ak par da kendisini anap-manap gibi yuvarlanmış bulacak..

 

Basindan Bir Yazi..

BaÅŸörtüsü yasağına karşı ilk giriÅŸim 2003 yılında akpliler yaptı..

BaÅŸörtüsü yasağına karşı ilk giriÅŸim

Kemal Öztürk

kozturk@haberturk.com

2003 yılıydı. CumhurbaÅŸkanı Ahmet Necdet Sezer o günlerin en çok tartışılan ismi, BaÅŸbakanlık MüsteÅŸarı Prof. Dr. Ömer Dinçer’in randevu talebini kabul etmiÅŸti.

 

BaÅŸbakan MüsteÅŸarı olarak henüz atanmış Dinçer, Türkiye’de devlet bürokrasisini kökten deÄŸiÅŸtirecek bir projeyi yürütüyordu: Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma Projesi.

 

BaÅŸbakan Yardımcısı M. Ali Åžahin siyaseti temsilen, Ömer Dinçer ve Emin Kuz da projeyi yöneten bürokratlar olarak CumhurbaÅŸkanı Sezer ile buluÅŸmuÅŸtu.

 

SEZER’Ä°N DEĞİŞMESÄ°NÄ° Ä°STEDİĞİ MADDE

 

Dinçer, 50 dakika devletin neden yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduÄŸunu anlattı Sezer’e. Sunum bitince Sezer ÅŸöyle dedi:

 

“Sayın Dinçer, konuÅŸmanızla beni çok etkilediniz. Ben sizin bu söylediklerinizden sonra Türkiye’de kamu reformu yapılması gerektiğine ikna oldum ama sizden küçük bir ricam var. Lütfen, kanun taslağındaki ‘Kamu yönetiminin temel amaç ve görevi, ...kişilerin temel hak ve özgürlüklerini kullanmalarının önündeki engelleri kaldırmak...’ maddesini deÄŸiÅŸtirin. (*)"

 

Dinçer bu maddeyi neden deÄŸiÅŸtirmemek gerektiÄŸini anlattı ama Sezer baÅŸka tepki vermedi.

 

Fakat muhalefette, medyada, asker ve sivil bürokraside AK Parti’nin kamu yönetiminde yapmak istediÄŸi reforma büyük bir direniÅŸ vardı.

 

BAÅžÖRTÜSÜ SORUNU 2003’TE ÇÖZÜLEBÄ°LÄ°RDÄ°

 

Tepkilere raÄŸmen TBMM’de kanunlaÅŸan, ‘Kamu Yönetimi Temel Kanunu’, Sezer’in önüne geldiÄŸinde veto etti. Uzunca bir veto gerekçesi yazdı.

 

O gün Hürriyet, Milliyet, Cumhuriyet baÅŸta olmak üzere, birçok gazete, “Sezer laiklik dersi verdi, türban yasası veto edildi, türbanın önünü açmaya çalışan Dinçer kanunu veto edildi” diye baÅŸlıklar attı.

 

Aslında kanunun o maddesi, insan temel hak ve özgürlüklerinin önündeki tüm engelleri kaldırmayı amaçlıyordu.

 

Ancak Sezer bunu baÅŸörtüsüne serbestlik saÄŸlayacağı gerekçesiyle veto etmiÅŸti. Oysa ki baÅŸörtüsü yasağı da temel hak ve özgürlüklere aykırıydı. Ancak o günkü ÅŸartlarda bunu dile getiren muhalefet yoktu.

 

O gün kanun onaylansaydı, belki de baÅŸörtüsü yasağından Kürt dilinin yasaklanmasına kadar, temel hakların önündeki engeller adım adım kaldırılacaktı. Zira devleti, özgürlük bahÅŸeden bir konumdan çıkartıp, özgürlüklerin önündeki engelleri kaldırmakla görevlendiren bir konuma sokuyordu kanun.

 

Yine o gün kanun kabul edilseydi bugün kamu yönetiminde ÅŸikayet edilen, baÅŸta liyakat, ehliyet, torpil gibi bir çok sorun da belki olmayacaktı.

 

Kanun parça parça uygulanmaya çalışılsa da olmadı. AK Parti’nin belki de en büyük devrimlerinden biri olacak yeni bir kamu anlayışı devlete hakim olamadı. Ne acıdır ki yıllar sonra AK Parti bu kanunu çıkartırken kamu yönetiminde eleÅŸtirdiÄŸi birçok ÅŸeyi kendisi yaptı.

 

20 YIL SONRA YÄ°NE BAÅžÖRTÜSÜ TARTIÅžILIYOR

 

BaÅŸörtüsü sorunu Sezer’in vetosundan sonra uzun yıllar devam etti ülkede. 2007’de YÖK BaÅŸkanı’nın rektörlere gönderdiÄŸi bir yazıyla baÅŸörtülü öÄŸrenciler okula alındı. 2013’te kamu personeli için baÅŸörtüsü yasağı kılık kıyafet yönetmeliÄŸinde yapılan deÄŸiÅŸiklikle kaldırıldı.

 

Ancak CHP hala bu yasağın geri gelebileceÄŸini düÅŸünmüÅŸ olsa gerek ki, 2022 yılında kanun teklifi verdi. AK Parti de eli yükseltti ve Anayasa’da deÄŸiÅŸiklik yapmaya, hatta referanduma kadar götürdü iÅŸi.

 

Tüm bunlar 2003 de bitmiÅŸ olacakken, bugün, yani neredeyse 20 yıl sonra hala bu konuyla uÄŸraşıyoruz.

 

(*) Bilgiler, Prof. Dr. Ömer Dinçer’in yazdığı, “Türkiye’de DeÄŸiÅŸim Yapmak Neden Bu Kadar Zor” kitabından alınmıştır.

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA