Iğdır'da Gezilip Görülecek Yerler


Bu makale 2022-08-26 08:57:19 eklenmiş ve 10830 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

 

IÄŸdır'da Gezilip Görülecek Yerler

Murat AkkuÅŸ

Bir ÅŸehre gittim diyebilmek için, O ÅŸehrin tarihi turistik mekânlarını, sosyal yaÅŸam alanlarını, eÄŸlence merkezlerini vs. gezip görmek gerekir. O ÅŸehrin mutfağını, ÅŸarkılarını, gelenek ve göreneklerini öÄŸrenmek lazım. Bu yazımda sizlere birçok IÄŸdırlının bile gidip görmediÄŸi IÄŸdır'ın gezilip görülecek yerlerinden bahsedeceÄŸim.

 

*Ülkeye güneÅŸin ilk doÄŸduÄŸu kent olan IÄŸdır, 3 ülkeye sınırı olan dünyadaki ender illerden... Ermenistan, Ä°ran ve Nahcıvan ile komÅŸu olan IÄŸdır Havalimanına indikten sonra kentin nezih otellerinden birine yerleÅŸince Ä°pek Yolu üzerindeki Ejder Kervansarayına giderek gizemli bir tarih yolculuÄŸu ile gezmeye baÅŸlamalısınız.

 

*Koçbaşılı mezarları ziyaret ederek, pamuk tarlalarında kozalara dokunmalısınız. 36 metre yüksekliÄŸinde 5 kılıçtan oluÅŸan Anıt Müzeyi ziyaret edip, Aras nehrinde ayaklarınızı serinletmelisiniz.  

 

*AÄŸrı Dağının adının "AÄŸrı" olmasına bakmayın. Dağın yüzde altmış beÅŸi zirve ile birlikte IÄŸdır sınırları içerisindedir. Zoru seven daÄŸcılar AÄŸrı Dağına IÄŸdır yamacından tırmanmaktadırlar. Ä°ÅŸte orada Korhan yaylasında 1892 yılında bir göktaşının düÅŸmesiyle meydana gelmiÅŸ olan meteor çukurunu görmelisiniz.

 

AÄŸrı dağının üstünde bulunan onbinlerce yıllık tarihi ormanın derinliklerini keÅŸfedin, AÄŸrı'nın zirvesinde her yıl 7. Ayda karların erimesiyle beliren eski kiliseye bakmalısınız. Baktınız ki canınız sıkıldı, Görkemli Korhan ormanında ava çıkın ya da yamaç paraÅŸütünüz var ise Korhan yamacında yamaç paraÅŸütü yapın. Baharda çim kayağı içinde ideal olan Korhan'ın yukarısına çıkıp YaÅŸar Kemal'in kitabında anlattığı Küp Gölüne çıkın. Yer altında akan suların gürültülü bir o kadarda büyüleyici sesini dinleyin. Yazın soÄŸuk, kışın sıcak üfüren olukların rüzgârı vursun yüzünüze...

 

*Tamamı IÄŸdır sınırlarında olan Küçük AÄŸrı dağının yamaçlarında adı konulmamış kaya yaran aÄŸaçların yeÅŸerdiÄŸi Qendo yaylasına gitmelisiniz. Devlet Üretme ÇiftliÄŸinde otlayan ceylanları seyretmelisiniz. Oradan muhteÅŸem doÄŸasıyla Serdarbulak yaylasını geçmelisiniz. Aralık ilçesinin Ahura Mazda'dan yadigâr Ahur'a köyündeki M.Ö. 2. yüzyılda Artaksiyalı Krallığı zamanında kurulmuÅŸ Ahura harabelerini gezdikten sonra tarih kokan Rus kışlasını gezmelisiniz.

 

*AÅŸura Matemi anma merasimlerini, Newroz bayramı kutlama etkinliklerini ve Ölü bayramını izlemelisiniz...

 

*Tuzluca Abbasgöl'e gidip Balık gölde tekne turu yapmalı, göldeki ada da binlerce kuÅŸ ve yuvalarını görmelisiniz.

 

*Cennetabat Ata ocağını gezdikten sonra bu köyün meÅŸhur parmak iÄŸdesinden tatmalısınız.

 

*Kent ormanında çamların altında piknik yapmanın zevkini yaÅŸamalısınız. IÄŸdır Üniversitesi kıyısında kuÅŸburnu toplamalısınız.

 

*Gecenin mehtabında elinizde içeceÄŸiniz ile, Halfeli beldesinin yukarısındaki tanrı yokuÅŸunda üç ÅŸehrin ışıltısını birden izleyin. Önde Halfeli, ortada IÄŸdır, ötede Erivan'ın ışıl ışıl yanan ışıklarını izlemenin keyfini yaÅŸamak elinizde.

 

*Åžehirdeki yüzme havuzlarında kulaç atarken AÄŸrı Dağının manzarasını seyretmelisiniz. 

 

*Iğdır'da yaz ortasında Buz Pistinde kaymanın keyfini hissetmelisiniz.

 

*ÇakırtaÅŸ (Amarat) köyündeki altında dört kapısı olan altı yüzyıllık Kul Yusuf Kümbetini ziyaret etmelisiniz. Köyün mezarlığında yatan meÅŸhur Kaçak Tohit'in koçbaÅŸlı mezarındaki dürbün, tabanca ve tüfeÄŸinin iÅŸlemesine bakmalısınız. Amarat'ın siyah ve beyaz dutlarını tadın. KurumuÅŸlarını dostlarınız ve aileniz için hediye götürün.

 

*ÖrüÅŸmüÅŸ köyündeki tarihi kalenin kalıntılarının sur diplerinde gölgelenip köpüklü ayran içmelisiniz.

 

*Aralık ilçesinde Ä°brahim Gödekli kümbeti ile Karakoyunlu'da Ata Ocağı Müzesi ile Koç Başı Açık Hava Müzesini ziyaret ederek, Garip Seyit Kümbetinde Fatiha okuyarak dilekte bulunabilirsiniz.  

 

*Yüzbaşılar (Alut) köyünde bir düÄŸüne konuk olup Koçeri halayı çekmeli, Melekli'de bir niÅŸanda Åžeyh Åžamil oynamalısınız. Melekli'ye gitmiÅŸken Sanat Sokağını, Ata Ocağını, Ä°rem BaÄŸlarını ve Tarihi Kül Tepe'yi görmeden ÅŸalağından tatmadan ayrılmamalısınız.

 

*Sabah kahvaltısında IÄŸdır'a has Gırar'ı (Sabahaşı) içmeli öÄŸlen bozbaÅŸ, akÅŸam taÅŸ köfte yemenin ayrıcalığını yaÅŸamalısınız.

 

*MeÅŸhur Patlıcan reçelinden tadarak kayısı reçeli ile final yapmalısınız. IÄŸdır'ın al elmasını koklamalı, domatesini ısırmalısınız. Kavundan, karpuza, Åžeftaliden armuda bilumum sebze meyvenin cenneti IÄŸdır'ın Åžeker pancarını ve pamuÄŸunu yan yana olan buÄŸdayı, arpasıyla berket fışkıran tarlaları gezmelisiniz.

 

*IÄŸdır'dan Aras Nehri'ne katılan Gaziler, Buruksu, AÅŸağı ve Orta Karasu çaylarında balık avlamalı berrak sularında yüzmelisiniz. Karasuda su kaplumbaÄŸaları ve su samurları ile tanışın. Karasunun misafiri Bulakbaşı köyünde yüzlerce kuÅŸ türünün uçuÅŸunu seyredin. Türkiye'de bulunan 450 kuÅŸ türünün 330'unu kendi içinde barındıran karasu kuÅŸ cenneti ile Cıyrıklı vadisinde kuÅŸ gözlemleyin.

 

* TFF 3.Ligde oynayan Alagöz Holding IÄŸdır Futbol Kulübünün maçlarına akın eden binlerce sporsever ile futbol heyecanını yaÅŸayabilir, gol sevinçlerine ortak olabilirsiniz. 

 

*3196 metredeki Zor dağı ile 2639 metredeki Pamuk dağına tırmanarak temiz hava ve bol oksijenden solumalısınız.

 

*Derken, Tuzluca'da tek altı dağına gitmeli ve devasa tünellerin alanlara açıldığı ayrı dünya, tarihi Tuzluca Tuz MaÄŸaralarını gezmeli ve maÄŸaradaki göletlerdeki soÄŸuk sulara dokunmalısınız.

 

*Tuzluca'ya gitmişken Karakale'yi ziyaret edip kuş cennetine uğramalısınız.

 

*Yazın serin kışın sıcak olan farklı mimarileriyle göze çarpan eski IÄŸdır evlerinin balkonunda muhabbet edip çay içmelisiniz.

 

*IÄŸdır sevgi yolundaki cafe ve canlı müzik mekânlarında IÄŸdır ÅŸarkılarını ve ülkemizden naÄŸmeleri dinleyebilirsiniz. Ä°dirmava kahvelerinde nargilenizi tüttürüp, karaaÄŸaç gölgelerinde serinlemenin tadını çıkarmalısınız.

 

*Gazino ve disco barlara gidip gönlünüzce dans ederek içkinizi yudumlamalısınız. Rakkasenin raksı başınızı döndürdüyse piste çıkıp halay çekip, kafkas oyunları oynayabilir ya da Ankara havası veya brek dans yapabilirsiniz.

 

*Hamurkesen balık çiftliÄŸinde dereye masa kurup alabalık yemenin tadını yaÅŸamalısınız.

 

*Süreyya çeÅŸmesinde gidip, Prenses Süreyya'nın resmi önünde çeÅŸmenin hikayesini okumalısınız.

 

*Ankara'dan bu yana DoÄŸudaki en büyük camii olan Selimiye'nin küçüÄŸü dört minareli IÄŸdır Ulu Camiinde namazınızı eda edebilirsiniz. Ulu Camiinin ÅŸerefelerine çıkıp IÄŸdır'a kuÅŸ bakışı bakmalısınız.

 

*Åžehrin giriÅŸindeki leylek heykellerinin yanında veya Kalp figürlü IÄŸdır yazısı önünde Ulu Cami manzarasında kartpostallık fotoÄŸrafınızı çektirmelisiniz.  

 

*Hıdırlı mezrasında adı konulmamış aÄŸaçların yine adı konulmamış meyvelerinden tadın. DoÄŸal maden suyu gibi akan yüzlerce çeÅŸmenin suyundan için. Futbol sahası büyüklüÄŸündeki maÄŸaraları gezerken sonu olmayan maÄŸarayı mutlaka uÄŸramalısınız.

 

 * Adil Aşırım Çarşısına (Rus pazarı) gidip bilumum hediyelik eÅŸya alın. Tarihi KarabaÄŸ kilimlerinden satın alarak torunlarınıza miras bırakabilirsiniz. Dengbej Apê Bekir ile Hozan Nejdet DıleÅŸq'ın yanık seslerinden klamlarını dinlemelisiniz. 

 

Ejder Kervansarayına götürdüÄŸüm Ä°ranlı turistler "IÄŸdır sadece giyim maÄŸazalarından ibret deÄŸilmiÅŸ. Bu güzelliklerden haberimiz yoktu " demiÅŸlerdi.

 

Tamamını yazamadığım bütün bu güzellikleri yaÅŸamadan, Halfeli'de koyun kırkmayı, Karakuyu'da koç katımını izleyip deri peynirinden tadın, Kadıkışlak'ın üzümünü yemeden, Üzüm baÄŸlarının otantik bekçi kulübelerinden Aras'ın ötesine bakmadan, Erhacı'da Gîresor'a gidip Nuh tepeye çıkıp, Nuh'un gemisi kalıntılarını görmeden IÄŸdır'a gitmiÅŸ sayılmazsınız...

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA