Bir Kadın Devrimci Leyla Qasım


Bu makale 2022-05-20 07:53:15 eklenmiş ve 283 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

 

Bir Kadın Devrimci Leyla Qasım

 

Saddam Hüseyin rejimi tarafından BaÄŸdat’ta idam edilmesinin üzerinden 48 yıl geçen Leyla Qasim, 1952 yılında Irak’ın Ä°ran sınırına yakın Xaneqîn kentine baÄŸlı Bamili köyünde 5 çocuklu bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi.

 

Qasim, BaÄŸdat’ta lise öÄŸrenimini tamamladıktan sonra BaÄŸdat Üniversitesi’nde sosyoloji bölümüne kazandı, 20 yaşındayken Kürdistan ÖÄŸrenciler BirliÄŸi (YXK) ile tanıştı. Bu süreçte Kürt sorunu üzerine yoÄŸunlaÅŸan Qasim, aynı zamanda kadın haklarını ihlal eden yasalarla da mücadele etti.

 

Dayatılan köleliktense idam sehpasına başı dik yürüyen Leyla Qasim, cellatlarına bağımsızlığın ve özgürlüÄŸün sadaka deÄŸil onurlu yaÅŸam olduÄŸunu gösterdi.

Kürt kadının özgürlük sembolü, cesaret ve kahramanlığın adı olan Leyla Qasim, dünyadaki siyasal mücadeleler nedeniyle idam edilen dördüncü siyasi tutuklu, Kürt siyasal mücadelesinde ise ilktir.

 

DaraÄŸacına götürülürken söylediÄŸi, "Ben, halkımla ve mensubu olmakla ÅŸeref duyduÄŸum partimin mücadelesiyle gurur duyuyorum. Tek isteÄŸim, bana verilen görevi baÅŸaramadığım için Allah'ın beni affetmesidir. Ben ölüme hazırım. Bir cellâttan merhamet ve af dilemem" sözleri, binlerce kadına direniÅŸi ve adını miras bıraktı.

 

DuruÅŸuyla Kürt öÄŸrenciler üzerinde belirgin bir etkiye sahip olan Qasim, Saddam’ın Kürt düÅŸmanlığı üzerine yazdığı makale nedeniyle hedef haline geldi. Yazısında köleliÄŸin Kürtlerin kaderi olmadığını belirten Qasim, isyanını direniÅŸe dönüÅŸtürerek, mücadeleye aktif katılma kararı aldı.

 

 Baas rejiminin 1974 yılında Kürtlere açtığı savaÅŸta, Kürt aileleri BaÄŸdat’tan çıkarıldı.

Bombalanan Qeladize kentinde birçok sivil katledildi.

Bu dönemde Qasim, Kürt halkının sesini dünyaya duyurmak amacıyla uçak kaçırma planı yaptı. 4 arkadaşıyla birlikte uçak kaçırma eylemi gerçekleÅŸtiren Qasim ve arkadaÅŸları, 24 Nisan 1974 tarihinde yakalandı.

 

Cezaevinde maruz kaldığı iÅŸkence ve insanlık dışı uygulamalara boyun eÄŸmeyen Leyla Qasim, Saddam’ın emriyle arkadaÅŸları Cevad Hemevendi, Neriman Fuad Mesti, Hesen Heme ReÅŸid ve Azad Süleyman Miran, 12 Mayıs sabahı idam edildi.

 

Qasim, son görüÅŸmesinde annesine, “Güzel annem; tasalanma, ben bir dava insanıyım artık. Halkım için savaşıyorum. Anne bizim ölümümüzle halkımız uyanacak, özgürlük bayrağımız dalgalanacak. Ben öldüÄŸümde üzülmeyin, saç örgülerimden bayrak yapsınlar!" dedi.

Ä°dam sehpasına Kürt ulusal marşı Ey Raqîb’i okuyarak giden Qasim, cellatlarına seslendiÄŸi “Beni öldürün fakat ÅŸu gerçeÄŸi de bilin ki benim öldürülmemle binlerce Kürt uyanacak. Ben Kürdistan’ın özgürlüÄŸü yolunda canımı feda ettiÄŸimden dolayı sevinç ve gurur duymaktayım” sözleri mücadelesi gibi tarihe mal oldu.

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA