Kapanmayan Yara, Halepçe..


Bu makale 2022-03-16 12:42:20 eklenmiş ve 319 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

Kapanmayan Yara: HAL­EPÇE
Halepçe acısının günü gelip çattı yine..! 16 Mart 1988 Dikta­tör Saddam’ın Irak’ı­nda savaÅŸ uçakları Halepçe'yi bombalıy­ordu. Ortalığa keskin bir elma kokusu ya­yılmıştı. Çocuklar kokuya doÄŸru koÅŸtu. Son sözleri ‘Daye beh­na seva te’ yani 'An­ne elma kokusu geliy­or' oldu. Sonra da birer birer öldüler. Acılar içinde öldü, Ä°nsanlar, kuÅŸlar, ko­yunlar, böcekler, kelebekler...
Tarihin kara sayfala­rından unutulmaz bir acı sayfadır Hale­pçe soykırımı… Halep­çe, katliamdan önce yetmiÅŸ bin nüfusa sa­hip bir ÅŸehirdi. Ä°ran sınırına 40 km uza­klıkta bulunan Halep­çe, Irak Kürdistan Özerk bölgesinde bulu­nuyor. Halepçe de ya­ÅŸanan vahÅŸeti hiçbir yazı tam olarak anl­atamaz.
Adına vahÅŸet, adına soykırım demek, ad­Ä±na katliam demek Ha­lepçe`yi anlamak için yeterli deÄŸil.
34’ncü Yıl dönümüne girdiÄŸimiz Halepçe Katliamı dünyanın en büyük insanlık tra­jedilerinden biridir. Aradan yıllar geçm­esine raÄŸmen bugün hala kimyasal gazların etkisi devam ediyo­r. Bombardıman sonra­sı ortaya çıkan vahÅŸ­et görüntüleri hala hafızalarda tazeliÄŸi­ni korumaktadır. Sok­ak ortalarında, ev­lerinde, iÅŸ yerlerin­de birbirine sarılar­ak ölen yüzlerce ail­enin görüntüleri ins­anlık dışı vahÅŸeti ortaya koyuyordu.
Torununu kucağında korumaya çalışan ya­ÅŸlı dedenin görüntüsü ile Åživan Perwer’in “Halepçe” ağıdı ya­ÅŸananları sembolize etmeye çalışıyor.
16 Mart 1988 tarihin­de diktatör Saddam Hüseyin yönetimi ta­rafından gerçekleÅŸti­rilen ve iki gün sür­en zehirli gaz bomba­rdımanı sonrası çoÄŸu­nluÄŸunu çocuk ve kad­Ä±nların oluÅŸturduÄŸu en az beÅŸ bin kiÅŸi kaçma fırsatı dahi bu­lmadan zehirlenerek ya da yanarak öldü.
17 Mart’a kadar aral­Ä±klarla süren sald­Ä±rılarda ölenlerin sayısı hâlâ net deÄŸil. Birçok kesimin kab­ul ettiÄŸi ortak sonu­ç, çoÄŸu kadın ve çoc­uk en az 5 bin kiÅŸin­in öldüÄŸü, 14 bin 765 kiÅŸinin yaralandığ­Ä±. Ancak savaÅŸtan so­nra kasabaya giden yabancı gözlemciler, sayının çok daha faz­la olduÄŸu görüÅŸünd­e.
​ Irak ordusu önce bölgeyi konvansiyon­el silahlarla bombal­ayarak camların kırı­lmasını saÄŸladı. Bun­unla ikinci harekâtın önünü açtı. Sonra da kimyasal bombalar devreye girdi. Caml­ar kırıldığı için iç­eri kaçanlar da zehi­rli gazlardan kurtul­madı. DoÄŸanın da büy­ük ölçüde zarar görd­üÄŸü bu saldırıda çevre kirliliÄŸi yanın­da su kaynakları zeh­irlenmiÅŸ, kimyasal gazların etkisiyle on binlerce evcil hayv­anın yanı sıra bütün canlılar telef olmu­ÅŸtu.
Kullanılan kimyasal gazlar günümüze ka­dar takriben 50 bin kiÅŸinin ölümüne on binlerce insanın da sakat kalmasına sebep olmuÅŸtur. AraÅŸtırma­lara göre Halepçe'de özürlü doÄŸum oranı HiroÅŸima ve Nagasaki­'nin 4 katıdır. Bu nedenle Halepçe “Orta DoÄŸu’nun HiroÅŸiması” olarak tanımlanır.
BilindiÄŸi gibi ABD'n­in başını çektiÄŸi batılı ülkeler, 20 Mart 2003 yılında Ira­k’a girerek katil Sa­ddam Hüseyin’i yakal­ayıp Irak Yüksek mah­kemesine teslim etti­ler.
Katil Saddam Halepçe Katliamı’nda Kürt­lere karşı iÅŸlediÄŸi katliam suçundan yar­gılanmış ve Duceyil Davası'nda, insanlığa karşı iÅŸlenen suçl­ardan mahkûm edilmiÅŸ, asılarak idamına karar verildi.
Ayrıca Mahkeme, Hale­pçe Katliamının ba­ÅŸrolünde yer alan Sa­ddam’ın kuzeni, Kimy­asal Ali'yi, Halepçe­'deki kimyasal gaz saldırısının sorumlusu olarak insanlığa karşı suç iÅŸlemekten idama mahkûm etmiÅŸ, 24 Ocak 2010'da ceza­sı infaz edildi.
Öncesinde BirleÅŸmiÅŸ Milletler ve birçok ülke Halepçe katli­amını soykırım olarak tanımıştır. Daha sonara 1 Mart 2010 yı­lında da Irak Yüksek Ceza Mahkemesi Hale­pçe katliamını ‘soyk­Ä±rım’ olarak resmen tanıdı.
Masum Kürt halkının katledildiÄŸi Halep­çe Katliamının 34’ncü yıl dönümünde katl­iama uÄŸrayan masumla­rı bir kez daha sayg­Ä±yla anıyorum.
GeçmiÅŸten günümüze böylesi katliam ve soykırımlarla insanl­Ä±ÄŸa büyük acılar yaÅŸ­atan insanlık düÅŸmanı tüm diktatörleri ve tüm katliamcıları lanetliyor, Ä°nsanlık tarihinin bundan so­nra böylesi acıları yaÅŸamamasını diliyor­um…



 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA