Baş Eğmez Lider Mela Mustafa Barzani'yi Saygıyla Anıyoruz


Bu makale 2022-03-02 19:49:31 eklenmiş ve 383 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

 

Baş Eğmez Lider Mela Mustafa Barzani'yi Saygıyla Anıyoruz

 

YaÅŸamını halkının özgürlük mücadelesine adayan Mela Mustafa Barzani, 43 yıl önce bugün, ardında mücadeleyle dolu bir miras bırakarak hayata veda etti. 

 

Efsanevi Kürt liderinin, mezarının bir PêÅŸmergenin mezarından görkemli olmamalı vasiyetine uygun olarak mütevazi ve görkemli olmayan bir mezarda ziyaretçilerini karşılıyor.

 

Halkının ulusal talepleri doÄŸrultusunda mücadele eden ve hiçbir zaman geri adım atmayan büyük önderi ebediyete intikalinin 43'ncü yıl dönümünde saygıyla anıyoruz.

 

Mela Mustafa Barzani'nin güçlü sömürgecilere karşı sarsılmaz bir iradeyle verdiÄŸi mücadele, kullandığı meÅŸru yöntemler, Kürtlere özgürlük yolunda büyük bir miras olarak kaldı.

 

"Onlar sivil Kürtleri katlediyordu. Bizde Arap köylerini basıp öldürebilirdik. Ama asla yapmadık" diyen General Barzani hiçbir zaman sivillere kurÅŸun sıkmadı, sıktırmadı.

 

"Ä°yi Kürtleri düÅŸman öldürüyor. Kötü Kürtleri de biz öldürsek ortada Kürt kalmazdı" diyerek hainlere seslenen büyük lider; "Halkına hizmet edemiyorsan en azından ihanet etme", "Bende Kürdüm ama ile baÅŸlayan bütün kelimelerin sonu ihanetle bitiyor, Kürdün aması yok..!" diyerek tarihe not düÅŸmüÅŸtür. 

 

Mela Mustafa Barzani'nin Hayatı…

 

Mustafa Barzani, 14 Mart 1903 yılında Barzan köyünde dünyaya geldi. Daha 3 yaşındayken büyük kardeÅŸi Åžeyh Abdulselam ve annesiyle yakalanarak sürgün edilip hapse atılır. 9 aylık zindandan sonra bırakılır. 12 yaşında iken, aÄŸabeyi Abdulselam, gözleri önünde idam edilir.

 

1919 yılındaki Ä°ngiliz iÅŸgaline karşı Süleymaniye'de isyana baÅŸlatan Åžeyh Mahmudi Hafid'in safında 300 yoldaşı ile saf tutar.

 

1931-32 yılları arasında Barzan, Mêrgesor ve Åžêrwan bölgelerinde Ä°ngilizlere karşı savaÅŸan PeÅŸmergelere komutanlık yapan Mele Mustafa Barzani'nin askeri dehası fark edilir.

 

1932 yılında dönemin Irak hükümeti, Ä°ngilizlerin yardımıyla Åžeyh Ahmed Barzani'yi yakaladıktan sonra Mela Mustafa Barzani, Kürt baÅŸkaldırı hareketinin başına geçer.

 

Aynı yıl Irak hükümeti, PeÅŸmergeler ve Barzani ailesi için af kanunu çıkarınca 1936 ile 1943 yılları arasında, PeÅŸmerge güçleri Irak hükümetine karşı herhangi bir kalkışma gerçekleÅŸtirmezken 1943'ten sonra Mela Mustafa liderliÄŸindeki PeÅŸmerge güçleri Irak'a karşı tekrar silahlı kalkışmaya baÅŸlar.

 

Ä°kinci Dünya Savaşı'nın ve Irak hükümetine karşı askeri darbenin yaÅŸandığı bu dönemde Mela Mustafa Barzani ÅŸartlardan istifade edip ata topraklarına, Barzan bölgesine geri gelir ve zayıf düÅŸmüÅŸ Irak hükümetiyle var olan bütün iliÅŸkilerini dondurup hükümetin PeÅŸmerge'nin savaşı durdurması dahil tüm isteklerini reddeder.

 

2500 kiÅŸilik bir PeÅŸmerge gücü toplayabilme baÅŸarısını gösteren Mustafa Barzani'nin bu baÅŸarısını kırmak için toparlanmaya çalışan Irak hükümeti, 18 ay sonra büyük bir askeri güç ile Barzan bölgesine tekrar harekât gerçekleÅŸtirir. Irak ordusuna karşı büyük bir mücadele veren Mustafa Barzani komutasındaki PeÅŸmergeler Kuzey Kürdistan sınırındaki Kani ReÅŸê'ye çekilmek zorunda kalır. Daha sonra Mustafa Barzani komutasındaki PeÅŸmergelerle birlikte Mahabad Kürt Cumhuriyeti'nin ilan edilme hazırlıklarının yapıldığı Mahabad kentine geçer.

 

Mela Mustafa Barzani, Mahabad'da Kürdistan Cumhuriyeti'nin ilan edildiÄŸi 22 Kasım 1946 yılında PêÅŸewa Qazi Mihemed'in yanında general olarak saf tuttu.

 

Kürdistan Cumhuriyeti'nin dağılması ardından, Mela Mustafa, PeÅŸmergeleriyle birlikte dönemin Sovyetler BirliÄŸi devletine geçerken yolda Ä°ran güçlerinin türlü saldırılarına maruz kalırlar. Büyük bir mücadele sergileyen PeÅŸmergeler, zor ÅŸartlar altında Sovyetlere varırlar.

 

Mustafa Barzani, 1975'in sonlarına doÄŸru hastalandı. Tedavi için gittiÄŸi ABD'de 1 Mart 1979 yılında hayata gözlerini yumdu. Åžino kentine getirilen cenazesi burada defnedilerek diktatör Saddam'a karşı yapılan son özgürlük baÅŸkaldırısı ardından cenazesi özgür Kürdistan'a getirilir ve Barzan'da ata topraklarında defnedildi.

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA