Bekçiler Uyuyor Mu?


Bu makale 2022-02-01 09:14:59 eklenmiş ve 386 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

 

Bekçiler Uyuyor Mu?

 

Yaşı müsait olanlar hatırlarlar, eskiden her mahallede bir bekçi olurdu. Bekçi o mahalleden olur ve herkesi az çok tanır, mahalleyi çok iyi bilirdi. Gecenin sessizliÄŸinde öttürdükleri düdük hırsızlara, kötü niyetli kiÅŸilere korku salardı. Halk için güvenin ve huzurun sesi idiler.

 

Yeni nesil bekçilerin ne iÅŸ yaptığını ise gerçekten çok merak ediyorum. Valilik yolu, arada bir de cumhuriyet caddesinden baÅŸka bir yerde bekçilere rastlamadım. 

 

Mesela hiç mahalle aralarında denk gelmedim. 

 

Bekçiler genel olarak ülke genelinde göreve: AkÅŸam 6-7 saatleri arasında baÅŸlamaktadırlar. Görev bitiÅŸ saatleri ise: sabah 6-7 saatleri arasında deÄŸiÅŸmektedir. 

 

Hiç gece saatlerinde çarşıda veya mahallede bekçi göreniniz var mı? Ya da sabaha karşı veya sabah kalkıp iÅŸe gittiÄŸinizde mahallenizde bir bekçi ile karşılaÅŸtınız oldu mu? 

 

IÄŸdır'da hırsızlık almış başını gidiyor. Åžehrin göbeÄŸindeki YaÅŸar Elektrik'in deposu soyuldu. Yaklaşık 200 bin liralık malzeme çalındı. Adamlar üç sefer yapmışlar deniliyor. BaÅŸka türlü o malzeme taşınmaz. 

 

Hırsızlık hız kesmiyor!

 

Evler ve iÅŸyerleri soyuldu. Åžimdi de telefon ve internet kablolarına dadandılar. KaraaÄŸaç mahallesinde aynı kiÅŸilerin birkaç kez internet kabloları çalındı. Alikamerli mahallesinde çalınan motosiklet DoÄŸubayazıt'ta ele geçti. Otomobil ve traktörler çalınıyor. Evlerin kapısından ayakkabılar alınıyor. Anlayacağınız bir zamanlar ülkenin en güvenli ÅŸehirleri arasında yer alan IÄŸdır'da Hırsızlık hızını her geçen gün artırıyor. 

 

Peki, bütün bunlar olurken bekçiler ne yapıyor? Kimi yakaladılar? Hangi fail ele geçirildi? Hangi hırsızlık olayını engellediler? Maalesef hiçbir icraatlarını duymadık.  Öyle ise bekçilere ne gerek vardı. Devlet neden avuç dolusu para ödüyor. Zaten polis var.  

 

Ben ÅŸahsen daha yalnız dolaÅŸan bir bekçi görmedim, hep 4-5 kiÅŸilik gruplar halinde bir iki tur attıktan sonra durup muhabbet ediyorlar. Bekçiler birbirleriyle muhabbet etsinler diye mi maaÅŸ alıyorlar? 

 

Aldıkları maaÅŸa gelince; Lise ve dengi okul (Evli ve eÅŸi çalışmayan) Derece Kademe 11/1 - 3/8 6.200 TL - 7.000 TL, 

 

Ön lisans (Evli ve eÅŸi çalışmayan) Derece Kademe 9/2 - 1/4 6.500,92 TL - 7.500 TL, 

 

Lisans (Evli ve eÅŸi çalışmayan) Derece Kademe 8/1 - 1/4 7.000 TL- 8.000 TL maaÅŸ alıyor.

 

Bekçiler kendi iÅŸ kollarında terfi de alabiliyorlar. Bunun içinde meslekte en az 3 yıl çalışmış olmaları gerekmektedir. Bu süre zarfında da herhangi bir olumsuzluk yaÅŸamamaları gerekiyor. 

 

VatandaÅŸ Evinin iÅŸ yerinin güvende olduÄŸunu bilmek istiyor  

 

Bekçi, akÅŸam sokakta rahatça gezebilmek, bir yere gittiÄŸimiz zaman evimizin, iÅŸ yerimizin güvende olduÄŸunu bilmek içindir. Gecenin huzur ve güveni olması gereken çarşı ve mahalle bekçilerini gece göremeyeceksen ne zaman göreceÄŸiz? 

 

Mahalleye güven getirecek denilen bekçiler mahalleye girmiyorsa, hatta gece bazı cadde ve sokaklarda dahi görünmüyorlar ise bekçilik neden geri geldi? 

 

Karakola ihtiyaç var

 

YaÅŸanan hırsızlık ve gasp olaylarında, kavgaların birçoÄŸunda polisin müdahalesi ya çok geç oluyor ya da iÅŸ bittikten sonra olay yerine yetiÅŸiliyor. Bunun için nüfus yoÄŸunluÄŸuna göre ÅŸehirde ÅŸimdilik iki veya üç karakola ihtiyaç var. 

 

112'yi aradığımıza pişman olduk!

 

Geçenlerde gazeteci Bülent Mavzer ile 1. Noterin önünde bir kavgaya ÅŸahit olduk. Hemen 112'yi aradık. Önce biri "durun sizi baÄŸlayayım" dedi. Sonra bir hanımefendi 'telefon numaranız kaç diye' sordu. Benim ofisteki sabit telefonda arayanın numarası görülüyor. 112'de görünmüyor mu? Hemen olay yeri adresini alıp gereÄŸini yapacağına bizi sorgulamaya baÅŸladı. Sinirden telefonu kapatıp kendimiz müdahale etmek durumunda kaldık. Sonrasında da kimse bize dönmedi.

 

Velhasıl güvenlik ÅŸart. Ä°lgililere duyurulur…      

 

 

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA