Köylülük Can Çekişiyor!


Bu makale 2021-11-25 18:28:07 eklenmiş ve 340 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

 

Köylülük Can ÇekiÅŸiyor!

 

Bir süredir hafta sonları köylerimizi ziyaret ediyorum. Üzülerek belirtmeliyim köylümüz eski köylü deÄŸil. Sabahları ÅŸehir merkezindeki fırınlardan ekmek gitmese köylü aç kalacak. Eskisi gibi tandır ve sac ekmeÄŸini piÅŸiren yok. Eskiden köyden ÅŸehre ekmek geliyordu. Åžimdi ÅŸehirden köye ekmek gidiyor!

 

Köylü yumurtayı ÅŸehirden alıyorsa durup düÅŸünmek lazım? Eskisi gibi bahçelerde kaz, ördek, hindi ve tavuk sürüleri görünmüyor. Bakkaldan hazır tavuk alınıyor. Sütü de her sabah mandıracılar kapıdan alıyorlar. Köylü sütü satıp yoÄŸurdu ÅŸehirdeki marketten satın alıyor. Dutlar, iÄŸdeler bahçelerde yerlerde çürüyor. Alıp kurutan yok. Dut pekmezi yapan yok. Ä°ÄŸde tozuna para ödüyor köylümüz. Kış aylarında kayısı hoÅŸafı çocukluÄŸumuzun damak tatlarındandı. Åžimdi kaysının ne reçelini yapan var ne de pestilini..!

 

TurÅŸu, sirke, reçel, salça ve konserve yapan da kalmadı. Eski üreten köylü yerine çalışmayan üretmeyen gözünü Ä°ÅŸ-Kur'a diken iÅŸ görmez bir nesil geliyor.  

 

Herkesin elinde bir cep telefonu facebook ve instagramda cirit atan atana. Köy imamları bile sabah ezanına kalkmıyor. Ayarlanmış cihaz saati gelince kendi kendine ezanı okuyor. Elektrik yoksa ezan da yok! ÖÄŸretmenler zaten köylerde kalmıyorlar. Araç kiralayıp gelip gidiyorlar. Köylü kendi köyünün öÄŸretmenini tanımıyor bile…

 

Hemen hemen herkes bir ÅŸekilde maaÅŸa baÄŸlanmış, yaÅŸlılık maaşı, dulluk maaşı, yoksulluk, engelli maaşı, NöbetleÅŸe Ä°ÅŸ-Kur'u bekleyenler evde bakım ücreti vesaire…

 

Neredeyse her evde bu ÅŸekil aylık alan bir yurttaÅŸ var. Eskiden bazı gelinlerin "Ölse de kurtulsak..!" dedikleri kaynana ve kayınpederlerinin maaşını almak için ÅŸimdilerde "Ben bakacağım" yarışı var..!

 

Karpuz, kavun, domates gibi sebze ekenlerin sayısı her geçen gün azalıyor. Çünkü köylü ne ekse zarar ediyor. Desteklemesi olan yonca gibi ekinler revaçta. Köylüyü sanayi ürünlerini yetiÅŸtirmeye yönlendiren kimse de yok? Organik tarım bitmiÅŸ zaten. Ülke genelinde can çekiÅŸen tarım IÄŸdır'da da aynı noktada. 1984'te IÄŸdır'da küçükbaÅŸ hayvan sayısı 1 milyon 600 bin iken, bu günümüzde yarısına kadar düÅŸmüÅŸ. Hayvancılıkta eriyor. Köylü her geçen gün üretimden uzaklaşıyor. Åžeker pancarını da bitirdiler.

 

DüÄŸünlerdeki eski örf ve adetlerde hızla deÄŸiÅŸime uÄŸruyor. Bazı düÄŸün yerlerinde sanki taziye yeriymiÅŸ gibi mevlitler okunuyor. Davul zurnanın yerini elektronik orglar almış. Halaylarımızı dahi cihazlar çalıyor. Bütün makamlar aynı formatta gidiyor. Eskiden tokmağın sesiyle atılan adımlar ÅŸimdi internetten indirilen ve ne çaldığı pek anlaşılmayan orgun gürültülü sesiyle karışıyor ortalık. Kına gecesinden, Gelinin baba evinden çıkartılmasına, Yeni evine girmesine kadar yaÅŸanan geleneklerin hiçbiri uygulanmıyor artık. Folklorumuza ve kültürümüze yeni bir ÅŸey katılmadığı gibi eskiler de unutuluyor.

 

Toplum üretmeyen, sorgulamayan, düÅŸünmeyen, kendi deÄŸerlerinden uzaklaÅŸan bir internet nesline dönüÅŸüyor. Eskiden köyden ÅŸehre gelen yoÄŸurt, salça, turÅŸu, kurutulmuÅŸ kayısı, kurutulmuÅŸ dut, mantar, kuÅŸburnu, tandır ekmeÄŸi, yumurta, peynir, yün, kilim vs. Artık ÅŸehirden köye gidiyor..!

 

Köylümüz çalışıp üretmekle refaha kavuÅŸacaktır. Köylü desteklenmeli tutulan yol, yol deÄŸil. Gübreye zam, mazota zam, traktörden özel tüketim vergisi almanın mantığını birisi açıklasa da anlasak.

 

Tarlasını suladığı su parasını ödeyemediÄŸi için icralık olmayan çiftçi kalmadı.

 

Yeterli desteklemeler yapılarak organik tarım ve sanayi ürünlerine yönelme çiftçimizi kalkındıracaktır. Bakanlık çok yetersiz olsa da bazı proje imkânları sunuyor. Çiftçinin projeler hazırlayarak yararlanması saÄŸlanmalı.

 

Köyde ÅŸehirli gibi yaÅŸamak yerine çalışarak kendi geleceÄŸimizi hazırlamalıyız. Otlar tarlalarda, baraj ve kanallarda kuruyor iken, Ä°ran'dan saman alacak hale geldik. Kendi deÄŸer yargılarımızı unutmadan çaÄŸa ayak uydurmalıyız. Uyduruk kültürler yerine kendi kültürümüze sahip çıkıp yaÅŸatarak yol almalıyız.

 

Çiftçi kooperatifleÅŸerek ürününü hak ettiÄŸi fiyata satamazsa nasıl kâr edecek?

 

Süt satıp yoÄŸurt satın almak benim köylüme yakışmıyor. Çiftçiye mazotu en pahalı veren ülkelerin başında geldiÄŸimizi de unutmayalım! Ürün fiyatlarının maliyetin altına düÅŸmesi köylüyü bitiriyor. Köylümüz ÅŸehirli olmadığı gibi köylü de deÄŸil artık. Velhasıl hükümetin yanlış tarım politikaları yüzünden köylülük can çekiÅŸiyor, biz seyrediyoruz... 

 

Ä°dîr, 25.11.2021

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA