REÅžO AÄžA


Bu makale 2021-11-02 07:45:47 eklenmiş ve 284 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

 

REÅžO AÄžA

 

Zamanın birinde Midyat dağlarında zalim mi zalim, gaddar mı gaddar Reşo adında bir ağa varmış.

 

Üstüne üstlük bir de Müslüman geçinirmiÅŸ.

 

Bu zalim aÄŸa zapt ettiÄŸi bunca baÄŸ, bahçe, tarla yetmezmiÅŸ gibi komÅŸu köyün, birkaç koyun ve keçisini otlatmak için kullandığı dere kenarındaki merayı da kendine bostan yapmış.

 

Köylüler ne desin, zalime boyun büküp eyvallah etmiÅŸler.

 

Malum Midyat'ta Süryani, Ezidi ile Müslümanlar birlikte yaÅŸarlar. Kız alıp verme hariç dostluk, arkadaÅŸlık ve ticaret aralarında devam eder.

 

Sıcak bir yaz günü susuzluktan bunalan, biri Müslüman, biri Süryani, biri de Yezidi üç arkadaÅŸ dere kenarına inmiÅŸler.

 

Ellerini, yüzlerini yıkayıp kana kana su da içince biraz kendilerine gelmiÅŸler.

 

Üçü de güçlü kuvvetli aslan gibi delikanlılarmış. Gözleri aÄŸanın bostanına takılmış. SaÄŸa sola bakmışlar kimseyi görmemiÅŸler. Nasıl olsa dere Allah'ın deresi, bostan da köyün ortak merası, birkaç salatalık, bir iki kavun karpuz yesek ne olur deyip dalmışlar bostana.

 

Müslüman Hesso kavuna, Süryani Gebro karpuza, Ezidi Carcuro da hıyara dalmış.

 

Daha ilk lokma ağızlarında iken kara vicdanlı Reşo ağa bostanın başında bitivermiş

 

Üçüyle birden baÅŸ etmem zor. Ne yapsam ne etsem derken aniden bir ÅŸimÅŸek çakmış kafasında. Atılmış ortaya, dönmüÅŸ Ezidi Carcuro'ya, "ulan dinsiz kitapsız demiÅŸ hele bu Hesso benim Müslüman kardeÅŸim, dinimiz, kitabımız, Allah'ımız Peygamberimiz bir. Malımız, mülkümüz, canımız kanımız ortak. Gebro desen Ä°sa efendimizin ümmetinden bir dürüst Ehli Kitap. Hiç olmazsa dini kitabı belli, kestiÄŸi yenilir, kadınlarıyla evlenilir, sözüne güvenilir. Bunlara deÄŸil birkaç kavun, karpuz bütün bostan helal olsun. Ulan peki sana ne oluyor be hey dört kitabın dördüne de inanmaz, camisiz, kilisesiz, imansız!

 

Sen nasıl benim mülküme destursuz girersin!" demiÅŸ, giriÅŸmiÅŸ zavallıya. Hesso ile Gebro derin bir nefes çekip ÅŸükretmiÅŸler.

 

Azıcık da hoÅŸlarına gitmiÅŸ aÄŸanın sözleri.

 

AÄŸa Carcuro'yu halledince dönmüÅŸ Gebro'ya "ulan demiÅŸ biraz önce de söyledim. Hesso benim din kardeÅŸim. Dinimiz, kanımız, malımız, canımız bir.

 

Peki sen neyin nesi oluyorsun? DoÄŸru düzgün bir adam olsan bir Allah'ı üçe çıkarmaz, Ä°sa efendimizi Allah'ın oÄŸlu yapmazdın. Bir Müslümanın malını nasıl yersin? Yedim seni namussuz" demiÅŸ patlatmış yumruÄŸu.

 

Gebro'nun da iÅŸini bitirdikten sonra saÄŸa dönmüÅŸ Hesso'ya, "Seni gidi vicdansız, hele bunlar biri Ezidi öbürü Hıristiyan. Din, iman, helal, haram bilmezler. Sen sözde Müslüman olacaksın, helali haramı bileceksin, benim malımı mülkümü muhafaza edeceksin. Kendin yetmezmiÅŸsin gibi bir de bu gâvurları takmışsın peÅŸine. Bostanıma girersin ha! Ulan ben seni gebertmeyeyim de kimi geberteyim", demiÅŸ çökmüÅŸ böÄŸrüne.

 

Köylüler ertesi gün per periÅŸan bulmuÅŸlar üç arkadaşı.

 

Kim yaptı? Nasıl oldu? Ne oldu? diye soranlara Hesso,

 

"Ezidi'ye arka çıkacaktık, Ezidi'ye arka çıkacaktık", demiÅŸ de baÅŸka bir ÅŸey dememiÅŸ.

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA