'Kürtler Camii'nin Adı İade Edilmelidir


Bu makale 2021-08-17 09:28:56 eklenmiş ve 292 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

 

'Kürtler Camii'nin Adı Ä°ade Edilmelidir

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kilis'teki 17. Yüzyıla ait 300 yüz yıllık 'Kürtler Camii'nin isminin 2018 yılında deÄŸiÅŸtirilerek 'Türkler Camii' yapılmasının gerekçesini restorasyon yapılması diye gösterdi.

 

Tarihi "Kürtler Camii" oldu "Türkler Camii". Restorasyon bahane edilmiÅŸ. Asıl restorasyon sizin zihniyetinizde,  Adı Kürtçe olan camiye bile tahammül yok! Kürtler restore edilince Türkler mi oluyor?

 

Kilis'te bulunan ve tarihi eser kategorisinde olan Kürtler Camii'nin adı Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü'nün talimatıyla "Türkler Camii" olarak deÄŸiÅŸtirildi.

 

Kilis, Kürtlerin tarihsel ÅŸehirlerinden biridir. Osmanlı döneminde, Kürt BeyliÄŸi tarafından idare edilmiÅŸtir. Camii, Kürt Hüseyin Bey tarafından yaptırılmıştır.

 

Tarihi Kürtler Camii ÅŸerifin adını Türkler Camii diye deÄŸiÅŸtirmek ve bunun nedenini de restorasyon ile açıklamak tam bir garabettir. Demokratik tepkimizi artıralım ki orjinal ismini iade etsinler. Camii'ye tekrar orjinal adı iade edilmelidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı konuyla ilgili olarak, daha önce Hatay ValiliÄŸi'nin internet sitesinde verilen açıklamanın aynısına, bakanlığın internet sitesinde yer verdi. Açıklamada "Çok onarım gören cami özgün yapısını yitirdiÄŸi gibi özgün adını da yitirerek 'Türkler Camii' olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olup, eski camiden sadece minare kalmıştır" denildi.

Kilis kent merkezinde 17. Yüzyılda Kürt Hüseyin AÄŸa tarafından inÅŸa ettirilen caminin adı, resmi kayıtlarda da 'Kürtler Camii' olarak geçiyordu. Ancak Vakıflar Bölge MüdürlüÄŸü görevlileri tarafından 2018 yılında "Türkler Camii" tabelası asılmıştı. Bir süre sonra da "Kürtler Camii" tabelası tamamen kaldırıldı.

 

Bakanlığın yaptığı açıklamanın ardından tekrar gündeme gelen "Kürtler Camii"'nin isminin "Türkler Camii" olarak deÄŸiÅŸtirilmesine, birçok yurttaÅŸ tepki gösterdi. Asimilasyonun tarih ve kültür boyutunun geldiÄŸi noktayı iÅŸaret eden yurttaÅŸlar, Kürtçe ÅŸarkıların çalınıp TürkçeleÅŸtirilmesi benzetmesi yaparak bu uygulamanın "kültür soykırıma" örnek olduÄŸunu söylediler.

 

Hatay ValiliÄŸi'nin internet sitesinde tarihi camilerin tanıtıldığı bölümde yapı hakkında ÅŸu açıklamalar bulunuyor:

"Bölük Mahallesi (eski Sibat ve Kana Mahallesi) Küçük Çarşı Sokak'ta (Binbaşı Sokak) bulunan Kürtler Camisi'ni Kürt Hüseyin AÄŸa yaptırmıştır. Çok onarım gören cami, özgünlüÄŸünü yitirdiÄŸi gibi özgün adını da yitirmiÅŸtir. Adı "Türkler Camisi" olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olan camiden günümüze sadece minaresi kalmıştır. Kaidesi kare planlı ve köÅŸeleri pahlı olan minare; kesme, kirli kalkerli taÅŸlardan yapılmıştır. Çokgen olan gövdesi oldukça kısadır. PeteÄŸi (petek, gövdeye göre daha ince) ve külahı taÅŸtan yapılmıştır. Åžerefe altı, altında yuvarlak bir silme bulunan mukarnaslarla doldurulmuÅŸtur."

 

DüÅŸünüyorum da Camii'nin adı "Araplar Camii, Farslar Camii veya Arnavut Camii olsaydı, yine adını deÄŸiÅŸtirip, 'Türkler Camii' yaparlar mıydı?

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA