Iğdır'daki İntiharların Sebebi Nedir?


Bu makale 2021-07-30 10:57:27 eklenmiş ve 207 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

 

Iğdır'daki İntiharların Sebebi Nedir?

 

IÄŸdır'da bir ay içinde üç intihar yaÅŸandı. Üç genç insanımızın yaÅŸamlarına son vermeleri bizleri üzüntüye boÄŸdu. Ä°lgili ve yetkililerin intiharların sebebini araÅŸtırmaları gerekir. Bir daha yaÅŸanmaması için önlem alması lazım.

 

Ä°ntiharların sebebinin pandemi süreci ve her geçen gün kötüye giden ekonomik koÅŸullar olduÄŸunu düÅŸünüyorum.

 

Son zamanlarda hem ülke genelinde hem IÄŸdır'da meydana gelen intiharların nedeni; pandeminin yarattığı olumsuz koÅŸulların yanı sıra, yaÅŸanan ekonomik zorluklar, Ä°ÅŸsizlik ve insanların uzun zaman eve kapanması, zaten kıt kanaat geçinen dar gelirli yurttaÅŸların huzursuzluk ve çaresizliklerine aile içi sorunlarda eklenince bunalıma girmeleri kaçınılmaz oldu.

 

Pandemi herkesin psikolojisini biraz bozdu zaten. Psikolojisi bozulan bir insan, gelir daralması yaÅŸamışsa üstüne üstlük iÅŸsiz de kalmışsa ailesinin geçimini saÄŸlayamayacak duruma gelmiÅŸse o zaman aile içi ÅŸiddet ve boÅŸanmalar da baÅŸlar.

 

Ve nitekim bunlar yaÅŸandı ve yaÅŸanıyor maalesef…

 

Bazı bireyler bunların sorumlusu olarak kendisini suçlu görüp intihara sürüklenebiliyor..!

 

Uzmanlar, 'Ä°ntiharın temel sebeplerinden birisinin kiÅŸinin hem insanlarla olan dayanışma bağını yitirmesi hem de umudunu kaybetmesidir. Ä°ntihar vakalarını azaltmak için aile içi baÄŸları güçlendirmek lazım. Toplumsal baÄŸlar güçlü olduÄŸunda intihar vakaları azalır.' Diyorlar.

 

Dayanışma ve yardımlaÅŸma baÄŸlarını güçlü tutmalıyız

 

Geliri biten ve yoksullaÅŸan yurttaÅŸların desteklenmesi gerekir. Bir kiÅŸi yalnızlaÅŸtığında veya ekonomik olarak yoksullaÅŸtığında intihara meyil daha da artabiliyor. O yüzden sosyalleÅŸmeyi güçlü tutmak lazım.

 

İntihar nedenleri toplumdan topluma değişebiliyor. İlgili ve yetkililerin ekonomik destekle birlikte insanların ruh ve beden sağlığına dair adımlar atması gerekiyor.

 

Ä°nsanlar neden intihar ediyor?

 

Ä°nsanlar neden intihar ediyor? Diye sorduÄŸumuzda uzmanların; KiÅŸinin psikolojik, inanç, ahlak yapısı bu vakalara ya direncini gösteriyor ya da kiÅŸi bunlara direnç gösteremeyip intihara sürüklenebiliyor.' Åžeklinde tespitleri öne çıkıyor.

 

Ä°ntihar, tövbesi olmayan tek günahtır

 

Din eÄŸitimi aldığımız yıllarda hocalar Ä°ntihar için; Ä°slâm'ın haram kıldığı büyük günahlardan birisidir. Bir Müslümanın kendi kendisini öldürmesi, baÅŸka birisini öldürmesinden daha büyük bir cinayettir. Ve tövbesi olmayan tek günahtır. Peygamber efendimiz bir hadis-i ÅŸeriflerinde ÅŸöyle buyurmuÅŸlardır:  Kendini boÄŸarak öldüren kimse, cehennem için boÄŸmuÅŸ olur. Kendini vuran kimse, cehennem için vurmuÅŸ olur." Diyerek intihar edeninin cenaze namazı kılınır mı kılınmaz mı'yı tartışmaya açanları bile olurdu. Dinende yasak olan intiharları durdurmak için gerekli önlemlerin almamız elzem bir durumdur. 

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA