Leyla Qasım 47 Yıl Önce Bugün Celladına Meydan Okudu


Bu makale 2021-05-14 09:02:17 eklenmiş ve 352 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

 

Leyla Qasım 47 Yıl Önce Bugün Celladına Meydan Okudu

 

Leyla Qasım, Kürtlerde ilk, dünyada dördüncü siyasi tutuklu kadın olarak idam edilmiÅŸ Kürtlerin Milli KurtuluÅŸ Mücadelesinde sembolleÅŸmiÅŸ bir Kürt kadınıdır.

 

Kürt ulusunun diktatör Saddam'ın Baas rejimine karşı direniÅŸini sembol edenlerden biridir Leyla Qasım. Yurduna uygulanan ağır iÅŸgale ve baskıya dikkat çekmek için 1974 yılında BaÄŸdat'ta uçak kaçırma giriÅŸiminde bulundu. Saddam'ın canileri tarafından iÅŸkence ile ceplerin yapıldığı vücudu asıldığında, ezilen halkının milli marşını okuyordu.

 

Cesareti, direniÅŸçi özelliÄŸiyle dilden dile dolaÅŸan ve bugün binlerce kadına adını miras bırakan Leyla Qasım, 1952 yılında Irak'ta Ä°ran sınırına yakın olan Xaneqîn kentinde Dalaho Qasım ve Kanî'nin üçüncü çocuÄŸu olarak dünyaya gelir. Kürtlerin sınırlarla bölünerek hafızasızlığa itildiÄŸi bir yüzyılda doÄŸan Leyla, 20 yaşındayken Kürdistan ÖÄŸrenciler BirliÄŸi ile tanışır. YXK'ye destek veren toplumsal eÅŸitlik, kadın hakları ve Kürt sorunu üzerinde yoÄŸunlaÅŸan Leyla, aynı zamanda kadın haklarını ihlal eden yasalarla da mücadele eder. 

 

Leyla, BaÄŸdat Üniversitesi'ndeki Kürt öÄŸrenciler üzerinde belirgin bir etkiye sahip olur. Bu dönemde Saddam Hüseyin'in Kürt düÅŸmanlığı üzerine bir makale kaleme alan Leyla, bu nedenle rejimin hedefi haline gelir. "Kölelik Kürtlerin kaderi deÄŸil" diyen Leyla, KurtuluÅŸ mücadelesinin aktif bir militanı olmak için peÅŸmergelere katılma kararı alır. 

 

11 Mart 1970'te Saddam Hüseyin ile Kürtlerin Efsanevi Lideri Mustafa Barzani arasında imzalanan anlaÅŸmaya Irak rejiminin uymaması üzerine savaÅŸ kızışır. Irak rejiminin Qeladize kentini bombalaması sonucunda birçok sivil yaÅŸamını yitirmiÅŸtir. Bu dönemde Leyla'ya Kürt halkının sesini dünyaya duyurmak amacıyla bir uçak kaçırma görevi verilir. Uçak kaçırma eyleminde Leyla, 4 arkadaşıyla birlikte 24 Nisan 1974'te yakalanır. Hapishanedeyken iÅŸkence ve insanlık dışı uygulamalara tabi tutulan Leyla, hiçbir ÅŸekilde boyun eÄŸmeyerek Özgürlük hareketine daima sadık kalacağının mesajını verir. Leyla, kısa süren düzmece bir yargılama sonrasında idama mahkûm edilir.

 

Leyla ve arkadaÅŸları Baas rejimi tarafından 12 Mayıs sabahı idam edilir. Ä°dam sehpasına giden Leyla, son görüÅŸmesinde annesine, "Güzel annem; tasalanma, ben bir dava insanıyım artık. Halkım için savaşıyorum. Anne bizim ölümümüzle halkımız uyanacak, özgürlük bayrağımız dalgalanacak. Ben öldüÄŸümde üzülmeyin, saç örgülerimden bayrak yapsınlar!" demiÅŸti.

 

Leyla Qasım sadece Kürdlerin milli bir sembolü deÄŸil aynı zamanda dünyada fikirlerinden dolayı idam edilen direniÅŸin, özgürlüÄŸün, anti sömürgeciliÄŸin ve onurun sembolüdür. Leyla Qasım, kısa yaÅŸamında özgürlük ve bağımsızlığın bir sadaka deÄŸil tam tersi vazgeçilmez deÄŸer olduÄŸunu göstermiÅŸtir. Ä°dam edilirken rakiplerinin gözlerine baka baka ''Ey Raqip'i okurken güneÅŸten kopmuÅŸ büyüleyici ışığın parıltısı Kürdistan daÄŸlarında Leyla Qasım'ın adı dalga dalga yayarak PeÅŸmergelerin kalplerini fethediyordu…

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA