Halepçe Unutulmayan Acının Adıdır


Bu makale 2021-03-17 10:37:21 eklenmiş ve 226 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

 

Halepçe Unutulmayan Acının Adıdır

 

Bugün Halepçe soykırımının 33. yıl dönümü. Halepçe'nin acısı unutulmaz…

 

Halepçe acısının günü gelip çattı yine..! 16 Mart 1988 Diktatör Saddam'ın Irak'ında savaÅŸ uçakları Halepçe'yi bombalıyordu. Ortalığa keskin bir elma kokusu yayılmıştı. Çocuklar kokuya doÄŸru koÅŸtu. Son sözleri 'Daye behna seva te' yani 'Anne elma kokusu geliyor' oldu. Sonra da birer birer öldüler. Acılar içinde öldü, Ä°nsanlar, kuÅŸlar, koyunlar, böcekler, kelebekler...

 

Tarihin kara sayfalarından unutulmaz bir acı sayfadır Halepçe soykırımı… Halepçe, katliamdan önce yetmiÅŸ bin nüfusa sahip bir ÅŸehirdi. Ä°ran sınırına 40 km uzaklıkta bulunan Halepçe, Irak Kürdistan Özerk bölgesinde bulunuyor. Halepçe de yaÅŸanan vahÅŸeti hiçbir yazı tam olarak anlatamaz.

 

Adına vahÅŸet, adına soykırım demek, adına katliam demek Halepçe`yi anlamak için yeterli deÄŸil.

 

33'ncu Yıl dönümüne girdiÄŸimiz Halepçe Katliamı dünyanın en büyük insanlık trajedilerinden biridir. Aradan yıllar geçmesine raÄŸmen bugün hala kimyasal gazların etkisi devam ediyor. Bombardıman sonrası ortaya çıkan vahÅŸet görüntüleri hala hafızalarda tazeliÄŸini korumaktadır. Sokak ortalarında, evlerinde, iÅŸ yerlerinde birbirine sarılarak ölen yüzlerce ailenin görüntüleri insanlık dışı vahÅŸeti ortaya koyuyordu.

 

Torununu kucağında korumaya çalışan yaÅŸlı dedenin görüntüsü ile Åživan Perwer'in "Halepçe" ağıdı yaÅŸananları sembolize etmeye çalışıyor.

 

16 Mart 1988 tarihinde diktatör Saddam Hüseyin yönetimi tarafından gerçekleÅŸtirilen ve iki gün süren zehirli gaz bombardımanı sonrası çoÄŸunluÄŸunu çocuk ve kadınların oluÅŸturduÄŸu en az beÅŸ bin kiÅŸi kaçma fırsatı dahi bulmadan zehirlenerek ya da yanarak öldü.

 

17 Mart'a kadar aralıklarla süren saldırılarda ölenlerin sayısı hâlâ net deÄŸil. Birçok kesimin kabul ettiÄŸi ortak sonuç, çoÄŸu kadın ve çocuk en az 5 bin kiÅŸinin öldüÄŸü, 14 bin 765 kiÅŸinin yaralandığı. Ancak savaÅŸtan sonra kasabaya giden yabancı gözlemciler, sayının çok daha fazla olduÄŸu görüÅŸünde.

 

 Irak ordusu önce bölgeyi konvansiyonel silahlarla bombalayarak camların kırılmasını saÄŸladı. Bununla ikinci harekâtın önünü açtı. Sonra da kimyasal bombalar devreye girdi. Camlar kırıldığı için içeri kaçanlar da zehirli gazlardan kurtulmadı. DoÄŸanın da büyük ölçüde zarar gördüÄŸü bu saldırıda çevre kirliliÄŸi yanında su kaynakları zehirlenmiÅŸ, kimyasal gazların etkisiyle on binlerce evcil hayvanın yanı sıra bütün canlılar telef olmuÅŸtu.

 

Kullanılan kimyasal gazlar günümüze kadar takriben 50 bin kiÅŸinin ölümüne on binlerce insanın da sakat kalmasına sebep olmuÅŸtur. AraÅŸtırmalara göre Halepçe'de özürlü doÄŸum oranı HiroÅŸima ve Nagasaki'nin 4 katıdır. Bu nedenle Halepçe "Orta DoÄŸu'nun HiroÅŸiması" olarak tanımlanır.

 

BilindiÄŸi gibi ABD'nin başını çektiÄŸi batılı ülkeler, kimyasal silah ürettiÄŸi gerekçesiyle 20 Mart 2003 yılında Irak'a girerek katil Saddam Hüseyin'i yakalayıp Irak Yüksek mahkemesine teslim ettiler.

Katil Saddam Halepçe Katliamı'nda Kürtlere karşı iÅŸlediÄŸi katliam suçundan yargılanmış ve Duceyil Davası'nda, insanlığa karşı iÅŸlenen suçlardan mahkûm edilmiÅŸ, asılarak idamına karar verildi.

 

Ayrıca Mahkeme, Halepçe Katliamının baÅŸrolünde yer alan Saddam'ın kuzeni, Kimyasal Ali'yi, Halepçe'deki kimyasal gaz saldırısının sorumlusu olarak insanlığa karşı suç iÅŸlemekten idama mahkûm etmiÅŸ, 24 Ocak 2010'da cezası infaz edildi.

 

 Öncesinde BirleÅŸmiÅŸ Milletler ve birçok ülke Halepçe katliamını soykırım olarak tanımıştır. Daha sonara 1 Mart 2010 yılında da Irak Yüksek Ceza Mahkemesi Halepçe katliamını 'soykırım' olarak resmen tanıdı.

 

Masum Kürt halkının katledildiÄŸi Halepçe Katliamının 33'ncu yıl dönümünde katliama uÄŸrayan masumları bir kez daha saygıyla anıyorum. GeçmiÅŸten günümüze böylesi katliam ve soykırımlarla insanlığa büyük acılar yaÅŸatan insanlık düÅŸmanı tüm diktatörleri ve tüm katliamcıları lanetliyor, Ä°nsanlık tarihinin bundan sonra böylesi acıları yaÅŸamamasını diliyorum…"

 

 

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA