Seçmeli Kürtçe Dersi Bir Haktır: SEÇİN


Bu makale 2021-01-09 11:28:45 eklenmiş ve 233 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

 

Seçmeli Kürtçe Dersi Bir Haktır: SEÇÄ°N 

 

Türkiye'de Millî EÄŸitim Bakanlığına baÄŸlı ortaokullarda 2021-2022 eÄŸitim ve öÄŸretim döneminde okutulacak seçmeli dersleri seçme süreci baÅŸladı. ÖÄŸrencilerin tercih ettikleri dersleri 4 - 22 Ocak 2021 tarihleri arasında okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor. 

 

Türkiye'de, Eylül 2012'de yayımlanan yönetmenlikle, yabancı dil kontenjanında yaÅŸayan dil ve lehçe adı altında Kürtçe seçmeli dersi Millî EÄŸitim Bakanlığının müfredatına girdi.  

 

Kürt dili bizim için vazgeçilemez bir deÄŸerdir, dilimiz varlığımızdır. Kürtler dillerinden dolayı çok acı ve elem gördüler. Yıllardır kendi dilleri için varlar. Tarihte birçok millet dilleriyle beraber yok olup gittiler. Fakat Kürtler ve Kürt dili, inkâr ve asimilasyonlara raÄŸmen yaşıyor ve sonsuza kadar yaÅŸayacak. EÄŸer bir halk varsa dili de vardır. Yıllarca Kürtlerin, Kürtçe diye bir dilinin olmadığını söylediler. Ama Kürtler mücadeleleriyle Kürt dilini dünyaya tanıttılar. 

 

Kürtlerin kendi dilini konuÅŸması ve eÄŸitimini görmesi hiç kimseye bir zararı yoktur. Bugün Kürtçe yayın yapan bir devlet televizyonu var. Üniversitelerde Kürtçe bölümü açıldı. Çocuklarımız Kürtçe konuÅŸursa dilimiz yaÅŸamaya devam edecektir. Dilimiz varlığımızın anlamıdır. Seçmeli Kürtçe dersi bir haktır. Seçmeli Kürtçe ders tercihinin yüksek olması Kürtçe öÄŸretmen atamalarını da olumlu yönde etkileyecektir. 

 

Çocukları 5-6-7 ve 8'inci sınıflarda okuyan ailelere ocak ayının 22'sine kadar okul idarelerine baÅŸvurarak çocukları için seçmeli Kürtçe dersini seçmelerini diliyorum. Sadece Kürt çocukları deÄŸil, Türk çocukları da Kürtçeyi öÄŸrenmeliler. Bir lisan bir insan, iki lisan iki insan...  

 

Dil; bir iletiÅŸim aracı, kültürün aynası hatta bir düÅŸünme aracıdır.  Ä°nsanların birbirleriyle iletiÅŸim kurmada kullandığı en etkin iÅŸleve sahip bir araçtır 

 

Dilimizin geleceÄŸinin çocuklarımıza baÄŸlı olduÄŸunu unutmayalım. Çocuklarımız Kürtçe konuÅŸursa dilimiz yaÅŸamaya devam edecek. EÄŸitimi verilmeyen bir dilin varlığı tehlike altına girer. Tarih ve Allah'ın huzurunda mahcup olmamamız için çocuklarımıza ana dillerini öÄŸretelim. Ana dile sahip çıkmamak insanlar için büyük bir eksikliktir.  

 

Her Kürt seçmeli Kürtçe dersi konusuna sahip çıkmalı. Halkımıza bu konuya duyarlılık göstermelidir. Unutmayın bizi Kürt yapan dilimizdir. Önce dilimiz sonra da isimlerimizdir. Dilimizi unutmayalım ve çocuklarımıza Kürtçe isimler koyalım.  

 

Her iÅŸinizi Kürtçe yapın. Çocukları Kürt diliyle büyütün. Ninnileri Kürtçe söyleyin. Çocuklarınıza, iÅŸ yerlerinize Kürtçe isimler koyun. Bunları yaparsanız o zaman bu dilin varlığını kimse yok sayamaz. Her ev bir okul gibi olsun ki dilimiz ezelden geldiÄŸi gibi ebede kadar yaÅŸasın. 

 

MEB'in rakamlarına göre; 2015-2016 eÄŸitim ve öÄŸretim döneminde seçmeli Kurmancî 71 bin 616, Kirmançkî 6 bin 315 olmak üzere toplamda 77 bin 931 öÄŸrenci bu dersi seçti.  

 

Åžimdiye kadar Türkiye'de 30 ilde Kürtçe seçmeli ders verildi. 2014'te Mardin'de 6 bin 73 kiÅŸi seçmeli Kürtçe dersini aldı. 2015 yılında ise Ä°stanbul'da Kürtçe seçmeli ders baÅŸvurusunu en çok Türk öÄŸrenciler yaptı.

 

Kürtçe mesajım… 

 

Zarokên xwe re Kurdi bi axivin, navê Kurdî li wana bikin, zarokan bi govend û stranên Kurdî perwerde bikin, Zarokan fêrî lîstikên Kurdi bikin, beriya ku zarok rakevin çirokên Kurdi ji wana re bejin, bixwînin. Xwe fêri qerf û henekên Kurdî bikin. Navên Kurdi Bî Zarokên xwe bikin. Nehelin Navên Kurdi û Zimane Kurdi ber bi mirine Biçin...! Zimane me hebuna meye. Zimane Me Rumeta me ye. Tu car ve birnekin kû ê me dîke Kurd bêre Zimane paÅŸê ji Nav'e… 

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA