KURD HALKI BARZANÄ° AÄ°LESÄ°NÄ°N BÃœTÃœN KURDLERÄ° KAPSAYAN BÄ°R POLÄ°TÄ°KA Ä°ZLEMESÄ°NÄ° SÄ°TÄ°YOR..


Bu makale 2020-12-22 23:28:54 eklenmiş ve 15993 kez görüntülenmiştir.
Kurdistan Yazarlar

 

KURD HALKI BARZANÄ° AÄ°LESÄ°NÄ°N BÜTÜN KURDLERÄ° KAPSAYAN BÄ°R POLÄ°TÄ°KA Ä°ZLEMESÄ°NÄ° SÄ°TÄ°YOR..

 

Kurdistan Federe Devletinde halkın en çok ÅŸikayet ettiÄŸi konuların başında siysasi-ekonomik geliÅŸmelerin halkı esas alacak ÅŸekilde deÄŸil sadece ailenin ve KDP’nin dar çıkarlarına yönelik olduÄŸu eleÅŸtirisi 1. Sırayı alırken.. Kurdistan Federe Yönetiminde en büyük sıkıntı ise yolsuzluk ve yoksulluk söylemleri başı çekmekte.. Demokrasi, insan hakları, düÅŸünce özgürlüÄŸü, düÅŸüncesini özgürce ifade etme gibi alanlarda rejmin geriliÄŸinden halk ÅŸikayetçi.. Halk aile ve bireyleri zenginleÅŸtikçe, halk fakirleÅŸiyor, geriliyor.. KDP ve Barzani ailesi halkı deÄŸil kendi geliÅŸimlerini ön plana almaktadırlar.. vb. eleÅŸtiriler başı çekmektedir. Bu anlamda birçok ÅŸehirde istenmeyen gösteriler meydana geldi..

 

AÅŸağıda yer alan yazıda yazar kendi düÅŸüncelerini ifade ederken.. TC ile Barzani ailesi iliÅŸkilerinin son bulması vb. gibi noktalara katyılmadığımız gibi, Kurdlerin MeÅŸru bir yönetimi adı-sanı ne olursa her devletle iliÅŸkileri olmak zdadır..

 

Burada temel sorun KDP’nin bütün kurd halkını esas alan daha büyük, daha kapsayıcı bir politika ile bütün dünya Kurdlerini esas alamsı ki Kurd halkı için Molla Mustafa Barzani, Mesud barzani birer idoldurlar.. Aile bu özelliÄŸini kayb ederse herÅŸey kayb eder..

 

Burada TC rejmi ötekileÅŸtirdiÄŸi, terörize ettiÄŸi kurdler baÅŸta olmak üzere KDP ayırımsız tüm kurtleri kapsayan ve dışalamayan bir politika ,ile öne çıkarak bütün kurdlere hitap edecek yönetimde ÅŸefaf-hesap veren, perde arkasında siyasi-ekonomik oyunların dönmediÄŸi.. Halkın her alanda güvenini kazanan politiklar devreye konulmadıkça.. Ä°tibar kaybının yaÅŸanmaması olası deÄŸildir..

 

KDP vb. partilerde yer alan Kurdlerin alta yer alan eleÅŸtirel yazıdan ders çıkarmaları amacıyla bu yazıyı yayınlıyoruz..

 

 

Barzani ailesine dolanan zehirli sarmaşık

Abdulmelik Åž. Bekir*

KDP lideri Mesut Barzani, 2019 yılında Kürdistan Bölgesi BaÅŸkanlığı görevini yeÄŸeni Neçirvan Barzani’ye (ortadaki) devretmiÅŸ, baÅŸbakanlığa ise oÄŸlu Mesrur Barzani’yi getirmiÅŸti ..

 

Kürtler OrtadoÄŸu coÄŸrafyasında önemli bir rol oynayacak potansiyele sahip. Gerek coÄŸrafya ve nüfus olarak, gerekse toplumsal siyasal düzey itibarıyla kliÅŸe söylemle Kürtler 21. yüzyılı varlığını koruma ve özgürlüÄŸünü saÄŸlama yüzyılı yapabilir. Ancak bunun önünde ciddi iki engel var. Birincisi, Kürtlerin halk olarak varlığını kendisine varoluÅŸsal tehlike ÅŸeklinde gören, resmi ideolojisini buna dayalı kuran ve tanımlayan Türkiye ile Ä°ran. Ä°kincisi Kürtlerin kendi aralarındaki siyasal iç iliÅŸkilerde yaÅŸadığı gerilim ve çatışma. Özetle dış ve iç faktörler denilebilir.

 

Dış faktörlere yönelik neyin, nasıl yapılacağı oldukça net. Ulusal kurtuluÅŸ mücadelesi veren halkların tarihi zengin bir deneyim sunuyor. Ä°ÅŸin Kürtler açısından daha çetrefilli ve girift yanı iç faktörler. Kürt tarihi bu yönde de önemli derslerin çıkarılabileceÄŸi örneklerle dolu. Ne kadar ders aldıklarını gösterecek tarihi bir sürecin içindeyiz. Ya geçmiÅŸten ders çıkararak geleceklerini garantiye alacaklar ya da bir yüzyıl daha kaybederek ciddi bir ÅŸekilde kaybedecekler. Bu yükün sorumluluÄŸu ve vebali, mevcut Kürt siyasal hareketlerinin boynunda olduÄŸu gibi baÅŸarısı da onların eseri ve kazanımı olacak.

 

Dış faktör olan Türkiye ve Ä°ran da bunun farkında. Bu kritik süreçte Kürtlerin kaybetmesi, tarihe karışan bir halk konumuna itilmesi için her türlü aracı kullanarak bastırıyorlar. Kürt siyasal partileri arasında son aylarda giderek artan gerilim bununla ilgili. Dıştan gelen baskıya paralel olarak içerde gerilim tırmanıyor. Kürtleri karşı karşıya getirecek ve bir yüzyılı kaybettirecek iç savaşı tetikleme olasılığı olan kıvılcımları kontrol etmenin giderek zorlaÅŸtığı aÅŸikar. Kürtleri ölümcül bir kapana kıstıracak bu denklemin gerek dış faktörler gerekse iç faktörler yönünden en zayıf halkası Kürdistan Demokrat Partisi’dir.

 

KDP’nin yapılanması, ideolojik-politik vizyonu, tarihsel geçmiÅŸi, dış güçlerle ekonomik ve diplomatik iliÅŸkileri Kürtlerin dış faktörlere karşı tüm savunma kalkan ve mekanizmalarını dağıtıyor. Ä°ç bütünlüÄŸünü savunmasız kılıyor. Her türlü tahripkar saldırıya açık hale getiriyor. KDP’nin bu yapısı üzerinden Türkiye, Kürtlerin iç dinamiklerine rahatlıkla nüfuz ediyor, politikaları ve çıkarları doÄŸrultusunda yönlendirebiliyor. Bu bir halk için olabilecek en büyük talihsizlik ve felaketlerin başında geliyor. Maalesef Kürtler hali hazırda bu felaketle karşı karşıya.

 

KDP mevcut emellerinden vazgeçmediÄŸi sürece Kürtlerin bu felaketten kurtulması oldukça zor. Bunun iki yolu var. Birincisi, KDP’nin nedamet getirerek ÅŸimdiye kadar sürdürdüÄŸü politikalarından vazgeçmesi. Ä°kincisi ise Kürt halkı ve siyasi taraflarının KDP’yi tahripkar emellerinden vazgeçirmesi. Ä°ki seçenek de büyük feraset, kavrama gücü, stratejik akıl, emek ve mücadele gerektiriyor. Mevcut politikalarına bakıldığında KDP’de bu stratejik aklın, feraset ve kavrama gücünün olmadığı aÅŸikar. Hiç bir zaman Kürtlerin tamamını kapsayan bir ideolojik, politik vizyonu, amacı ve hedefi olmadı. Kürt halkının ulusal çıkarlarını ancak kendi güncel çıkarlarına hizmet ettiÄŸi kadar hatırlar ve kullanır.

 

KDP’nin Kürt halkının geleceÄŸini düÅŸünerek kendi partisel ve ailesel çıkarlarından feragat etmesini bekleyen her Kürt maalesef kendini kandırmış olur. KeÅŸke böyle bir feraset gösterebilselerdi. Bu kritik eÅŸikte Mesut Barzani, Kürt halkını bir araya getiren, toparlayan, öncülük eden aklı selimi gösterebilirdi. Bu olanakları vardı ve hala var. Ancak tercih etmedi, etmiyor. Bunun sebebi Barzani ailesi ve KDP’sinin geçmiÅŸ pratikleridir. Türkiye ile geliÅŸtirdikleri iliÅŸkiler Barzani ailesini artık sorgusuz, sualsiz biat etme durumuna getirmiÅŸtir. Türkiye’nin hilafına bir politika izlemeleri, karar almaları, inisiyatif geliÅŸtirmeleri mümkün deÄŸil.

 

Kurdish Independence Movement in Syria Worries Turkey | Voice of America - English

 

Türkiye ile ekonomik iliÅŸkileri Barzani ailesi ve KDP’yi zehirli bir sarmaşık gibi sardı. Bir yandan kanını emerek ölüme sürüklüyor, öte yandan halkı nezdinde nefret objesi haline getiriyor. Bunu gören Kürt halkı giderek daha fazla tepki gösteriyor. Halk tepki gösterdikçe yalnızlaÅŸan Barzani ailesi ve KDP, nedamet getireceÄŸine muhasebe yapacağına, yanlışlarını düzelteceÄŸine halkı suçluyor. Halkın sayesinde edindiÄŸi paraları ve silahları halkı bastırmak için kullanıyor. Halk direndikçe panikleyip Türkiye’ye daha fazla sığınıyor. Sığındıkça yeni tavizler vermek zorunda kalıyor. Kendisini sürekli dibe çeken, halkla karşı karşıya getiren bir kısır döngünün, girdabın içinde debelenip duruyor.

 

Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nin tüm kentlerinde, ilçelerinde, köylerinde haftalardır ayakta olan halk, “Yeter artık” diyor, “Yıkılsın iktidar” diyor, “Barzani hükümdarlığına son” diyor ve en önemlisi “Özgürlük” sloganları atıyor. Yıllardır verilen ancak hiçbiri yerine getirilmeyen sözlerin tutulmayacağını biliyor. Yolsuzluk ve rüÅŸvet çarkının bitmesini istiyor. Eylemlerde bir gösterici ÅŸöyle diyordu: “Barzani ailesi yıllardır devletten bahsediyor ancak her ÅŸeyi ailelerine baÄŸlıyor. Hiçbir devlet mekanizması ve kurumunun geliÅŸmesine izin vermiyorlar. Her ÅŸeyi Barzani ailesine baÄŸlayarak devlet geliÅŸmez.” Barzani ailesi ve KDP gerçeÄŸi bundan daha veciz anlatılamazdı.

 

Kürdistan Bölgesi yönetiminde ciddi bir yolsuzluk, rüÅŸvet ve yozlaÅŸma var. Siyasi ve ekonomik olarak yönetilemiyor. Ne merkezi hükümetin gönderdiÄŸi bütçeye, ne de petrol satışı, vergi ve gümrüklerden gelen gelirlere ne olduÄŸu belli deÄŸil. Parlamento baÅŸta olmak üzere hükümet ortaklarına hiçbir bilgi verilmiyor. Kıt kanaat geçinen memurların maaÅŸları verilmiyor. Bilinen tek ÅŸey Barzani ailesinin en küçüÄŸünden en büyüÄŸüne kadar birçok ülkedeki yatırımları, ÅŸirketleri ve servetlerinin her geçen gün daha fazla arttığıdır, kurulan her ÅŸirkete Barzani ailesinin ortak yapılması zorunluluÄŸudur. Bir yandan ciddi bir sefalet öte yandan Barzani ailesi ve KDP taraftarlarının lüks ve ÅŸatafatı.

 

Yıllardır KDP’li yetkililer her hafta, PeÅŸmerge güçleri baÅŸta olmak üzere Süleymaniye ve Erbil yönetimlerinin birleÅŸtirilmesi için kurulan komisyonları açıklıyor, sorunların çözüleceÄŸi müjdesi veriyor. Ancak 30 yıl geçmesine raÄŸmen bir arpa boyu yol alınmış deÄŸil. Yolsuzlukları, rüÅŸveti, yozlaÅŸmayı soran, araÅŸtıran basın yayın organlarını, gazetecileri, sivil toplum örgütlerini kapatıyor, baskı altına alıyor. Gazeteciler kaçırılıyor, cezaevine atılıyor. Ne resmi ne de sivil KDP dışında herhangi bir kurum ve oluÅŸuma izin verilmiyor. Baskı ve ÅŸiddetle halkı baskı altına almanın ve iktidarını sürdürmenin derdine düÅŸmüÅŸler.

 

Halk kendisinden bu düzeyde kopmuÅŸ, aile ve parti çıkarlarını her ÅŸeyin üstünde tutan, en ufak bir itirazda, “KDP’ye karşı çıkanın dilini keseriz” tehditlerini savuran Barzani ve KDP’den umudu kesti. Tüm baskı, tutuklama ve öldürmelere raÄŸmen ölümüne sokaÄŸa dökülüyor. KDP ve Barzani ailesine isyan ediyor. Demokratik, özgürlükçü, adil ve ÅŸeffaf bir yönetim istiyor. Avazı çıktığı kadar bunu bağırıyor. Türkiye gibi güçlere sığınarak, taviz vererek ve buralardan aldığı destekle halka saldırma politikasına son vermesini istiyor. Protestolarda ÅŸimdiye kadar üçü çocuk 10’u aÅŸkın insan infaz edildi. Halktan kopan KDP ve Barzani ailesi kendini korumanın yolunu Kürt kanı dökmekte görüyor.

 

KDP ve Barzani ailesi yönetemediÄŸi halkın dikkatini ÅŸimdi baÅŸka yönlere çekmenin derdinde. Kah YNK, kah Goran Hareketi, kah BaÄŸdat ile kavgaya tutuÅŸuyor. Halkın tepkisini, isyanını manipüle etmek, dikkatini baÅŸka yöne çekmek ve yolsuzlukları, hırsızlıkları, rüÅŸveti gizlemek için yeni algı ve manipülasyon arayışında. Bir süredir PKK ile çatışmanın eÅŸiÄŸinde olmasının sebebi bu. Yetmiyor bin bir zorlukla karşı karşıya olan, ayakta kalmaya çalışan Suriye Kürtlerini hedefine koyuyor. Türkiye nereyi iÅŸaret ediyorsa oraya saldırmaya hazır kurÅŸun asker haline gelmiÅŸ.

 

Tüm bu nedenlerden dolayı Barzani ailesi ve KDP’nin Kürt halkına yarar saÄŸlaması, bu kritik süreçte öncülük etmesi, toparlaması ve fayda saÄŸlaması bir yana ölümcül yarası haline geldi. Önüne geçilmezse Kürt halkını felakete sürüklemesi kaçınılmaz. Kendisinin nedamet getirmesini, saÄŸduyulu davranmasını, vizyoner olmasını beklemek yanılgı olur. KDP ve Barzani ailesi ancak halkın saÄŸduyusu ve mücadelesi ile bu uÄŸursuz yoldan dönebilir.

 

Federe Kürdistan Bölgesi’nde yaÅŸayan halk bu gerçekliÄŸi ve tehlikeyi gördüÄŸü için sokaÄŸa indi. Ä°nfaz ve katliamlara raÄŸmen direniyor, mücadele ediyor. Kürt siyasi partileri, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri baÅŸta olmak üzere her Kürt bireyi Zaxo’dan Xaneqin’e kadar süren halkın direniÅŸine destek vermeli. KDP ve Barzani ailesini eleÅŸtirmeli ve bu çıkmazdan çıkması için önerilerde bulunmalı. Bunun için öncelikle halkın taleplerine saygı duyulmalı. Demokratik, özgürlükçü ve ÅŸeffaf bir yönetimin önünü açmalı. Türkiye ile ekonomik çıkarlara dayalı bağımlı, tavizkar politikasına son vermeli. Ailesel bakış açısını terk edip Kürt halkının tamamının faydasına olan politikalar izlemeli. Halkın kaynaklarını KDP ve Barzani ailesine aktarma politikasından vazgeçmeli. Kürt parti ve hareketlerine karşı dış güçlerle anlaÅŸmaktan, onları karalamak ve savaÅŸmaktan vazgeçmeli.

 

KDP ve Barzani ailesini bu çizgiye getirecek, Kürt halkının onurlu bir üyesi yapacak tek çare Kürt halkının Süleymaniye, Xaneqin, Erbil, Zaho ve Duhok’ta olduÄŸu gibi eleÅŸtirilerini yapması, mücadele etmesi, tutum alması ve çözüm önerilerini sunmasıdır. Bu yapılmazsa Kürt halkı özgürlüÄŸe bu düzeyde yaklaÅŸtığı bir dönemde 100 yıl daha kaybedecektir. Yanlışa yanlış, doÄŸruya doÄŸru denilmeli. Åžimdiye kadar KDP’nin Kürt partilerine yönelik saldırılarında orta yolu bulmak için tüm tarafları eÅŸitleyen, hem nalına hem mıhına vuran tutum yeterli deÄŸil. Bu tutum KDP’nin uÄŸursuz pratik ve politikaları için asma yaprağı görevi görüyor.

 

KDP kendi iradesi ve ferasetiyle bu uÄŸursuz yoldan dönme olanağını yitirmiÅŸ, iradesini, Kürtlere yüzyıl daha kaybettirmek isteyenlere teslim etmiÅŸ. Ekonomik iliÅŸkiler üzerinden esir alınmış, biat etmiÅŸ görünüyor. Ancak ve ancak Kürt halkının keskin eleÅŸtirileri, Kürdistan halkının yaptığı gibi pratik direniÅŸi ve mücadelesiyle onu bu yoldan döndürebilir. Bu aynı zamanda Barzani ailesi ve KDP’yi içine girdiÄŸi girdaptan çekip almak ve ölümden kurtarmaktır. Büyük feraset, kavrama ve anlama gücü, ikna kabiliyeti ve stratejik akıl isteyen zorlu bir mücadele bu. Ancak Kürt halkının ve siyasal partilerinin bunu baÅŸarmaktan baÅŸka ÅŸansı yok. Zira aksi felaket olur. Gerek Kürt siyasal aklı gerekse halkının tarihi, toplumsal deneyimi ve kapasitesi bunu ziyadesiyle yapmaya muktedir.

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA