Hüseyin Penahi: Hangi dili konuşuyor olursa olsun, kalbimin bir başkasının göğsünde atmasına izin verin.*


Bu makale 2020-09-20 03:24:59 eklenmiş ve 311 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

Hüseyin Penahi: Hangi dili konuÅŸuyor olursa olsun, kalbimin bir baÅŸkasının göÄŸsünde atmasına izin verin.*

 

Ä°ran molla rejimi tarafından 2018 de  idam edilerek katledilen 24 yaşındaki Kürt Ramin Hüseyin Penahi'nin bıraktığı mektup Kürd’ün derinliÄŸini ve evrensel düÅŸünüÅŸünün dehÅŸet bir örneÄŸi..Hangi dili konuÅŸuyor olursa olsun, kalbimin bir baÅŸkasının göÄŸsünde atmasına izin verin”..

 

Ä°ÅŸte O Mektup:

 

"Aylardır hapishanedeyim. Hapishanenin benim irademi, sevgimi ve insanlığımı ezeceÄŸi ve beni ehlileÅŸtireceÄŸi sanıldı. Tarih kadar uzun, sonsuzluÄŸa uzanan duvarlarla çevrili bir koÄŸuÅŸta tutuldum. Beni, sevdiklerimden, ülkemin çocuklarından ayıracağı sanıldı. Fakat her gün hücremin ufak penceresinden uzak yerlere doÄŸru yolculuÄŸa çıktım ve kendimi onlar arasında ve onlar gibi hissettim. Buna karşılık, onlar bende hapsedilmiÅŸ kendi kederlerinin yansımasını göreceklerdi; böylece hapishane birbirimizle olan baÄŸlarımızı derinleÅŸtirdi. Hapishane karanlığının güneÅŸin ve ışığın anlamını zihnimden sileceÄŸi sanıldı, fakat karanlık ve sessizlikte alaca menekÅŸelerin büyüdüÄŸüne tanık oldum. Hapishanenin, zihnimin zamanı ve onun deÄŸerini unutmaya terk etmeye zorlayacağı sanıldı. Ancak hapishane dışındaki anları yeniden yaÅŸadım ve yeni bir yol seçmek için yeni bir "ben" doÄŸurdum. 

 

Aynı zamanda, benden önceki tutuklular gibi, yeni bir ÅŸafağı görme umuduyla hapishanenin karanlığına dayanmak zorunda kalan iÅŸkence görmüÅŸ bir neslin son kiÅŸisi olacağımı umarak, yoluma çıkan bütün aÅŸağılama, hakaret ve zulmü tüm kalbimle kucakladım. 

 

Bir gün, onların "'Allah'ına' karşı savaÅŸ yürütmekten dolayı" 'kâfir' olarak damgalandım. Böylece, adaletin ilmiÄŸi yaÅŸamımı almak üzere dokundu. Ve bu günden beri istemeyerek idamımı bekliyorum. Ancak, bütün sevgili insanlarıma olan sevgimle, eÄŸer yaÅŸamımı kaybedeceksem, bütün organlarımın onları alınca yaÅŸam bulacaklara gitmesine izin vermeye karar verdim. Ve kalbimin, ondaki bütün sevgi ve tutkuyla birlikte bir çocuÄŸa bağışlanmasına izin verin. Nereden olacağı hiç fark etmez; Kaaron banklarında, Sabalaan Dağı yamaçlarında, DoÄŸu Sahara kenarlarında veya ZaÄŸros DaÄŸları'ndan güneÅŸin doÄŸuÅŸunu seyreden bir çocuk. Tek istediÄŸim isyankâr, kıpır kıpır kalbimin, benden daha isyankârca kendi çocukluk arzularını aya ve yıldızlara ifÅŸa edecek ve onlara sonradan bir yetiÅŸkin olarak ihanet etmeyeceÄŸine dair onları tanık tutacak bir çocuÄŸun göÄŸsünde atmaya devam etmesidir. Tek istediÄŸim, kalbimin yataÄŸa aç giden çocuklar üzerine sabrını kaybeden birinin göÄŸsünde; "bu yaÅŸamda en küçük arzum bile gerçekleÅŸmeyecek" diye yazan ve kendisini asan Haamed'in -benim on altı yaşındaki öÄŸrencim- hatırasını kalbimde canlı tutacak birisinde atmaya devam edebilmesidir. 

 

Hangi dili konuÅŸuyor olursa olsun, kalbimin bir baÅŸkasının göÄŸsünde atmasına izin verin. Tek istediÄŸim, onun, nasırlı ellerinin kalınlığı eÅŸitsizliklere karşı öfke kıvılcımlarını canlı tutacak bir iÅŸçinin çocuÄŸu olmasıdır. Kalbimin, çok uzak olmayacak bir gelecekte, çocuklarının onu her sabah güzel gülümsemeleriyle selamlayacağı ve birlikte bütün neÅŸe ve oyunları paylaÅŸacakları bir köy öÄŸretmeni olacak bir çocuÄŸun göÄŸsünde atmasına izin verin. 

 

O zaman, çocuklar yoksulluk ve açlık gibi kelimelerin anlamını bilmeyecektir; "hapishane", "iÅŸkence", "baskı" ve "eÅŸitsizlik" terimleri, onların dünyasında bütün anlamlarından yoksun olabilecektir. Uçsuz bucaksız dünyanızın ufak bir köÅŸesinde kalbimin atmasına izin verin. Sadece ona özenli olun, çünkü o, tarihi acı ve eziyet ile dolu ülkesinin insanlarının anlatılmamış hikâyeleriyle dolu bir kiÅŸinin kalbidir. Kalbimin bir çocuÄŸun göÄŸsünde atmasına izin verin ki bir sabah yapabildiÄŸim kadar yüksek sesle ve anadilimde -Kürtçe-, haykırabileyim: Bu uçsuz bucaksız dünyanın bütün köÅŸelerine, bütün insanlığı sevme mesajını taşıyan bir rüzgâr olmak istiyorum." 

 

*1995 - Ö. 8 Eylül 2018, Kerec), Ä°ranlı Kürt siyasî tutuklu. Uluslararası Af Örgütü'nün "ciddi iÅŸkence iddiaları" ile gölgelenen "büyük adil olmayan yargılama" olarak adlandırdığı muhakeme neticesinde "rejime karşı" suçlamasıyla 8 Eylül 2018'de idam edilmiÅŸtir. 

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA