Melayê Goranî (Molla Gürani) Kimdir?


Bu makale 2020-05-29 21:55:25 eklenmiş ve 437 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

 

Melayê Goranî (Molla Gürani) Kimdir?

 

Büyük Kürt düÅŸünürlerinden ve Ä°slam felsefecilerinden Melayê Goranî, 1410da Bugünkü Irak Kürdistan Özerk bölgesindeki  Åžehrezor yöresinde doÄŸdu.

 

Asıl adı Ahmed olan ve Osmanlı belgelerinde Molla Åžehabeddin Ahmed el Goranî  ve Molla Gürani olarak adı geçen Melayê Goranî, ilk eÄŸitimini BaÄŸdat'da aldıktan sonra Åžam, Kudüs ve Kahire'de din felsefesi üzerine eÄŸitim gördü.

 

 Aldığı tekamül sonrası Kürdistan'a dönerek Halebçe yakınlarında Medresa Mela olarak bilinen bir okul açtı.

 

Ününün yayılması üzerine Osmanlı sultanlarından II. Murad'ın teklifiyle 1441 yılında Anadolu'ya geldi ve kayıtlara göre bir yıl sonra Bursa'ya yerleÅŸti.

 

 Üstün zekâsı ve derin bilgisinden dolayı kısa bir süre içerisinde yükseldi ve bir yıl sonra sultan çocuklarının eÄŸitiminden sorumlu hoca yapıldı.

 

 Bu dönemde çocuk yaÅŸta Manisa sancakbeyliÄŸine atanmış olan II. Mehmed'e (Fatih Sultan Mehmed) özel dersler vermeye baÅŸladı ve danışmanlık yaptı. Ä°stanbul'u fethetme fikrinin sahibi olduÄŸu söylenen Melayê Goranî, II. Mehmed'in Ä°stanbul'u almasından sonra ÅŸeri ve örfi hukuktan sorumlu olan Rumeli KazaskerliÄŸi'ne atandı.

 

 Yaklaşık otuz yıl bu görevde kalan Melayê Goranî, 1480 yılında ÅŸeyhülislam oldu ve vefat ettiÄŸi 1488 (Yavuz Sultan Selim dönemi) yılına kadar bu görevi yürüttü.

 

 Eserlerinden en çok bilineni Osmanlıca yazılmış olan Melayê Goranî Tefsiri'dir. Ä°stanbul - Fındıkzade'de kendi adını taşıyan camisi ve mezarı bulunmaktadır.

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA