Çocuklarınıza Kendi Ulusunuzun Adlarını Verin


Bu makale 2020-02-21 12:39:16 eklenmiş ve 474 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

Çocuklarınıza Kendi Ulusunuzun Adlarını Verin

 

 

 

Bir milleti millet yapan önce dili sonra da ismidir. Bir insan dilinden ve isminden kimlik ve kiÅŸilik kazanır. Çocuklarımıza kimliÄŸini ve kiÅŸiliÄŸini yansıtacak kendi ulusumuzun güzel isimlerini vermeliyiz. Kürt soydaÅŸlarıma önerim; çocuklarınıza Arap ve Yahudi isimler yerine Kürtçe isimler vererek Kültürel mirasınızı yaÅŸatın.

 

Ä°ÅŸ yerlerinize, ÅŸirketlerinize üretiÄŸiniz ürünlerde kendi milletinizin kullandığı isimleri verin. Arap, Ä°ngiliz vb. isimleri tercih etmeyiniz. Kürt kürtçe, Türk'te türkçe isimler vermeli. Bu konuda da yabancı isim hayranlığından vazgeçilmeldir.

 

Arap isimlerini tercih edenlere ÅŸunu hatırlatmak isterim; Hz. Muhammed yeni Müslüman olanların manaları kötü olduÄŸu için, eski adlarını deÄŸiÅŸtirmelerini, Müslüman olup Arap olmayanlara da Arapça adlar almalarını emretmemiÅŸtir. Sadece verilecek adların manalarının güzel olmasını emir buyurmuÅŸlardır.

 

Müslümanlığı AraplaÅŸmak sanan bazıları çocuklarına Arap ve Yahudi adlarını veriyorlar. Bu adları da ‘Ä°slam adı’ diye öne sürmektedirler. Bir kere bu adlar "Ä°slam" adı deÄŸil. Ä°slam adı denilen adların hepsi Arap-Yahudi adlarıdır. Bu adların hepsi Ä°slam'dan öncede Araplar ve Yahudiler tarafından kullanılmıştır. Günümüzde de kullanılmaya devam edilmektedir.

 

Mesela Hz. Hamza Müslüman olmadan öncede Hamza ismini kullanıyordu. Tıpkı diÄŸer Arap isimleri olan Ali, Ebubekir, Fatma, Zeynep gibi...

 

Biz Kürtler niye çocuklarımıza Yahudi ve Arap adları veriyoruz? Hiçbir Arap ya da Yahudi çocuklarına Kürt veya Türk adı veriyor mu? Bizler ise çocuklarımıza Rumet, Zozan, Åžerna, Bager, Xezal, Sosin, Navdar gibi Kürtçe adlar vermek yerine gidip çocuklarımıza; AyÅŸe ‘yaÅŸar’, Fatma ''sütten kesilmiÅŸ'', Hatice ''vaktinden önce doÄŸmuÅŸ'', Zeynep (Tombul ÅŸiÅŸman demek ) Osman (Yılan Yavrusu demek) gibi Arapça isimleri çocuklarımıza veriyoruz.

 

Musa, Ä°sa, Süleyman, Ä°brahim, Ä°smail, Ä°shak, Yakup, Yusuf, Harun, Davud, Bünyamin gibi Yahudi isimleri saymıyorum bile...

 

Araplarda yalnız ÅŸahısların deÄŸil, boyların da hayvan adı aldığı vardır. Meselâ bir kabilenin adı ''benî kelb'' yani ''itoÄŸulları''dır. Çocuklarına Arapça isim koyarak cennete gideceklerini falan sananlar varsa yanılıyorlar. Ä°slam’ın “çocuklarınıza Arapça isim koyun” diye bir emri yoktur. Peygamber efendimiz isimlerin anlamları güzel olsun buyurmuÅŸlardır.  Anlamları birbirinden güzel olan Kürtçe isimleri çocuklarımıza verelim.

 

Ocak 2020’de Navê Jîn û Merê Kurdan (Kürtçe Kadın-Erkek Ä°simleri) adlı yeni kitabım çıktı. Uzun bir derleme sonucu beÅŸ bin iki yüz kırk sekiz Kürtçe kadın ve erkek adını bir kitapta buluÅŸturduk. “Kürtçe bin-bin beÅŸ yüz kelimeden ibarettir. Dil bile deÄŸildir’ diyen Kürt düÅŸmanı gerici faÅŸist zihniyetlere inat beÅŸ bin iki yüz kırk sekiz (5.248) sadece isim derledik.

 

Sevgiyle kalın, Kürtçe kalın, Kürtçe isimlerle yaÅŸayın…

 

 

Her ulus kendi dili ve isimleri ile güzeldir.

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA